Alpen: Storm en veel regen op zondag in de Oost-Alpen.

Algemeen: De Alpen liggen in een zuidwestelijke stroming en krijgen zondag te maken met een koufront met veel neerslag aan de oostkant. Na het weekend is het tijdelijk koeler, maar in de loop van de week bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op en nemen de kansen op een nieuwe warme weersituatie toe.

Hittegolf opgevolgd door tijdelijke afkoeling met veel neerslag in de Oost-Alpen zondag

Terwijl het zuiden en oosten van Europa nog altijd te maken heeft met een recordsbrekende hittegolf, laten de weermodellen zien dat na het weekend een koeler weertype tijdelijk zal terug keren. Na een periode van extreme hitte is de zeewater temperatuur hoog en zit er veel vocht in de atmosfeer. Dit heeft tot gevolg dat de kans op zware stormen groot is.

Ook vandaag nog altijd tropisch in de Alpen. Warmst Ticino en Trentino met 35°C. In Termen Oberwallis 1020m 30.0°C vanmiddag.


Ook warm in de Franse Alpen. Boven op de berg 16 graden op 3208m op de Le Pain de Sucre, in het dal 35 graden (vlakbij grens Italië). Foto’s : Sander Engelen

Ook gisterenmiddag waren er al een aantal stevige buien die voor wateroverlast zorgden in Oostenrijk en het noorden van Italië @ Cortina d’Ampezzo, Vigili del Fuoco via tgr veneto.

 

Weekend – afkoeling

Morgenochtend is het op veel plaatsten bewolkt, nevelachtig en daarbij miezert het. Dit wordt veroorzaakt door een convergentie zone voorafgaand aan het koufront. De kans op onweersbuien is in de ochtend nog niet het geval, maar in de loop van de middag en avond trekt vanuit het noordwesten het koufront over de Alpen met het slechtere weer. Dit front is een sterke grens tussen de warme lucht in het zuiden en koelere lucht vanuit het noorden.

De extreme hitte heeft inmiddels ruim een week aangehouden. Hierdoor liggen de zeewater temperaturen buitengewoon hoog. Zo is het zeewater lokaal zelfs wel 30 graden in de Middellandse Zee. Dit warme zeewater in combinatie van verdamping van bijvoorbeeld gewassen zijn de bron voor een hoog vochtgehalte en dauwpunten op dit moment in de atmosfeer wat stormen kan veroorzaken. Sommige modellen indiceren op grote hoeveelheden regen aan de oostkant van de Alpen. Hierbij is de kans op modderstromen ‘flash floods’ aanwezig en kan er lokaal meer dan 100mm regen vallen. Gisteren was er ook al sprake van modderstromen in Oostenrijk.

Gisteren was er ook al sprake van modderstromen in Oostenrijk. Ook morgen kunnen nieuwe verwachten (Murtal Oostenrijk,
Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich)

Morgen trekt een koufront vanuit het noordwesten over de Alpen. Vooral aan de oostkant kan veel neerslag verwacht worden (weerkaart DWD: zondag 6 August)

Start van de week – koeler met zonnige perioden

Na het weekend op maandag belooft het op de meeste regio’s van de Alpen een hele aardige dag te gaan worden. De temperature liggen lagen dan de afgelopen dagen en er is veel ruimte voor de zon. Dit is de danken een een tijdelijk tussenhoog. Verder naar het oosten van de Alpen kan er wat meer bewolking nog zijn later op de dag, maar blijft het veel droog. Op dinsdag is de weersituatie weer anders en trekt een nieuwe storing over die zorgt voor regen en onweersbuien. Daarbij daalt ook de sneeuwvalgrens met het overtrekken van het koufront. Boven de 2000m kan daardoor ook sneeuw vallen.

Vaak bij onweersbuien kunnen ook red sprites worden waargenomen op grote afstand. Een bijzonder zeer kortdurend fenomeen dat gisteren werd vastgelegd in Oostenrijk (Martin Popek)

De gletsjer hebben het deze zomer flink te verduren. Ter vergelijk 2009 en 2017 zijn de verschillen goed te zien in bij de Presena Gletsjer in Italië, via Lorenzo Catania meteorologo

Komende dagen afkoeling met daarna een koelere periode. De zomers temperaturen keren snel weer terug (ECMWF ensemble Zurich)

Later in de week – nieuwe hittegolf?

In de tweede helft van de week lijken de temperaturen weer te gaan oplopen. Mogelijk is dit een voorteken van een nieuwe warme periode. Inmiddels heeft de maand augustus al een paar warme dagen gehad. Deze dagen van het jaar worden ook wel ‘Hundstage’ genoemd, wat de warmste dagen van het jaar zijn. De Hundstage periode loopt nog tot 23 augustus, dus de kans is groot dat er nog wat warme dagen aan zitten te komen. Voor de gletsjers wellicht niet goed nieuws die dit jaar al veel te verduren hebben gehad. Voor de liefhebbers van zomerse temperaturen wellicht weer een mooi vooruitzicht. Blijf hier vooral de laatste update volgen.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties