Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog Hannelore , vandaag met kern boven de Zwarte Zee,  verliest verder de invloed op het weer in de Alpen. Begin volgende week komen we onder invloed van hoog Irmelin. Tijdens het wisselen van de wacht stroomt achter een koufront weer koudere en tijdelijk ook vochtigere lucht over de Alpen uit. Dinsdag neemt de invloed van de hogedruk van west naar oost weer toe.

Aan de noordkant markante afkoeling, tijdelijk vlokken tot onder de 1000 meter

Gisteren kon de zon weer overuren gaan maken en met de aanvoer van zeer zachte lucht steeg het kwik tot 23 graden in de westelijke Alpen en tot 21 graden in de oostelijke Alpen. Ook in de bergen was het uitgesproken zacht met een vorstgrens die nog iets verder is gestegen en meest ergens tussen de 3200 en 3400 meter lag.

Ook gisteren weer de gehele dag Sonne pur in de Alpen

Rosswald onderste piste omgeving Bergstation

Genieter, rechts op de foto het weerstation op het dak van het Bergstation (Kabelbaan) / Meteo-Oberwallis

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog Hannelore langzaam maar zeker de aftocht blaast richting zuidoost Europa. Vandaag ligt het met zijn kern boven de Zwarte Zee en een nieuw hoog luisterend naar de naam Irmelin zien met met kern ten westen van Britse Eilanden in beeld verschijnen.

De komende 48 uur uur zal Irmelin met zijn zwaartepunt en kern nog wat naar het oosten doorschuiven en quasi stationair worden boven het Verenigde Koninkrijk. Pas in de tweede helft van de week schuift het dan verder door richting oost Europa.

Vandaag hebben we in eerste instantie nog te maken met de aanvoer van zeer zacht lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten. Aan de noordoost flank van hoog Irmelin is vanuit het noorden en noordwesten echter een portie veel koudere lucht onderweg naar de Alpen. Een koufront dat de scheidingslijn vormt tussen de zachtere en koudere luchtmassa’s .  Voor het kofuront uit wordt eerst nog zachte lucht aangevoerd en belooft het met 18 tot 23 graden nogmaals zeer zacht te gaan worden

Bewolking die met het opkomende koufront samengaat zal in de loop van de zondag(avond) en nacht op maandag als ook op maandag vooral in de noordelijke Alpen de zon gaan frustreren en er kan wat neerslag gaan vallen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1300 tot 800 meter. Dinsdag kan er met voorkeur voor langs de oostelijke Alpennoordkant nog een regen of sneeuwbui vallen, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 500 en 800 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Elders is in de Alpen overheerst ook maandag en dinsdag de hogedruk. Het is droog en meest zonnig met ook algemeen hogere temperaturen.

Met het verplaatsen van het hoog naar het oosten gaan vooral later in de week de temperatuur ook naar het oosten toe weer in stijgende lijn en komt er ook een einde aan de lichte Nordstau effecten.

Hoog Irmelin in de voetsporen van hoog Hannelore. Een volgend hoog ( Jana) )staat alweer klaar om later in de periode Irmelin op te volgen .

Ook in de bergen gaat het met het vorderen van de week weer opwarmen. Op 1500 meter (850 hPa) stijgt het kwik van -4 aan het begin van de week naar + 5 graden tegen het einde van de week en de vorstgrens van 1200 meter naar 2100 meter.

Het weekend gaat met volop zon en zachte lucht weer lenteachtig verlopen. In de loop van de nieuwe week volgt samenhangend met een volgende hoog (Jana) weer een portie koudere lucht vanuit het noordwesten. Of en hoe dit dan allemaal gaat verlopen is nog onzeker en daarover dan later meer.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant voor T850 hPa, T2m en sneeeuwkansen

Zeker tot vrij zeker is dat we de komende dagen onder de invloed liggen van hogedruk en het maandag en dinsdag vooral langs de noordkant een heel stuk kouder gaat worden en tijdelijk ook sneeuwvlokken tot in de dalen.

Tot zover voor deze ZONdag vanuit Rosswald in Oberwallis, fijne dag, niet vergeten goed in te smeren en graag tot een volgende keer. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 479 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer