Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Op dit moment hebben de Alpen met een west- tot noordwestelijke- stroming waarbij er koele en vochtige lucht tegen de noordelijke Alpen wordt gestuwd. De zuidelijke Alpen hebben mooier weer. Op zondag krijgen de westelijk Alpen te maken met veel neerslag. Op dinsdag liggen de Alpen dan onder een tussenhoog en is het tijdelijk wat rustiger en mooier weer.

De dag begint vandaag met een afwisseling van wolken en zonneschijn. Vanuit het noordwesten stroomt er al dichtere bewolking met de eerste buien binnen.

Hier in het Kleinwalsertal begint de dag vriendelijk, maar stroomt de eerste bewolking alweer binnen. De winter wint ook hier steeds meer terrein en komende week komt er iedere keer weer een laag sneeuw bij.
Ook in het hooggebergte wint de winter steeds meer terrein. Hier bij de Goldbergkees gletsjer op 2800 m vriest het stevig (-8,1 graden Celsius) met een verse laag sneeuw.
Deze week wordt er steeds weer een verse laag sneeuw toegevoegd aan dit sneeuwdek met een komen en gaan van storingen.
In de meeste dalen is het echter nog groen en laat de winter nog even op zich wachten. Wel zie je op het gras dat ze al te maken hebben met nachtvorst waardoor de bodem al wel lekker kan afkoelen.
In de oostelijke Alpen begint de dag erg zonnig zoals hier in Osttirol in Lienz. Een mooi herfst plaatje

Vandaag stroomt er vanuit het noordwesten steeds dichtere bewolking de Alpen binnen. In de loop van de middag begint het dan vanuit het noordwesten te regenen en op grotere hoogte te sneeuwen. Deze neerslag breidt zich dan steeds meer uit over de noordalpen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen de 2000 en 2500 m hoogte. De wind is daarbij met name in de noordalpen stormachtig. De zuidelijke Alpen hebben wat minder wind en hier laat de zon zich ook veel meer zien en hebben we een mix van wolken en zon. De nulgraden grens ligt vandaag tussen de 2500 en 2800 m hoogte.

Het radarbeeld van 9.00 vanochtend. Vanuit het noordwesten nadert de bewolking en neerslag in rap tempo de Alpen. Bron: wetteronline.de

Morgen hebben we ook nog te maken met de gure noordwestelijke stroming. Het zicht is daarbij slecht en van tijd tot tijd regent en sneeuwt het met een sneeuwvalgrens tussen de 1700 en 2000 m. Wederom blijft het in de zuidelijke Alpen meest droog en relatief zonnig door de nordföhn.

Op zondag start de dag in een groot deel van de Alpen (hoe oostelijker hoe beter) vrij vriendelijk met wat opklaringen, maar in de loop van de middag en avond nadert er wederom uit het noordwesten een nieuwe storing met neerslag de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij weer tussen de 1700 en 2000 m hoogte.

De Alpen bevinden zich in relatief koude lucht waarbij de temperaturen zo’n 2 tot 8 graden onder normaal bevinden.

In de nacht naar maandag komt er dan een Genualaag tot ontwikkeling die deze keer ook in de zuidwestelijke Alpen flink wat neerslag kan brengen. De zuidoostelijke Alpen (de dolomieten en Karinthië) krijgen veel minder neerslag en is het met een enkele bui wel gedaan. De wind rond dit Genualaag zal zeer stormachtig zijn en het is met name in de gebieden van de westelijke Italiaanse Alpenboog oppassen geblazen. Ik raad het dan ook sterk af om de bergen dan in te gaan!

In de nacht naar rmaandag onstaat er een Genualaag boven noord Italië wat hier voor intensieve neerslag en een stormachtige wind kan gaan zorgen.

Maandag overdag trekt het Genualaag dan snel naar het zuidoostenweg en wordt het droger. Alleen in de oostelijke Alpen kan het nog wat langer doorregenen en vanaf 1700 m ook sneeuwen.

Dinsdag hebben we dan te maken met een tussenhoog en is het een dagje wat rustiger weer met ook wat zon. Lang zal dit echter niet duren, want de westelijke stroming lijkt voorlopig nog niet voorbij.

Bekijk hier onder de webcambeelden van verschillende plaatsen in de Alpen om te zien hoe het er nu actueel uitziet.

De dagen daarna blijven storingen de Alpen beïnvloeden vanuit het westen en noordwesten. De wind is daarbij krachtig tot stormachtig in de bergen. Steeds weer valt er sneeuw vanaf zo’n 1700 tot 2500 m.

De ensemble verwachtingen met als prikpunt de centale Alpennoordkant. Doe te zien is dat de 850hPa temperatuur (op 1500 m hoogte) de komende dagen wat aan de frisse kant blijft met regelmatig neerslag (onderste lijn). Dit zorgt dan ook regelmatig voor een winterse opfrisser in de bergen vanaf o’n 1700 tot 2000 m hoogte. Bron: Meteociel.fr

Voor nu wens ik u alvast een fijn weekenden we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 601 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer