Advertentie 

Lagedrukgebied – Tete – zorgt voor een stormachtige wind en veel neerslag vanavond tot maandagmiddag. Allereerst bereikt een warmtefront de Alpen en deze wordt morgen gevolgd door een actief koufront. Vooral op de noordelijke hellingen van de Alpen is er sprake van hevige regenval, maar hogerop ook in de vorm van sneeuw. Met kerst bereikt koelere lucht de Alpen vanuit het noordoosten en blijven de dagen daarna zonnig en droog dankzij de hogedruksituatie. 

Storm en hevige neerslag aan de noordkant van de Alpenhoofdkam

Hoge temperaturen rond de kerstdagen zijn geen uitzondering, maar eerder een gewoonte. Terwijl de eerste dagen van december vanuit het noorden vaak koude lucht richting de Alpen brengen, vormen zich de tweede helft van december lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Deze zorgen vaak tot de kerstdagen voor een stroming vanuit het zuidwesten of westen, waardoor de Alpen een warme dooi-periode krijgen. Vaak wordt ook wel gesproken van de zogenaamde kerst-dooi ‘Weihnachtstauwetter‘. Tijdens deze weersituatie ligt de sneeuwvalgrens ruim boven de 1000 meter en soms zelfs boven de 2000 meter. Zoals vandaag ook het geval is en net als precies een jaar geleden ook vlak voor de kerst.

Het Weihnachtstauwetter is een van de meteorologische singulariteiten. Het is een warme periode tussen 22 en 28 december, die optreedt met een hoge waarschijnlijk van ongeveer 7 van de 10 jaar.


Op dit moment is het droog en is het +3 graden in Mittelberg. Vanmiddag valt er weer regen in het dal. (Foto: Hans ter Braak)
Veel bewolking vanochtend in Mittelberg aan de noordkant van de Alpen (Foto: Hans ter Braak)

Vandaag overheerst de bewolking aan de noordkant van de Alpen. Vanmiddag wordt er zeer veel neerslag verwacht met daarbij ook een krachtige wind. Tegen de avond wordt de neerslag geleidelijk sterker en in de tweede helft van de nacht kan het in de bergen ook flink gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens stijgt vandaag naar 1800 tot 2200 m. In de nacht zal deze weer iets gaan dalen.


Later vandaag bereikt een warmtefront de Alpen. Deze wordt snel opgevolgd door een koufront vanuit het noorden die zorgt voor meer neerslag, maar ook lagere temperaturen morgen (weerkaart maandag 24 dec, DWD via Wetterzentrale.de)

Lokaal kan er 50 tot 100 mm aan neerslag vallen. In de dalen kan het echt een waterballet worden met mogelijk ook wateroverlast.  Daarbij trekt de wind ook flink aan. Een piek wordt verwacht tussen zondagmiddag en maandagmiddag met vlagen van 100 tot 140 km/u. In het bergen valt juist veel sneeuw waardoor in combinatie met de wind het lawinegevaar zal stijgen. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het en langer droog en zonnig vandaag, maar is de wind ook hier sterk aanwezig.

De komende uren loopt de sneeuwvalgrens snel op vanuit het zuidwesten tot boven de 2000 m. Vanaf morgen komt koudere lucht vanuit het noordoosten opzetten en gaat de sneeuwvalgrens juist weer omlaag aan de oostkant van de Alpen (Schneefallgrenze, Kachmannwetter.de)

In de hogere delen wordt veel sneeuw verwacht. De donker rode kleuren laten sneeuwhoeveelheden zien van meer dan 1,50 m. In de dalen zal het voornamelijk regen zijn (sneeuwval komende 3 dagen, COSMO model via Kachelmann.de). 


Ook in Oostenrijk, met name in de regio Arlberg, wordt vandaag e morgen veel sneeuw verwacht (sneeuwval komende 3 dagen, COSMO model via Kachelmann.de). 

Morgen in de ochtend daalt de sneeuwgrens vanuit het noordoosten naar 1700 tot 1200 m en gaat deze in de loop van de dag steeds verder omlaag. Boven de 2000 m kan het onafgebroken blijven sneeuwen waardoor hier 1 en 1,5 m verse sneeuw bij elkaar opgeteld kan vallen. Hierdoor gaat ook het lawinegevaar flink stijgen. Aan de noordoostkant van de Alpen ligt de sneeuwgrens nog lager en daalt deze eind van de ochtend naar 1000 m. Uiteindelijk daalt deze ’s middags plaatselijk tot 500 m en gaat de regen bijna overal over in sneeuw. In het zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het voornamelijk droog en laat de zon zich af en toe zien.

Uiteindelijk gaat op de meeste plaatsen de regen over in sneeuw morgen

1e Kerstdag gaat de storm weer liggen en wordt het rustiger weer in de Alpen. Vanuit het noordoosten bereikt koelere lucht de Alpen. De Alpen liggen op de grens van warme en koude lucht. Vooral aan de oostkant van de Alpen wordt een stuk koeler. Aan de westkant van de Alpen liggen de temperaturen een stuk hoger. Daarbij blijft het droog en is er veel ruimte voor de zon dankzij een hogedruk situatie. Vooral hogerop de berg kan die mooie beelden opleveren waar veel sneeuw is gevallen vlak voor kerst.


De Alpen liggen op de grens van warme en koude lucht. Met de kerstdagen is het vooral aan de oostkant een stuk kouder dan aan de westkant van de Alpen. (Dinsdag 25 december, Temp afwijking ECMWF)

2e Kerstdag belooft ook een mooie dag te worden en neemt het hogedruk gebied boven de Alpen verder in kracht toe. Er is veel zon en de temperaturen gaan weer iets omhoog en blijft het droog. Ook de dagen na kerst blijven we met deze rustige weersituatie te maken houden en relatief zachte temperaturen. Door de lage luchtvochtigheid en dauwpunten blijft de sneeuw redelijk behouden en zal het goed vertoeven zijn op veel plaatsen.

Met kerst en de dagen daarna ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven de Alpen. Hierdoor krijgen we te maken met een rustiger weertype met veel ruimte voor de zon en relatief zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. De verwachting is dat deze weersituatie aanhoudt t/m 31 december. (drukkaart, GFS 31 dec via Wetterzentrale.de) 

Vooruitzichten
Tot eind van de week overheerst stralend zonnig en zacht weer in de Alpen. De wind neemt in kracht af en zal geen rol meer spelen. Tegen donderdag stijgt de vorstgrens weer tot boven de 2000 m en is het zacht voor de tijd van het jaar. Als we kijken naar de jaarwisseling gaan de temperaturen weer omlaag. Zowel het ECMWF en GFS laten rond 1 januari een noordelijke stroming zien die mogelijk weer voor een koudere weertype met daarbij ook wat neerslag kan gaan zorgen.

Rond kerst een tijdelijke temperatuurdip net als rond de jaarwisseling. (ECMWF ensemble, prikpunt Innsbruck, Oostenrijk)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.639 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: Storm en veel neerslag Alpennoordkant. Met kerst inzet hogedruk”

 • Alice
  24 december 2018 at 10:35

  Goedemorgen Roy,

  Ook jou wil ik heel gezellige Kerstdagen wensen en dank voor alle weerpraatjes het afgelopen jaar!

  Hartelijke groet,
  Alice

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier