Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Frank – is verder getrokken naar de Balkan en verliest vandaag geleidelijk zijn invloed op de Alpen. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met de invloed van storm depressie –Sabine – met kern boven het noorden van de Britse Eiland. Na een krachtige Südföhn fase gaat een eerste koufront een zeer turbulente en onbestendig weerfase inleiden met in de bergen veel Neuschnee maar ook (zware) storm met orkaan windkracht. Vooral maandag en dinsdag worden zeer onstuimig, diverse weer waarschuwingen zijn van kracht!

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Obertauern (1770m)

Vandaag zondag aanvankelijk nog zonnig. Van westen uit vooral in de middag toenemende (hogere) wolken(velden) en tot hard of storm aantrekkende SüdFöhn. Op 2000 meter 0 tot 2 graden. Maandag Föhn einde op koufront passage, veel bewolking, neerslag, en een stormachtige tot storm aantrekkende westelijke wind. In de bergen (zware) storm met orkaan windstoten. Sneeuwvalgrens van 2000 naar 1000 meter dalend. Ook dinsdag zeer turbulent en onbestendig en nog wat kouder.  Stijgend lawinegevaar!  

Stilte voor de zon, vandaag nog even genieten!

De afgelopen dagen konden we genieten van de gunstige invloed van hoog –Frank – op weg naar oost Europa. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en ondersteund door een warme hoogterug ging vooral in de bergen het kwik weer flink in de lift. De lucht was echter ook zeer droog en ondanks de positieve luchttemperaturen en hoge nulgradengrens bleef de sneeuw op de pistes goed tot prima van kwaliteit en was het met de zon en de prachtige vergezichten volop genieten.

Winters Scharnitz in Tirol met de rivier de Isar. Foto Jan-Kees Tettelaar

Vrijdag en zaterdag waren we met Alpenweerman o.a. in de Aletsch Arena onderweg. Laten we dus dit mooie skigebied met o.a de Bettmeralp, Riederalp en Fiescheralp nog even in het zonnetje zetten. Hieronder een foto compilatie en bewegende beelden via FB van een paar heel mooie dagen met vooral op de vrijdag Kaiserwetter.

Föhn(storm)
Helaas is het na vandaag helemaal voorbij met het rustige en mooie weer in de Alpen. Vandaag gaan we de weersverslechtering al merken door van het westen uit toenemende (hogere) bewolking en aantrekkende wind.

Doordat ook de drukverschillen tusssen de zuid en noordkant gaan toenemen (10 tot 14 hPA) krijgen de noordelijke Alpen te maken met een in kracht toenemende föhn en in de bergen en Föhn regio’s uiteindelijk een Föhnstorm.

Stormdepressies met hun storingen gaan vanaf morgen de dienst uitmaken. Radarbeeld vanmorgen 08h40

Het is nogmaals zacht en met de zon die vooral in de ochtend nog schijnt kan het kwik oplopen tot 10 a 13 graden. Onder de nog aanwezig inversie is het een stuk koeler en vooral in de ochtend nog frostig!

Radarbeeld Alpen vanmorgen 08h40

Zware storm
In de loop van de maandag krijgen we dan te maken met een eerste koufront. Het is bewolkt en na Föhneinde valt er neerslag waarbij het aanvankelijk sneeuwt vanaf 1800 a 2000 meter.

Sneeuwvalgrens morgen 13h00

Met het instromen van geleidelijk steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1200 a 1000 meter. De inner-alpine Alpen en Alpen zuidkant verblijft maandag meest in nog wat minder koude lucht, sneeuwvalgrens hier dalend naar circa 1500 a 1300 meter.

GFS T950 hPa maandag 09h00

Naast de neerslag krijgen we ook nog eens te maken met een zeer sterk windveld. Boosdoener is de polaire jet die west – oost georrienteed op ramkoers Alpen komt te liggen. Het sterkste windveld zal de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam aandoen met in de bergen een zware storm met orkaan windstoten.

GFS 300 hPa wind ( 9km) met verloop jet

Hier zijn boven de 1000 meter windpieken van 130 tot 180 km/h te verwachten, boven de 2000 meter 160 tot 200 km/ en lokaal ook nog meer! Extreem weer dus en diverse weer waarschuwingen zijn al uitgegeven. Hieronder die van Meteo-Centrale (Unwetter centrale) – MeteoGroup CH

Ook de dinsdag hebben we nog te maken met de polaire jet die over de Alpen scheert en een tweede koufront zorgt ook dan voor zeer onbestendig weer respectievelijk weer opleven van de neerslag / sneeuwval. Er stroomt nog wat koudere lucht binnen en de sneeuwvalgrens daalt tot 800 meter in de ochtend en tot 500 a 400 meter in de avond.

Sneeuwvalgrens morgenmiddag 12h00

De wind mag dan iets afnemen maar het blijft ook dan nog steeds zeer turbulent met aanhoudend (zware) storm met orkaan windstoten in de hogere Alpen.

De Alpenzuikant krijgt geleidelijk te maken met drogere condities door een opkomende deels krachtige Nordföhn. Vooral in de bergen zal het tot dinsdag markant zijn afgekoeld en met -3 tot -9 graden en de stormachtige wind met blizzard conditons hebben we ook dan te maken met zeer slecht (winter)sport weer. Of er überhaupt nog wintersport zal kunnen worden bedreven is twijfelachtig gezien het extreme weer en storm.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Woensdag onder inlvoed van een zwakke rug de wind in alle hoogtes weer gaan afnemen maar het blijft met de jetstream over de Alpen ook dan nog turbulent en onrustig. We hebben dan te maken met een mix van wolken en zon en met voorkeur voor de Alpennoordkant valt er nog sneeuw of sneeuwbuien. Sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 500 meter. De Alpenzuidkant profiteert ook woensdag van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam.

GFS woensdag met zwakke tussenhoog invloed in iets rustiger vaarwater

Sneeuw 
Tot en met woensdag gaat er in de Alpen weer het nodige aan sneeuw bijvallen. De weermannen die de sneeuwhoogtes registreren zullen het dan nog knap lastig kunnen gaan krijgen doordat de sneeuw deels sterk verplaatst zal gaan worden. Het Franse Arpege model berekent  20 tot 50 cm en hogerop en bij gunstige Stau tot 80 cm of nog meer. De accumulatie zal mede ook sterk afhangen van zoals gezegd de wind maar ook de hoogte (droge / natte sneeuw)

Ter vergelijking hieronder nog de verwachting van het WRF-ARW model voor de komende 3 dagen. Links of rechts om, de extreme wind in combinatie met de sneeuw zal het lawinegevaar weer doen stijgen!

Guur en onbestendig
Ook de donderdag staat aanvankelijk nog in het teken van het wegtrekkende tussenhoog. Een volgende storing in de vorm van een koufront staat voor de donderdagavond op het weermenu. Vrijdag tijdelijk weer wat rustiger voordat in loop van de zaterdag een volgend koufront voor weer nieuwe neerslag / sneeuw gaat zorgen. De Alpen verblijven dan een beetje op de wip tussen de zachtere lucht in het zuiden en de koudere lucht in het noorden. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 500 en 1000 meter, tijdelijk door zwakke warmtefront invloed ook even wat hoger.

De verwachtingen vanaf het weekend worden zeer onzeker waarbij zowel koudere als zachtere oplossingen worden berekend. In hoeverre hogedruk boven het continent voor wat meer rust zal gaan zorgen is ook nog onduidelijk, evengoed bestaat de kans dat het onbestendig en guur verder gaat!

Gezien de grote onzekerheid heeft het dan ook weinig zin om daar nu verder op in te gaan. Daarover dan de komende dagen meer. Vandaag dus nog even genieten van de het Kaiserwetter, morgen is het over en uit! Tot slot wil ik onze weermannen die vandaag op de NKBV Bergsportdag in Nieuwegein aanwezig zijn veel plezier en succes wensen.

Green Village lezing 13h00-13h45 door Alpenweerman ( mmv AWM Roy / Maarten / Sander)

Tot zover voor dit moment vanuit een nog onbewolkt Termen in Oberwallis. Een heel fijne dag. Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 6.518 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier