De Alpen bevinden zich op dit moment onder de vleugels van hoge druk. De zon overheerst en het blijft op de meeste plaatsen droog. Komende week bereikt vochtigere lucht de Alpen en nemen de neerslagkansen toe. De Alpen bevinden zich op de grens van warmere en koudere luchtmassa’s. Halverwege de week is het föhnig en krijgen we ook te maken met Saharastof. Richting het weekend koelt het weer af en daarmee lijkt de maand april een stuk kouder te eindigen dan gemiddeld in vergelijking met recente jaren.

Toenemende kans op neerslag en Saharastof

Vandaag wordt het wederom een zonnige dag in de Alpen. Zo strak blauw zoals gisteren zal het niet zijn, want de hoge bewolking neemt vandaag toe. Vanuit het westen bereiken wolkenvelden de Alpen. Een zeer lokale bui is niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Ook is er een sterke dagelijkse gang. Gisteren was dit bijvoorbeeld goed te merken in het Inntal in Oostenrijk. De dag begon fris en windstil, maar tegen het einde van de middag heeft het in het dal kortstondig toch aardig gewaaid door de valeiwind.

Prachtige omstandigheden om te toerskiën op dit moment. Deze beelden werden gisteren gemaakt door Remco Graas tijdens een Skitour naar de Olperer, Tuxer Alpen.

Prachtige satellietopname van 23 april waarin je zelfs de geomorfologie van het landschap terug kan zien (Sentinel3 Corpernicus, via @tonyveco)

Ook gisteren was een vrijwel wolkenloze dag in Alpen. Goed te zien is dat er nog aardig wat sneeuw ligt voor deze tijd van het jaar. (bron: NASAWorlview)

Morgen, maandag is het een afwisseling van wolken en zon. De temperatuur doet een stapje terug en blijft op de meeste plaatsen onder de 20 graden. De wind draait richting noordoost en daarmee komt ook een Bise op gang. Er zijn grote temperatuurverschillen: in de Oost-Alpen blijft het aan de koele kant, maar in het westen is het warmer. Ook nemen de neerslagkansen toe en kunnen met name in de Zuid-Alpen buien gaan ontstaan in de loop van de dag.

De Alpen liggen op maandag op de grens van warme en koudere lucht. De Oost-Alpen bevinden zich in de koele lucht en de West-Alpen in de warmere lucht (ECMWF temp. anomalie 850 hPa, via WXCharts.com)
Dinsdag en woensdag staat er een lichte Zuidföhn

Dinsdag wordt een meer bewolkte dag en kunnen verspreid over de Alpen buien vallen. Ook wordt het föhnig en neemt de concentratie Saharastof toe in de atmosfeer. De sneeuwvalgrens ligt op de meeste plaatsen boven de 1500m. De meeste neerslag is voor de Zuid-Alpen. In de Noord-Alpen is meer ruimte voor de zon, maar kan het door de Föhnwind harder gaan waaien.

Woensdag is het föhnig in de Alpen. De relatief warme lucht bevindt zich aan de noordkant van de Alpen.(ECMWF temp. anomalie 850 hPa, via WXCharts.com)
Op dinsdag en woensdag bereikt Saharstof de Alpen (bron: SKIRON Universtiy of Athens)

Woensdag wederom een bewolkte dag en kunnen er verspreid buien vallen. Er is weinig ruimte voor de zon en de concentratie Saharstof neemt verder toe. Donderdag komt een eind aan de föhn en bereikt koelere lucht vanuit het noorden de Alpen. Daarmee nemen de neerslag kans aan de noordkant van de Alpen ook toe.

In de loop van de week nemen de neerslagkansen toe. Cumulatief valt de komende dagen de meeste neerslag in de Zuid-Alpen.
Richting het weekend stroomt opnieuw koudere lucht vanuit het noorden uit over de Alpen. (ECMWF temp. anomalie 850 hPa, via WXCharts.com)

Vooruitzichten
Richting vrijdag en het weekend ziet het ernaar uit dat het weer gaat afkoelen in de Alpen. Het blijft een strijd tussen warme en koude lucht in de Alpen. Dit jaar verloopt de maand april opmerkelijk kouder in vergelijking met de aprilmaanden van de afgelopen jaren. Met ook de komende week nog een aantal koude dagen in het vooruitzicht belooft april dit jaar onder gemiddeld te gaan eindigen. Niet alleen de temperatuur, maar ook de neerslag blijft onder het gemiddelde. We moeten nog even afwachten of de komende dagen de achterstand ingehaald kan worden.

Richting het weekend opnieuw afkoeling een toenemnde kans op neerslag. Weerpluim Innsbruck via ECMWF
In vergelijking met vorig jaar is deze aprilmaand een stuk kouder dan vorige jaar in Oostenrijk (bron: ZAMG)
(Visited 23 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer