Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag liggen de Alpen vol in de straalstroom en dat betekent stromachtige wind en neerslag. De dagen daarna houden de Alpen te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming met flink wat wind. Grote hoeveelheden neerslag wordt er tot midden van de week niet verwacht.

Gisteren hadden de Alpen te maken met behoorlijk onbestendig weer waarbij er met name in de westelijke Alpen behoorlijk wat sneeuw is gevallen. Maar ook elders in de zuid en noord Alpen is er sneeuw gevallen. Het minste is er gevallen in de noordoostelijke Alpen.

Vandaag staat het weer vooral in het teken van de stormachtige wind in de bergen die uit west tot noordwestelijke richting waait. Hoog kan de bergen kan deze zelfs orkaankracht bereiken, het kan hier dan ook erg gevaarlijk zijn. Met name langs de west- en noordkant van de Alpen valt er vandaag sneeuw. Deze zal door de stormachtige wind echter sterk vervrachten waardoor er echt blizzard condities kunnen voorkomen in de bergen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen de 1000 en 1500 meter hoogte. Veel sneeuw zal er niet vallen, tussen de 5 en 20 cm. Waarbij de meeste sneeuw in het westen valt. De zuidelijke Alpen houden het droog met veel zonneschijn.

Het actuele radarbeeld van de Alpen van 9 uur deze ochtend. Vooral in de west en noord Alpen zijn er op dit moment sneeuwbuien aanwezig. Bron: Wetteronline.de
Slecht zicht en sneeuwbuien op dit moment in het westen van Oostenrijk.
In de zuidelijke Alpen schijnt de zon. Wel vriest het tot in de diepe dalen deze ochtend zoals hier in Bolzano waar de wijnvelden met rijp zijn bedekt.

Morgen dan is de wind beduidend minder hard dan vandaag, maar waait nog altijd stevig door. De storm is echter wel voorbij. De wind draait naar zuidwesten en brengt zachtere lucht richting het Alpengebied. De nul-graden grens ligt morgen tussen de 2200-2700 m in het noorden tot wel 3000m in het zuiden van de Alpen. Met name in Oostenrijk hebben ze te maken met föhncondities waarbij de zon veel te zien zal zijn. Het blijft vrijwel overal droog in de Alpen. Ook op de meeste andere plaatsen zal de zon veel schijnen. Er is wel wat hogere bewolking aanwezig. Alleen in het noordwesten zouden er wat sneeuwbuitjes kunnen vallen. Veel zal dit echter niet voorstellen.

Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt deze zondag zachtere lucht aangevoerd. Het blijft meest droog. Alleen de noordwest Alpen pikken misschien een buitje mee.

Maandag hebben we nog steeds te maken met een sterke wind vanuit het zuidwesten. Met name in de noordelijke Alpen neemt de Südföhn nog wat toe. Dat betekent veel opklaringen met de zon, veel wind en zachte temperaturen in de noord Alpen me een nul-graden grens van rond de 3500 m. Aan de zuidkant van de Alpen stuwen zich veel wolken tegen de bergen aan die het zicht sterk verminderen. Vanaf zo’n 2000 m kan er wat sneeuw gaan vallen hier. Rondom de Alpenhoofdkam zal er op veel plaatsen een mooie föhnmuur te zien zijn. In de westelijke Franse Alpen is het zonniger en blijft het droog.

De druklijnen (isobaren) liggen erg dicht bij elkaar wat zorgt voor een groot luchtdrukverschil op korte afstand. Dit wil de atmosfeer graag weer in balans brengen en daardoor krijgen we dus een krachtige südföhn de komende week. In de zuidelijke Alpen kan daarbij ook sneeuw gaan vallen.
Het druk verschil tussen de noord- en de zuid Alpen is erg groot begin volgende week, tot zo’n 14 hPa verschil. Dit betekent dat er een zeer krachtige südföhn fase aankomt met hard wind en zachte temperaturen met name in de noord Alpen. Al is het door de zuidwestelijke wind in de zuidelijke Alpen ook erg zacht.

Dinsdag hebben de Alpen wedrom te maken met een Südfohn die dan z’n hoogtepunt bereikt met een stromachtige wind op de Alpentoppen. Er valt in de zuidelijke Alpen echter niet al te veel neerslag. Wel is het dicht bewolkt en is het zicht in het zuiden slecht. In de noord Alpen is het zonnig en zeer zacht.

Woensdag nog steeds südfohn en met name in de zuidelijke Zwitserse Alpen en langs de westelijke Italiaanse Alpenboog sneeuwval vanaf zo’n 1500m. Lokaal kan er hier tot 100 cm sneeuw gaan vallen.

Veel sneeuw wordt er de komende week niet verwacht. Alleen in de zuidelijke Alpen valt er meer sneeuw. Bron: Bergfex.at

Vanaf donderdag en vrijdag waarschijnlijk weer nieuwe sneeuwval vanuit het zuidwesten en wordt het in het weekend langzaam weer wat kouder op de meeste plaatsen Voor details is het echter nog wat te vroeg. We gaan het voor jullie vervolgen de komende dagen. Voor nu een fijn weekend gewenst!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.497 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Stormachtige en onbestendige condities in de bergen”

 • Nol
  14 december 2019 at 10:19

  Goedemorgen

  Bedankt voor je weerbericht.
  Blijft er überhaupt iets over van de sneeuw die momenteel ligt aan de noordkant (saalbach)?
  Vertrek op 20-12 maar ik zie het somber in dat er nog geskied kan worden, of heb ik het mis?

  Gr

  • Sander Engelen
   14 december 2019 at 11:04

   Goedemorgen,

   Door de föhn krijgt de sneeuw zeker een tik, maar hogerop zal de sneeuw echt niet in een keer allemaal verdwijnen. Mede door de productie van technische sneeuw zal er gewon geskied kunnen worden, daar zou ik me echt geen zorgen over maken. De dalen in die regio zullen waarschijnlijk wel wat groener zijn, maar skiplezier zal er zeker zijn!

   Groet, Sander

 • Bertil blaas
  14 december 2019 at 10:50

  Goedemorgen
  Bedankt voor je duidelijke weersverwachting.
  Actueel winters in Paznauntal/Arlberg. Nog slecht zicht. Na sneeuwval miezert het iets.
  Gr.

  • Johann
   14 december 2019 at 11:42

   Vanmorgen hier in Oberwallis en net als ook op veel andere plekken en regio’s met de sterke wind toename temperatuurs sprong van graad of 6. inmidddels 6.2 graden, wat gemiezer en vooral veel wind (storm). Wind en vocht slechte combi voor de verse sneeuw en deze is al behoorlijk ingezakt en zal de komende dagen onder de 1200 meter grotendeels compleet verdwenen zijn (helaas). Overigens van de week met de föhn(sotrm) zijn aan de noordkant 20+ graden mogelijk. Voor evt nog aanwezig sneeuw in de lagere föhndalen voor sneeuw ook niet bepaald bevordelijk. 🙁

 • Alexander
  14 december 2019 at 12:17

  Beste Johann,

  A.s. dinsdag gaan wij naar Ischgl voor 5 dagen maar als ik zo de berichten lees heeft dat denk ik weinig zin. Nu in het dal 4 graden en ook regen.

  Misschien beter om boeken naar januari denk ik?

  Ook met temperaturen van 20 graden is de sneeuw zo weg.

  • Johann
   14 december 2019 at 12:51

   De dalen gaan het idd zwaar voor de kiezen krijgen. Die 20 graden zijn toppers en enkel weggelegd voor (klassieke) Föhndalen(gebieden) Zoals al eerder geschreven en ook door Sander aangehaald is er wat hogerop prima wintersport mogelijke met voldoende goede sneeuw. Komt dan de zon erbij gewoon genieten! Als je de mogelijkheid hebt gewoon lekker gaan en je zult zien dat het allemaal reuze meevalt!

 • Karin
  14 december 2019 at 15:14

  Sneeuwzeker is het in maart, zeker de hoger gelegen skigebieden.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier