Advertentie 

Algemeen; hoog Hannelore , vandaag met kern boven de Zwarte Zee,  verliest verder de invloed op het weer in de Alpen. Begin volgende week komen we onder invloed van hoog Irmelin. Tijdens het wisselen van de wacht stroomt achter een koufront weer koudere en tijdelijk ook vochtigere lucht over de Alpen uit. Dinsdag neemt de invloed van de hogedruk van west naar oost weer toe.

Aan de noordkant markante afkoeling, tijdelijk vlokken tot onder de 1000 meter

Gisteren kon de zon weer overuren gaan maken en met de aanvoer van zeer zachte lucht steeg het kwik tot 23 graden in de westelijke Alpen en tot 21 graden in de oostelijke Alpen. Ook in de bergen was het uitgesproken zacht met een vorstgrens die nog iets verder is gestegen en meest ergens tussen de 3200 en 3400 meter lag.

Ook gisteren weer de gehele dag Sonne pur in de Alpen

Rosswald onderste piste omgeving Bergstation

Genieter, rechts op de foto het weerstation op het dak van het Bergstation (Kabelbaan) / Meteo-Oberwallis

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog Hannelore langzaam maar zeker de aftocht blaast richting zuidoost Europa. Vandaag ligt het met zijn kern boven de Zwarte Zee en een nieuw hoog luisterend naar de naam Irmelin zien met met kern ten westen van Britse Eilanden in beeld verschijnen.

De komende 48 uur uur zal Irmelin met zijn zwaartepunt en kern nog wat naar het oosten doorschuiven en quasi stationair worden boven het Verenigde Koninkrijk. Pas in de tweede helft van de week schuift het dan verder door richting oost Europa.

Vandaag hebben we in eerste instantie nog te maken met de aanvoer van zeer zacht lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten. Aan de noordoost flank van hoog Irmelin is vanuit het noorden en noordwesten echter een portie veel koudere lucht onderweg naar de Alpen. Een koufront dat de scheidingslijn vormt tussen de zachtere en koudere luchtmassa’s .  Voor het kofuront uit wordt eerst nog zachte lucht aangevoerd en belooft het met 18 tot 23 graden nogmaals zeer zacht te gaan worden

Bewolking die met het opkomende koufront samengaat zal in de loop van de zondag(avond) en nacht op maandag als ook op maandag vooral in de noordelijke Alpen de zon gaan frustreren en er kan wat neerslag gaan vallen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1300 tot 800 meter. Dinsdag kan er met voorkeur voor langs de oostelijke Alpennoordkant nog een regen of sneeuwbui vallen, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 500 en 800 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Elders is in de Alpen overheerst ook maandag en dinsdag de hogedruk. Het is droog en meest zonnig met ook algemeen hogere temperaturen.

Met het verplaatsen van het hoog naar het oosten gaan vooral later in de week de temperatuur ook naar het oosten toe weer in stijgende lijn en komt er ook een einde aan de lichte Nordstau effecten.

Hoog Irmelin in de voetsporen van hoog Hannelore. Een volgend hoog ( Jana) )staat alweer klaar om later in de periode Irmelin op te volgen .

Ook in de bergen gaat het met het vorderen van de week weer opwarmen. Op 1500 meter (850 hPa) stijgt het kwik van -4 aan het begin van de week naar + 5 graden tegen het einde van de week en de vorstgrens van 1200 meter naar 2100 meter.

Het weekend gaat met volop zon en zachte lucht weer lenteachtig verlopen. In de loop van de nieuwe week volgt samenhangend met een volgende hoog (Jana) weer een portie koudere lucht vanuit het noordwesten. Of en hoe dit dan allemaal gaat verlopen is nog onzeker en daarover dan later meer.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant voor T850 hPa, T2m en sneeeuwkansen

Zeker tot vrij zeker is dat we de komende dagen onder de invloed liggen van hogedruk en het maandag en dinsdag vooral langs de noordkant een heel stuk kouder gaat worden en tijdelijk ook sneeuwvlokken tot in de dalen.

Tot zover voor deze ZONdag vanuit Rosswald in Oberwallis, fijne dag, niet vergeten goed in te smeren en graag tot een volgende keer. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 507 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier