Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  na een korte Föhn fase komen we vanaf vandaag onder de invloed van Atlantische storingen die afwisselend kouder en dan weer zachtere Atlantische luchtmassa’s  aanvoeren. Richting en tijdens het weekend volgt vanuit het noorden een (tijdelijke) veel koudere winterse weerfase.

Veel neerslag Nordweststau gebieden, Sneeuwvalgrens zorgekindje

Gisteren konden we in verlenging van het weekend nogmaals profiteren van rustig en vooral naar het oosten toe ook nog zonnig winterweer. De Hochnebel was ondanks een toename van de zuidwestelijke stroming nog zeer hardnekkig en pas in de middag moest ze dan het veld ruimen en werd ook de inversie geleidelijk opgeruimd.

Veel zon gisterochtend nog in de westelijke Alpen en Oberwallis. Foto Rosswald / Melanie Eyer
Rond het middaguur naderde vanuit het westen frontale bewolkiing. Foot Fiescheralp Melanie-Siehoff
Grimsel Hospiz / Oberwallis
Simplongpas /gebied / Oberwallis

Vanuit het westen begon in de loop van de ochtend en middag het zwerk echter alweer vol te lopen met steeds dikker wordende (hogere) bewolking en in de namiddag en avond volgde eerste neerslag. Tijdens de nacht breidde de neerslag verder naar het oosten toe uit. waarbij het boven de 800 a 1000 meter sneeuwde en inner-alpin alwaar het koude reservoir nog intakt bleef tot in het dal (600m).

Afgelopen (voor) nacht viel er hier in Termen zo’n 5 cm aan sneeuw bij weinig wind en licht vorst, om 07 uur kwam de zuidwesten wind er vol in, steeg het kwik met een sprong naar naar 2.8 graden en ging de sneeuw in regen over. (opruiming isothermie laag en koude reservoir)

De bewolking en neerslag gaan samen met een eerste occluderend storing samenhangend met stormdepressie – Evi – die vandaag van west naar oost over de Alpen trekt

Tijdelijk wordt er met de zuidwestelijke hoogtestroming wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens aan de noordkant waar de wind vrij spel heeft tot 1000 a 1300 meter stijgt, mogelijk lokaal tijden de instroom van de aller zachtste lucht ook nog wat hoger.

Radarbeeld 09h00
Regen en sneeuwregen in het Kleinwalsertal – Mittelberg

Inner-alpin en aan de zuidkant algemeen lagere sneeuwvalgrens (700 tot 1000 meter) In het Alpenlaagland aan de noordkant stijgt of is het kwik inmiddels al gestegen tot 10 a 12 graden! Niet verwonderlijk overigens wanneer je kijkt naar de temperaturen op het 850 hPa vlak, maar liefst oplopend tot 4 a 6 graden!

GFS T850 dinsdag 12h00

En wat meer ingezoomd nogmaals de T850 hPa. Mooi is de instroom van de zachtere lucht aan de noordkant te zien en de koudere lucht die zich aan de zuidkant van vasthoudenIn de loop van de na-middag -avond en in de nacht op woensdag volgt dan weer koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1000 a 800 meter. In de loop van de woensdag(ochtend) stroomt dan nog koudere lucht binnen en sneeuwt het weer tot in de dalen en lagere delen.

In de avond en nacht volgt geleidelijk steeds kouder lucht vanuit het noordwesten

Donderdag en vrijdag gaan we op herhaling waarbij er donderdag opnieuw wat zachtere lucht binnenstroomt. Sneeuwvalgrens aan de noordkant dan tijdelijk weer tot 1000 a 1300 meter stijgend.  Op nadering van het koufront tijdelijk ook weer föhnig. In de loop van de vrijdag (overdag) dag volgt opnieuw een portie koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen.

De diverse (trog) storingen gaan in de periode van dinsdag tot en met vrijdag niet alleen het nodige aan neerslag (sneeuw) brengen maar ook zeer turbulent weer. In de bergen gaat het stormen en ook in het laagland en de dalen moet met harde tot stormachtige wind rekening worden gehouden. Het turbulente weer en stormveld wordt veroorzaakt doordat de jetrstream tot en met donderdag tot over de Alpen zwabbert.

Jetstream voor woensdag met de enorme windsnelheden op 9 km hoogte (in knopen)

Op 300 hPa ( circa 9 kilometer hoogte) worden dan windsnelheden berekend van 100 tot 370 km/h en het is dan ook niet verwonderlijk dat we ook lager in de atmosfeer met zeer turbulente condities rekening moeten houden. In de bergen boven de 2000 meter moet rekening worden gehouden met windstoten van 100 tot 150 km/h en vele liften zullen dan niet meer draaien!

Veel neerslag / sneeuw
Tot en met woensdag wordt er 50 tot 80 en lokaal 130 cm aan Neuschnee berekend, tot het einde van de week 80 tot 180 cm en lokaal ook nog meer.

Sneeuwruimen Rosswald Oberwallis afgelopen weekend, is het eindelijk een beetje op orde kunnen ze weer opnieuw beginnen!
Arpege sneeuwval cumuluatief tot woensdagavond

In de lagere delen zal een deel van de neerslag op dinsdag en op woensdag in vloeibare vorm vallen waardoor hier minder accumulatie zal plaatsvinden. Boven de 1300 a 1500 meter valt vrijwel alles in vaste vorm, inner-alpin deels ook nog lager (900 a 1000 meter)

Arpege sneeuwval cumuluatief tot zaterdagochtend

In het weekend weer in de diepvries(kou)
In het weekend zien we een met koude lucht gevulde hoogtetrog richting de Balkan afsnoeren en met een naar noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan nog koudere maar geleidelijk ook weer drogere lucht aangevoerd. Sneeuw valt dan vooral nog in de Nordstau van de Alpenhoofdkam. Naar het westen en zuiden toe heersen al duidelijk betere maar ook (zeer) koude condities.

In de loop van de zaterdag dan ook in de Nordstau afnemende sneeuwval en geleidelijk net als al elders droog en opklarend. Vooral de zondag en de maandag beloven onder een inschuivend tussenhoog en met wegvallen van de wind zeer koud te gaan verlopen met in de nachten en ochtend strenge tot zeer strenge vorst. Het zou met niet verbazen wanneer het in de bekende Kältelöcher zoals bijvoorbeeld de Glattalp en Funtensee (dalen op hoogte) 25 tot 30 graden gaat vriezen of zelfs nog meer (35 graden) !

Zondag en vooral de maandag beloven zeer koud te gaan verlopen met in de nacht en ochtend diepvries temperaturen GFS T850 hPa voor maandagochtend

Wat er vervolgens gaat gebeuren is uiterst onzeker. Algemeen zien we dat de weermodellen hun zachtere oplossingen toch wat meer vaarwel zeggen. Het GFS opteert weer het alom bekende zonale stromingspatroon maar is vooral op de langere termijn kouder. Het ECMWF is voor de maandag duidelijk minder koud (en juist weer met sneeuw) maar vervolgt vanaf dinsdag juist met een veel koudere oplossing. In dit geval zien we vanaf dinsdag – woensdag zelf een mooie winterse settting op de kaarten verschijnen met een opbouwend Scandinavie hoog!

Als het aan de ECMWF opererationele uitdraai ligt evolueren we vanaf medio voglende week naar koud winterweer

Genoeg te beleven dus de komende dagen en daarnaast ook nog eens interessante wat langere termijn oplossingen wanneer het gaat om stabieler en vooral ook kouder winterweer.  Of en hoe dat allemaal gaat verlopen gaan we de komende dagen allemaal in kaart proberen te brengen. Ik zou zeggen blijf volgen ook op Facebook en Twitter en wanneer je mooie wintersport of sneeuw foto’s wilt delen stuur ze dan even op naar

foto@alpenweerman.nl

Fijne dag vanuit een zeer “ungemütlich” Termen in Oberwallis (regen en 3 graden). Ciao

Meer informatie met betrekking tot diverse Staugebieden zie – HIER

Lawinegevaar

De verse sneeuw en het sneeuwdek heeft zicht inmiddels aardig goed kunnen zetten en de opbouw van het sneeuwdek is vandaag “gunstig”.  Algemeen geldt een code geel (2 / matig) De kans op  Gleitschneelawinen blijft in alle regionen aanwezig!

De Simplon is weer vrij voor alle verkeer, het lawine gevaar in het gebied blijft hier deels nog precair ( Gleitschneelawinen) foto van Patrick Henzen

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.976 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Stormdepressie Evi / Sneeuw, regen en zeer turbulent”

 • Herman
  16 januari 2018 at 09:43

  Dank je Johan,
  Wij gaan morgen voor 1 1/2 week naar Berwang.
  Heb jij enig idee wat de tempraturen gaan doen volgende week.

  • Johann
   16 januari 2018 at 10:03

   Graag verwijs ik naar het weerbericht. Misschien nog even benadrukken dat er vanaf het weekend maar ook in de loop van de volgende week belangrijk kouder weer wordt verwacht! Later meer daarover (diverse ensemble berekeningen ook nog even afwachten oa. die van het ECMWF)

 • Dries Livigno
  16 januari 2018 at 12:33

  Dag Johann,
  Wordt er dit jaar terug een weerbericht gemaakt voor de collega’s die onder weg zijn naar en van de skigebieden?
  Wij vertrekken zaterdag uit België naar Livigno en maken een tussenstop in Sargans. Zondag trekken we dan met de auto de bergen in. Zal jullie berichten van nabij volgen of we met sneeuwkettingen de Ofenpas (Zernez) over moeten. De Zwitsers maken deze pas nooit sneeuwvrij !!! Zijn waarschijnlijk de Livignogangers niet erg genegen.

  • Remco Mienis
   16 januari 2018 at 18:11

   Dag Dries,
   Wat bedoel je precies met een weerbericht voor de collega’s die onderweg zijn van en naar de skigebieden?
   Natuurlijk kunnen we custommade weerberichten maken maar dat is helaas niet gratis.
   Ik weet niet of je dat bedoelt…?

   Groet,
   Remco

  • plentysnow
   16 januari 2018 at 22:22

   Beste Dries,
   De weg over de Ofenpas loopt door het Zwitsers National Park. Als je het milieu belangrijk vindt strooi je geen zout of andere rotzooi. Zwitsers rijden in deze tijd van het jaar op winterbanden in een 4-wiel aangedreven auto. Ik kom hier al bijna 40 jaar, ook in de winter onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Rijden kan altijd, tenzij de weg is afgesloten vanwege lawinegevaar. Ik ken chauffeurs op de sneeuwschuiver die als het moet de hele nacht van Zernez naar Mustair en terug rijden om de weg open te houden. Rustig en met beleid rijden, dan lukt het wel. Let op: de maximumsnelheid is op deze weg aangepast, er wordt stevig gecontroleerd! Snelheidsoverstredingen kunnen aardig in de papieren lopen (spreek niet uit eigen ervaring…..)
   Goeie reis en doe voorzichtig!

   • Dries Livigno
    16 januari 2018 at 22:45

    Dag Plentysnow,
    We komen ondertussen al 11 jaar naar Livigno. Ik heb ondertussen al in alle omstandigheden naar boven gereden.
    Ik rij met een Ford Mondeo met winterbanden maar zonder 4×4.
    Vorig jaar was er de nacht ervoor zon’n 20 cm sneeuw gevallen en ben ik zonder sneeuwkettingen boven gegraakt alhoewel dit maar op het nippertje was. Juist voor de top begon de wagen wat te driften en ws ik blij dat ik op de top was.
    Het probleem is dat je nooit weet op voorhand indien je al dan niet zonder sneeuwkettingen boven gegraakt. Ik leg ze liever in Zernez op dan halverwege de berg ze moeten opleggen.
    Ga je telkens naar Livigno? Zo ja welke hotel?
    Bedankt alvast voor de reactie.

    • plentysnow
     16 januari 2018 at 22:57

     Je hebt gelijk als je kettingen nodig hebt, leg ze dan in Zernez erop, maar met winterbanden kom je bijna altijd wel boven.
     Ik verblijf altijd in Val Mustair, aan de andere kant van de Ofenpas. Mooi en rustig. Ga wel eens in Livigno mountainbiken (zomer-herfst), skiën in Minschuns (lokaal klein maar fijn skigebied), Sulden am Ortler, Wattles, Haideralm, Schoneben, Nauders en als ik een dik uur wil rijden Samnaun-Ischgl. Klimmen en toerskiën kan in de Ortlerbergen of Oetztaler Alpen. Ga graag in Val Mustair sneeuwschoenlopen en toerskiën (3 tot 4 uur naar boven vellen en 1 afdaling 🙂
     Maar eerlijk is eerlijk Livigno is een schitterend skigebied!
     Nogmaals een goede reis en Kaiserwetter toegewenst!

 • Dries Livigno
  16 januari 2018 at 19:51

  Met collega’s bedoel ik de mensen die deze website bezoeken en dagelijks jullie weerbericht lezen.
  Ik dacht dat er vorig jaar er regelmatig een weerbericht was voor de mensen die onderweg zijn.
  Daarmee bedoel ik ondergesneeuwde wegen, ijzel, ….

  • Remco Mienis
   17 januari 2018 at 10:29

   Aha, op die manier. Dan zul je idd bij Johann of 1 van de andere meteorologen moeten zijn die daar antwoord op zouden kunnen geven.

  • Johann
   17 januari 2018 at 10:41

   We zouden die “service” er graag bij pakken maar helaas is dat door niet mogelijk of haalbaar omdat dit gewoon veel te veel tijd gaat vragen. Indien de toestand er naar is of om vraagt zullen we dat echter proberen mee te pakken.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier