Advertentie 

De vakantievierders in de Alpen hebben geluk aan de noordzijde. Er ligt volop sneeuw en het weer is rustig met volop zon. Komende avond en nacht nadert een storing die wat sneeuw gaat geven. De vakantievierders die de tweede week van de voorjaarsvakantie naar de Alpen gaan lijken nog meer geluk te hebben wat betreft het weer!

Vanavond en vannacht wat sneeuw

Na een prachtige woensdag met volop zon, volgt ook vandaag een mooie en zonnige dag in de Alpen. Wel neemt vanuit het noordwesten de hoge bewolking toe op nadering van een storing. Deze storing zal tegen het einde van de avond en in de nacht over de Alpen trekken. Dit gaat wat sneeuw geven in Oostenrijk vanaf ongeveer 800 meter en in Zwitserland vanaf ongeveer 1000 meter. Bij deze storing behoort een koufront en dus zal de sneeuwvalgrens naarmate de nacht vordert verder dalen.

De meeste sneeuw is de komende nacht voor Zwitserland, gezien de het koufront uit het noordwesten nadert is dat ook logisch. De hoogste intensiteit berekenen de modellen ook de komende nacht. Aan het einde van de nacht en begin van de vrijdagochtend is Oostenrijk aan de beurt. De verwachtte intensiteit qua sneeuwval is echter lager dan in Zwitserland. Komende nacht gaat er in Zwitserland een sneeuwlaag vallen van 5-10 cm.

In Oostenrijk verwacht ik hoeveelheden van 2-5 cm. Aan de zuidkant is het weer bedroevend. In Italië blijft het droog en de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen mag blij zijn met 1-2 centimeter. Deze hoeveelheden verwacht ik ook voor de Franse Alpen.

Sneeuwbuien

Na passage van het koufront gaat het weer even droog worden en zal de zon is ook weer laten zien. De temperatuur maakt logischerwijs een val na passage van het koufront. Halen we vandaag in verschillende dalen bijvoorbeeld nog waarden die de dubbele cijfers halen, morgen zal daar flink wat graden afgaan. In de dalen komt het kwik vrijdag net een paar graden boven nul uit. Boven op de pistes gaat het harder vriezen. Hou rekening met matige vorst op de meeste toppen, waar dat eerder deze week nog lichte vorst was.

In de avond gaat de kans op sneeuwbuien vanuit het noordwesten toenemen. Als eerst in Zwitserland waar vanaf het einde van de middag de dreiging van een sneeuwbui als snel groter wordt. In de avond neemt de kans op sneeuwbuien ook in Oostenrijk snel toe. De hele nacht blijven er vervolgens sneeuwbuien voorkomen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 250 en 500 meter en dus betekent dit op de meeste plaatsen nieuwe sneeuw. De hoeveelheden zullen echter niet schokkend hoog zijn en voor problemen zorgen.

Buien zijn natuurlijk altijd lokaal, de verwachting is dat op de meeste plaatsen tussen de 2-5 cm nieuwe sneeuw bijvalt. Zaterdagochtend zal het in Zwitserland snel droger worden en ook gaan opklaren. Oostenrijk blijft nog de gehele ochtend en ook deel middag te maken houden met de sneeuwbuien. De zon zal hierdoor zaterdag in Oostenrijk wat minder te zien zijn. De temperatuur doet nog een stapje terug en ligt in de dalen rond het vriespunt.

Sneeuwbuien op komst

Volop zon en droog

Vanaf zondag breekt dan een periode aan van een aantal droge en zonnige dagen. Hogedrukgebieden nemen de regie over in de Alpen dat geeft prachtige dagen voor de vele mensen die graag van de bergen en wintersport willen genieten. De temperaturen lopen weer wat op, maar niet meer naar het hoge niveau van de afgelopen dagen. De maxima komen uit een paar graden boven nul in de laagste dalen en lichte vorst op de pistes. In de nachten gaat het matig tot streng vriezen.

Vanaf zondag genieten van prachtige dagen, wat een timing met de vakantie!

Een hele fijne dag gewenst en graag tot het volgende weerbericht. Blijf ons volgen! In een volgend bericht een nieuwe update over het mooie weer vanaf zondag en hoe verder later in de komende vakantieweek. Groet Sebastiaan.

Copyright hoofdfoto: Edwin Hagenouw, REISSCHRIJVERS MEDIA

(Visited 1.689 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier