Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Met een Zuidföhn lopen de temperaturen nog een keer flink op naar waarden boven de 20 graden dit weekend. Daarmee is het warm voor de tijd van het jaar met name in de Noord-Alpen. In de loop van het weekend neemt de Föhn verder in kracht toe en kan het op zondag stormachtig worden met windsnelheden boven de 100 km/u. Maandag trekt een koufront over de Alpen en zorgt voor een markante afkoeling met sneeuw in de bergen. In combinatie met een Genualaag kan op maandag in de Zuid-Alpen veel neerslag vallen met risico op overstromingen.

Na een aantal dagen met rustig herfstweer, was vrijdag was een een voorproefje wat betreft de Föhn. De zon scheen volop en de temperaturen liepen in de middag aardig op. In de ochtend was er in sommige dalen nog Hochnebel, maar deze loste in de loop van de dag overal op. In de West-Alpen was de bewolking hardnekkiger en minder ruimte voor de zon.

Een zonnige dag gisteren op de Kitzsteinhorn (Salzburg). Ook hier kunnen ze weer wat sneeuw gebruiken op de gletsjer.
Op de achtergrond Zell am See in de Hochnebel gisteren. In de loop van de dag loste de nevel weer op.

Vandaag, zaterdag neemt de Zuidfohn verder in kracht toe. Vooral in de Noord-Alpen en de Alpenhoofdkam trekt de wind flink aan en kan het stormachtig worden in de bergen. Met een zuidelijke aanvoer is de lucht droog en loopt de temperatuur flink op. Temperaturen van zomerse waarden boven de 25 graden zijn daarbij mogelijk. In de West-Alpen kan nog een enkel bui voorkomen en is meer bewolking als teken van een naderende weersomslag.

In West-Alpen kan vandaag een enkele bui voorkomen. De Oost-Alpen blijft het zonnig en droog
Dit weekend neemt de Südföhn verder in kracht toe met haar hoogtepunt op zondag (bron: Meteocentrale.ch)

Morgen, zondag bereikt de Zuidfohn haar hoogtepunt. In de Oost-Alpen blijft het nog lang zonnig en stormachtig waaien in de bergen. In de West-Alpen is meer bewolking en kunnen in de omgeving van Wallis al een aantal buien gaan vallen.

Maandag bereikt een koufront de Alpen en gaat het in de West-Alpen flink afkoelen. De sneeuwvalgrens daalt naar onder de 2000 m en lokaal kan deze zelf naar 1500 m dalen. In de Zuid-Alpen gaat veel neerslag vallen dankzij een Genualaag. Bij hevige regenval kan totaal 100 tot 150 mm regen gaan vallen. In de Oost-Alpen komt het front pas later aan en blijft het overdag nog langer droog en föhnig.

Een Genua-Laag gaat voor veel neerslag zorgen in de Zuid-Alpen op maandag (ICON-EU, via WXCharts.com)
Met een dalende sneeuwvalgrens zit er ook weer veel sneeuw in de verwachting in de nieuwe week van 20 tot 40 cm in de bergen.
Een koufront zorgt voor een markante afkoeling op maandag in Oost-Alpen. In de West-Alpen blijft het langer warm en fohnig en gaat het op woensdag afkoelen. (Prikpunt: Innsbruck)

Vooruitzichten
Na een thermische opleving weekend begint de nieuwe week een stuk frisser. Een Genualaag zorgt voor veel neerslag en wordt daarna opgevolgd door nieuwe storingen in de loop van de week. Omstreeks woensdag gaat in de Oost-Alpen de temperatuur ook verder omlaag. Met een sneeuwvalgrens die in de loop van de week komt te liggen onder de 1500 m kan er in de bergen sneeuw blijven liggen. In de Zuid-Alpen kunnen grote neerslaghoeveelheden gaan zorgen voor overstromingen begin van de week.

Het herfstweer komt steeds meer op gang komende dagen. Hoewel in de tweede weekhelft we ook rustiger herfstweer met temperaturen die onder gemiddeld blijven. Kansen op weer met hogere temperaturen en zon (Altweibersommer) zijn nog mogelijk later in oktober.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier