Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Met een Zuidföhn lopen de temperaturen nog een keer flink op naar waarden boven de 20 graden dit weekend. Daarmee is het warm voor de tijd van het jaar met name in de Noord-Alpen. In de loop van het weekend neemt de Föhn verder in kracht toe en kan het op zondag stormachtig worden met windsnelheden boven de 100 km/u. Maandag trekt een koufront over de Alpen en zorgt voor een markante afkoeling met sneeuw in de bergen. In combinatie met een Genualaag kan op maandag in de Zuid-Alpen veel neerslag vallen met risico op overstromingen.

Na een aantal dagen met rustig herfstweer, was vrijdag was een een voorproefje wat betreft de Föhn. De zon scheen volop en de temperaturen liepen in de middag aardig op. In de ochtend was er in sommige dalen nog Hochnebel, maar deze loste in de loop van de dag overal op. In de West-Alpen was de bewolking hardnekkiger en minder ruimte voor de zon.

Een zonnige dag gisteren op de Kitzsteinhorn (Salzburg). Ook hier kunnen ze weer wat sneeuw gebruiken op de gletsjer.
Op de achtergrond Zell am See in de Hochnebel gisteren. In de loop van de dag loste de nevel weer op.

Vandaag, zaterdag neemt de Zuidfohn verder in kracht toe. Vooral in de Noord-Alpen en de Alpenhoofdkam trekt de wind flink aan en kan het stormachtig worden in de bergen. Met een zuidelijke aanvoer is de lucht droog en loopt de temperatuur flink op. Temperaturen van zomerse waarden boven de 25 graden zijn daarbij mogelijk. In de West-Alpen kan nog een enkel bui voorkomen en is meer bewolking als teken van een naderende weersomslag.

In West-Alpen kan vandaag een enkele bui voorkomen. De Oost-Alpen blijft het zonnig en droog
Dit weekend neemt de Südföhn verder in kracht toe met haar hoogtepunt op zondag (bron: Meteocentrale.ch)

Morgen, zondag bereikt de Zuidfohn haar hoogtepunt. In de Oost-Alpen blijft het nog lang zonnig en stormachtig waaien in de bergen. In de West-Alpen is meer bewolking en kunnen in de omgeving van Wallis al een aantal buien gaan vallen.

Maandag bereikt een koufront de Alpen en gaat het in de West-Alpen flink afkoelen. De sneeuwvalgrens daalt naar onder de 2000 m en lokaal kan deze zelf naar 1500 m dalen. In de Zuid-Alpen gaat veel neerslag vallen dankzij een Genualaag. Bij hevige regenval kan totaal 100 tot 150 mm regen gaan vallen. In de Oost-Alpen komt het front pas later aan en blijft het overdag nog langer droog en föhnig.

Een Genua-Laag gaat voor veel neerslag zorgen in de Zuid-Alpen op maandag (ICON-EU, via WXCharts.com)
Met een dalende sneeuwvalgrens zit er ook weer veel sneeuw in de verwachting in de nieuwe week van 20 tot 40 cm in de bergen.
Een koufront zorgt voor een markante afkoeling op maandag in Oost-Alpen. In de West-Alpen blijft het langer warm en fohnig en gaat het op woensdag afkoelen. (Prikpunt: Innsbruck)

Vooruitzichten
Na een thermische opleving weekend begint de nieuwe week een stuk frisser. Een Genualaag zorgt voor veel neerslag en wordt daarna opgevolgd door nieuwe storingen in de loop van de week. Omstreeks woensdag gaat in de Oost-Alpen de temperatuur ook verder omlaag. Met een sneeuwvalgrens die in de loop van de week komt te liggen onder de 1500 m kan er in de bergen sneeuw blijven liggen. In de Zuid-Alpen kunnen grote neerslaghoeveelheden gaan zorgen voor overstromingen begin van de week.

Het herfstweer komt steeds meer op gang komende dagen. Hoewel in de tweede weekhelft we ook rustiger herfstweer met temperaturen die onder gemiddeld blijven. Kansen op weer met hogere temperaturen en zon (Altweibersommer) zijn nog mogelijk later in oktober.

(Visited 24 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer