Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; – stormdepressie – Sabine met kern boven het noorden van Noorwegen zorgt voor zeer onbestendig en tijdelijk ook stormweer. Achter een koufront stroomt met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming steeds koudere lucht over de Alpen uit. De Alpenzuidkant profiteert door de beschutte werking van de Alpenhoofdkam van gunstigere condities. Vanaf woensdag donderdag kan de atmosfeer weer wat tot rust komen. Vrijdag volgt nogmaals een storing in aanloop naar hogedruk in het weekend.

Vandaag en morgen extreem weer Alpen

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Obertauern (1770m)

Koufront passage, veel bewolking, neerslag, en een stormachtige tot storm aantrekkende westelijke wind. In de bergen (zware) storm met orkaan windstoten. Sneeuwvalgrens van 2000 naar 1000 meter dalend. Ook dinsdag zeer turbulent en onbestendig en nog wat kouder.  Stijgend lawinegevaar!  

Terwijl gisteren de lage landen stormdepressie – Sabina – voor extreem weer en met name wind zorgde met lokale overlast en schade konden we in de Alpen nog even profiteren van de zon en rustige condities. Vooral in de ochtend en ochtend scheen de zon. Zie ook onze beelden die we gisteren in Obertauern maakten

In de middag en avond begon het van het westen uit bewolking binnen te trekken en ook de wind trok aan en aan de noordkant werd het föhnig. Met de föhn steeg het kwik overdag naar lokaal 15 tot 16 graden.

Prima vertoeven in Serzing in Süd-Tirol. Foto Remco Graas

En nog een paar fraaie winterbeelden die ons Jan-kees Tettelaar opstuurde van Leutasch vanaf 1000 meter op weg naar de Rauthhuette (1600 meter) en de Hohe Munde (2500 meter)

In de nacht nam de wind verder toe en vanmorgen worden op passage van het eigenlijke koufront de hoogste windsnelheden verwacht. In de bergen kan de wind dan windsnelheden van 150 tot 180 km/h halen en hogerop is 200 km/h mogelijk.

Berekende windstoten ECMWF model vanmorgen. Bron Meteo Schweiz Wetterblog

Ook in de lagere delen is het stormachtig of stormt het met zeer zware windstoten. Met het koufront gaat er ook neerslag vallen, sneeuw aanvankelijk meest boven de 1800 a 2000 meter, in de middag avond tot circa 1200 meter dalend. Droog, zonnig en rustig is het vanmorgen nog in de oostelijke Alpen.

Achter het koufront neemt de wind en neerslag vanmiddag en avond tijdelijk weer af. In de nacht en vroege ochtend op nadering en passage van een volgend front dan vervolgens weer aantrekkend tot stormachtig tot storm met opnieuw zeer zware windstoten tot orkaankracht in de bergen!

Radarbeeld Alpen 09h20

Achter het front stroomt nog koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens tot 700 a 500 meter, in het zuiden tot circa 1000 meter. Het blijft de gehele dag onbestendig met steeds weer buiige neerslag / sneeuw.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Woensdag kan op nadering van een tussenhoog de atmosfeer van west naar oost weer wat tot rust gaan komen en vooral later op de dag gaat ook de neerslag aan de noordkant geleidelijk eruit. Sneeuwvalgrens meest tussen de 400 en 800 meter. Ofschoon de wind duidelijk aan kracht gaat inboeten staat er nog steeds een harde en hogerop deels ook nog stormachtige  westenwind.

Woensdag en donderdag profiteren de Alpen van tussenhoog invloed.

Donderdag profiteren we ook nog van het tussenhoog en wordt het de beste dag van de week. De weersverbetering zal echter maar van korte duur zijn want een volgend koufront met neerslag / sneeuw bereikt in de loop van de middag alweer in de westelijke Alpen en zal middernacht ook de oostelijke Alpen bereikt hebben. Er gaat dan enige tijd weer neerslag / sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens tijdelijk even oplopend tot 1200 a 1500 meter, verder meest rond de 1000 meter. In de loop van de vrijdag volgt dan samen met een warmtefront en in aanloop naar een navolgend tussenhoog zachtere lucht. Het warmtefront zelf is echter weinig actief.

Sneeuwval
Tot het einde van de week gaat er 40 tot 80 cm sneeuw vallen, hogerop ook nog meer. Minder accumulatie zien we in de lagere delen beneden de 1500 meter doordat de sneeuw nat is of de sneeuwvalgrens tijdelijk ook hoger. Deels zal de sneeuw ook sterk verplaatst worden.

Sneeuw accumulatie model Arpege tot vrijdagmiddag

In het weekend gaat het tussenhoog zijn stempel op het weer in de Alpen drukken, het is droog en de zon krijgt weer veel ruimte. Vooral in de bergen zal het door een warme hoogterug en met een zuidwestelijke hoogtestroming dan een stuk milder zijn. We komen dan eindelijk ook weer buiten het bereik van de veel noordelijker verlopende jetstream waardoor de wind dan ook geen thema meer zal zijn!

ECMWF zaterdag met het hoog en warme hoogterug.

Mogelijk dat in de loop van de zondag een storing vanuit het noordwesten opnieuw voor meer bewolking gaat zorgen met in de middag opkomende neerslag, sneeuw dan pas vanaf circa 1800 a 2000 meter. Ook maandag is het nog zacht. Dinsdag op passage van een koufront dan weer dalende temperaturen en sneeuwvalgrens met weer sneeuw tot in de dalen! Opgemerkt dient nog te worden dat de ontwikkelingen vanaf zondag wat onzeker gaan worden, dat geldt met name voor de details en timing.

GFS T850 hPa voor dinsdag volgende week
Multimodel 7 daagse prognose Obertauern

Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan is aandacht voor de komende dagen, nu eerst maar eens zien dat we zonder kleerscheuren de storm doorstaan. Voor wat betreft het wintersportgebeuren kan ik enkel adviseren om vandaag en morgen lekker thuis te blijven of een Welness te gaan pakken.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 4.383 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Storm met orkaan windkracht raast over de Alpen”

  • Joachim
    10 februari 2020 at 16:09

    Stormvansaag in Flims. Waar er voor vóór middag nog enkele liften open waren, werden die tegen de middag allemaal afgesloten.
    Dan maar gaan wandelen. In het dal viel de wind nog mee!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer