Op dit moment liggen de Alpen nog in de zachtere lucht, maar vanaf het weekend weet koudere lucht de Alpen weer te bereiken. En het wordt niet alleen kouder, regionaal kan in de bergen een flink pak sneeuw vallen. Dat gaat niet rustig verlopen met een krachtige tot stormachtige wind in de bergen. Vandaag liggen de Alpen nog in de zachtere lucht en een zuidwestelijke stroming. De 0-gradengrens ligt rond de 2400 meter. In de lagergelegen dalen worden vanmiddag maxima tussen de 12 en 15 graden gehaald.

Toch wordt het geen zonovergoten lentedag zoals eerder deze week. Met name ten noorden van de Alpenhoofdkam komen regen- en onweersbuien voor. De sneeuwvalgrens ligt rond de 2000 meter. Boven die grens valt tussen enkele centimeters tot 10 centimeter sneeuw in een gunstige situatie.

Naast de neerslag staat er ook veel wind in met name Zwitserland en Oostenrijk. Gedurende de dag neemt de wind vanuit het westen steeds meer toe in kracht. Zo zal de dag in de oostelijke helft van de Alpen nog rustig beginnen. Tijdens de neerslag kunnen in de bergen windstoten tot 100 km/h voorkomen. In Noord-Italië blijft het juist droog en is er ruimte voor de zon. Wel zal de wind hier merkbaar aanwezig zijn. In de avond trekken de buien overal weer weg en komen opklaringen voor

Stormachtig en start koudere periode

Vanaf vrijdag trekt een actief lagedrukgebied over de Benelux regio. De Alpen krijgen ook met de invloed van dit weersysteem te maken. Dit begint in de nacht naar vrijdag met een koufront dat van west naar oost over de Alpen beweegt. Gedurende de dag trekt dit front over de Alpen heen. Boven de 1600 à 1800 meter brengt dit regionaal tot zo’n 5 centimeter aan verse sneeuw. Achter het koufront daalt de vorstgrens van 2000 naar ongeveer 1700 meter. Toch kunnen de temperaturen in de lagergelegen dalen nog oplopen tot 10 à 15 graden.

Na de passage van het koufront wordt het in Oostenrijk en Noord-Italië droog met nog een enkele bui. In de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland kan het juist nog langdurig tot buien komen met sneeuwval in de bergen. In deze regio valt tot zaterdagochtend 15 tot 40 centimeter sneeuw in de bergen. Lokaal is zelfs nog wat meer mogelijk.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de vrijdag is de stormachtige wind. In de nacht naar vrijdag trekt de wind vanuit het westen flink aan. In de ochtend komen in de Franse en Zwitserse bergen al windstoten tot 120 km/h voor. Vanaf het middaguur gaat ook de wind aan de noordkant van Oostenrijk en in Zuid-Duitsland toenemen met lokaal zeer zware windstoten. Elders zal de wind ook duidelijk aanwezig zijn met op de hoogste bergtoppen windstoten tot 75 km/h.

Weekend: koudere lucht en sneeuwval aan noordkant

Vanaf zaterdag gaat de wind weer meer liggen al kan deze aan de noordkant van de Alpen nog altijd krachtig zijn. Ook gaat dit weekend niet droog verlopen, vooral aan de noordkant van de Alpen. Het lagedrukgebied dat vrijdag over de Benelux regio trekt beweegt verder het vasteland op richting de Alpen. Hierdoor kan met name aan de noordkant van de Alpen flink wat neerslag gaan vallen. Doordat de wind vanaf zaterdag geleidelijk aan naar een oostelijke tot noordoostelijke richting draait kan koudere lucht de Alpen gedurende het weekend bereiken.

De koers van het lagedrukgebied rond het weekend is onzeker, en hiermee dus ook de precieze hoeveelheid neerslag. Hier zullen we de komende weerberichten meer aandacht aan geven. Regionaal kan aan de noordkant tussen de 10 tot 25 centimeter sneeuw vallen. In het hooggebergte van de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland kan met alle neerslag vanaf donderdag opgeteld lokaal tot 1 meter sneeuw vallen. Tegelijkertijd gaat de sneeuwvalgrens steeds meer zakken richting 1000 tot 1300 meter. Afhankelijk hoe snel de wind meer noordoostelijk gaat worden, des te eerder de sneeuwvalgrens kan zakken.

Nieuwe week: toenemende invloed hogedrukgebied

Vanaf maandag neemt de invloed van een hogedrukgebied toe. Hierdoor wordt het droger met meer ruimte voor de zon in de Alpen afgewisseld met wolkenvelden. Ook zal de wind meer gaan liggen. Lokaal kan het dan even tot Kaiserwetter komen. Met de oostelijke tot noordoostelijke wind liggen de Alpen in de koudere lucht. De vorstgrens ligt overdag tussen de 1500 meter in de Franse Alpen tot 1100 meter rondom Salzburg. Op een enkele bui na worden in de eerste helft van de nieuwe week geen grote neerslaghoeveelheden verwacht. Vanaf woensdag nemen de kansen op neerslag en meer wisselvalligheid weer toe.

Omslagfoto via foto-webcam.eu.

LEES OOK:

(Visited 1.754 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer