Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  vandaag woensdag stroomt weer koudere polaire lucht over de Alpen. Morgen donderdag volgt onder het regime van stormdepressie – Friederieke – en een aparte randstoring boven de Noordzee weer zachtere lucht en wordt het nogmaals zeer turbulent. Vanaf vrijdag is het dan weer de beurt aan koude polaire maar ook wat drogere lucht en kan de atmosfeer weer wat tot rust komen.

Zeer onbestendig, weekend rustiger en kouder

Storm depressie – Evi – heeft gisteren een zeer turbulente weerfase ingeleid en samenhangend met een occluderend front stroomde overdag weer markant zachtere lucht over de Alpen uit. Vooral de westelijke Alpen lagen hadden te maken met zeer turbulente weer. Meest opvallende item was wel de wind die tot stormkracht aantrok met in de bergen windsnelheden die orkaankracht bereikten.

Vooral in de Walliser Alpen was het extreem met op de Mittelallalin in Saas-Fee windstoten van maar liefst 217 km/h.

Winterwunderland / Zettersfeld / Lienz / Osttirol! Via ‎Marlies Gliber‎ / Bergfreunde und Naturliebhaber
Sneeuwruimen op de Weissensee

Met de toename van de wind tot stormkracht en een zeer krachtige Westföhn werd ook de koude lucht verdreven en steeg het kwik lokaal tot 11 graden! De sneeuwvalgrens steeg aan de noordkant van de Alpen tot 1000 a 1500 meter, inner-alpin en aan de zuidkant sneeuwde het meest tot in de dalen.

Zeer grote lokale temperatuursverschillen gistermiddag in de Alpen

In de avond en nacht volgde achter een trog storing dan weer een portie veel koudere lucht die vooral ook op grotere hoogte goed vertegenwoordigd is (Höhenkaltluft) en begon de sneeuwvalgrens weer te dalen en vanmorgen sneeuwde het weer tot 800 a 600 meter.

Sneeuwbuien en Nordstau sneeuwval
Vandaag stroomt geleidelijk nog koudere lucht binnen en kan het tot in de lagere delen en dalen gaan sneeuwen.

Mede door de Höhenkaltluft (- 38 graden op 500 hPa / 5 km hoogte) krijgt de neerslag een buiig karakter met in het Alpen laagland ook hagel en ook een klap onweer behoort tot de mogelijkheden.

Radarbeeld 09h00In de Nordweststau van de Alpen valt aanhoudend sneeuw. Naast dit alles staat er een harde tot stormachtige wind met in de bergen storm waarbij de windsnelheden vandaag minder hoog zullen gaan uitpakken. Algemeen vandaag opnieuw slechte wintersport condities en weer sterk verhoogd lawine gevaar. Mde door de harde tot stormachtige wind zullen vele liften niet in bedrijf zijn!

Ook in het Kleinwalsertal gewoon weer winter vandaag. De harde wind zorgt voor veel stuifsneeuw en sneeuwvervrachtingen (bergen). Via @hansterbraak

Tijdelijk weer zachter
In de loop van de donderdag volgt onder het regime van laag Friederike alweer een volgende occluderend storing die tijdelijk weer wat zachtere lucht gaan aanvoeren. Van west naar oost neemt de bewolking ook elders weer toe gevolgd door sneeuw.

GFS voor donderdagochtend 06h00 T850 hPa met de zachtere lucht in aantocht
En de opkomende neerslag GFS 06h00

Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen maar als snel wordt met stormachtige west tot zuidwesten aan de noordkant van de Alpenhoofdkam de koudere lucht weer verdreven en stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 1200 a 1300 meter. Inner-alpin en in de meer beschutte delen van de Alpen(dalen) sneeuwt het langer of zelfs de gehele tijd tot in de lagere delen (dal). De wind zal morgen weer in kracht gaan toenemen en het wordt nogmaals (zeer) turbulent met in de bergen slechte (winter)sport condities.

In de loop van de namiddag en avond en in de nacht op vrijdag stroomt dan weer koudere en ook weer wat drogere lucht binnen en overdag sneeuw het dan weer tot in de lagere delen en dalen.

GFS T850 hPa zaterdag 00h00 met de koude lucht die weer gaat binnenstromen

Opnieuw krijgt de neerslag een buiig karakter en valt er in de noordelijke Staugebieden aanhoudend sneeuw. Ook het weekend gaat onbestendig verlopen en met het verplaatsen van de jetstream in oostelijke richting en een inkomend tussenhoog kan de atmosfeer eindelijk weer wat tot rust komen. Vooral zondag zou ook de zon weer flink partij kunnen gaan geven, wel goed warm aankleden want het is met een stevige noordooster dan venijnig koud.

Zondag even profiteren van het tussenhoog

In de loop van de middag en avond gaat van het westen uit de bewolking weer toenemen gevolgd door inzettende sneeuwval. In de nacht op maandag en maandag overdag breidt de sneeuwval zich verder uit tot over het gehele westelijke Alpengebied en de westelijke oostelijke Alpen.

GFS T850 hPa met het opkomende warmtefront en de nodige neerslag (eerst sneeuw)

Deze sneeuwval hangt samen met een warmtefront en met het instromen van weer zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1300 tot 1600 meter. Inner-alpin en aan de zuidkant valt langere tijd sneeuw tot in de dalen!

Naar verwachting zullen we ook de dinsdag nog niet van de warmtefront neerslag afzijn en kan er, wanneer dit zo gaat evolueren, veel neerslag gaan vallen. Het zwaartepunt van de neerslag (bergen sneeuw) zal in de westelijke Alpen komen te liggen!

Warmtefront sector
De ontwikkelingen in detail worden echter met het vorderen van de week nogal onzeker, vrij zeker is wel dat we vanaf maandag tot pak hem beet woensdag in de warme sector zullen komen te liggen.

Mocht de zuidelijke hoogtedruk de (warmte) frontale neerslag wat verder naar het noorden weten weg te drukken dan mogen we zelfs ook (veel) zon en aangename temperaturen verwachten en daarmee eindelijk ook weer eens aangename wintersport condities.

Vanaf woensdag / donderdag wordt het allemaal een beetje koffiedik kijken, uitgaande van het GFS en ook de ensembles lijken we dan weer naar een kouder en jawel onbestendiger weertype te evolueren met nog meer sneeuw!

(Zeer) veel neerslag / sneeuw verwacht
Ten slotte dan nog even een blik op de verwachte sneeuwval (neerslag) voor de komende dagen. Gaan we uit van het fijnmazige Arpge model dan gaat er tot en met zaterdag in de Nord(west)stau gebieden tussen de 80 en 170 cm aan Neuschnee vallen. Bij gunstige Stau hogerop zelfs ook nog meer. Donderdag onder de 1300 a 1200 meter ook tijdelijk regen.

Arpege sneeuwval cumulatief tot en met zaterdag

De neerslag die eventueel dan zondagnacht en maandag (dinsdag?) gaat vallen komt daar dan later nog bij en valt ook zeker niet te onderschatten! Zo berekent bijvoorbeeld het GFS dan opnieuw 80 tot 150 cm aan Neuschnee boven de 1500 meter!  Over het lawine gevaar en de gevolgen die dat dan gaat geven zullen we het nu nog maar even niet hebben!

Tot zover dit uitgebreiden Alpenweer praatje en graag weer tot morgen! In Termen sneeuwt het bij een temperatuur van -2 graden! Ciao

Meer informatie met betrekking tot diverse Staugebieden zie – HIER

Lawinegevaar

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD!  (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

De Simplon is weer vrij voor alle verkeer, het lawine gevaar in het gebied blijft hier deels nog precair ( Gleitschneelawinen) foto van Patrick Henzen

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.891 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Stormdepressies, zeer turbulent en nog meer sneeuw”

 • Herman
  17 januari 2018 at 17:02

  Ja Johan,

  Het weer is nogal wisselvallig.
  Gisteren nog berichten koud tot zeer koud volgende week. En nu wo en do kans op hoge tempraturen.
  Wat het wordt zeg het maar:)

  • Johann
   17 januari 2018 at 19:27

   Gisteren werden de kansen besproken, niet meer niet minder en idd de modellen zijn de laatste tijd nogal “springerig” en met name vwb de koudere oplossingen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier