Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Vera – vandaag met kern boven de Balkan zwakt verder af en daarmee komt ook een einde aan de toevoer van de zeer hete lucht vanuit het zuiden. Op nadering van een weinig actief koufront neemt maandag de luchtvochtigheid verder toe en daarmee ook de onweerskansen. In het verdere verloop gaat het (hoog) zomers maar niet meer zo heet verder, de onweerskansen nemen weer af maar de kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen en zuidelijke Alpen blijft bestaan

Maandag en dinsdag (stevige) onweersbuien, aanhoudend warm

Het begint een beetje een eentonig verhaaltje te worden met het subtropen zomertje en  hitte. Ook gisteren was het weer extreem warm met op uitgebreide schaal middagtemperaturen die tot 35 a 38 graden opliepen. Nog warmer werd het in delen van Duitsland, in Bad Kreuznach in Rheinland-Pfalz steeg het kwik naar 39.2 graden en dit is tegelijkertijd een nieuw Duits juni record!

Moosalp Oberwallis. Foto via Twitter Christian Bakker 🎤 @chrisjelief
Mässersee Binntal Oberwallis. Foto Joost Laros
Mässersee Binntal Oberwallis. Foto Joost Laros
Genieten op 2100 meter van de frisse berglucht en prachtige Oberwalliser Alpen. Foto Joost Laros


Verkoelende berglucht en gletsjers. Zelfs op de Gornergrat in Zermatt op
3100 meter hoogte wees de thermometer 15° in de plus aan

Omdat de luchtvochtigheid in de loop van de dag wat toe nam werd het ook wat broeierig en was het voor het gevoel zelfs nog warmer dan de voorgaande dagen. Ook de atmosfeer reageerde op de toename van de luchtvochtigheid. In de middag begon zich boven de bergen stapelwolken te vormen die in de westelijke Alpen later in de middag het buien stadium bereikten. Lokaal waren dit pittige buien met lokaal in korte tijd veel neerslag en ook hagel en zware windstoten.

Convectie boven de noordelijke Walliser Alpen gezien vanuit het Spital in Visp gistermiddag rond 17h00
Zwaardere buiencomplexen ontwikkelden zich in de namiddag boven de zuidwestelijke Alpen

De buien zijn een voorbode voor meer buien voor vandaag en deels ook nog voor de dinsdag. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we hoog Vera in afgezwakte vorm nog terug boven oost Europa (Balkan). Een ander hoog – Winnie – bevindt zich boven de Atlantische Oceaan.

Samengaand met een depressie  luisterend naar de naam – Nasir – met kern boven noord Scandinavië heeft zich een koufront tussen de hogedruk systemen gewurmd welke langzaam verder naar het zuidoosten trekt. Het koufront vormt de scheidingslijn tussen veel koelere van origine maritiem polaire luchtmassa’s en de veel warmere (hete) subtropische luchtmassa’s in het zuiden.

GFS 850 T850 hPa voor dinsdag met ingetekend de scheidingslijn tussen de warmere en duidelijk koelere luchtmassa’s

In het overgangsgebied tussen deze verschillende luchtmassa’s en samenhangend met het koufront zien we een zone met onstabiele(re) luchtmassa’s waarin zich gaarne onweersbuien ontwikkelen.

De regen en onweersbuien losten door gebrek aan “voeding” in de nacht weer op en na een zwoele (tropen)nacht stijgt het kwik vandaag met veel zon weer snel naar tropische hoogtes. Pre frontaal en met nog langere tijd zon kan het vooral in de oostelijke Alpen zeer warm (heet) gaan worden met lokaal 38 tot 39 graden.

Radarbeeld Alpen 09h00. Via Wetteronline.de

Sneller dan gisteren vormen zich in de onstabiele luchtmassa’s overdag stapelwolken die uiteindelijk het buienstadium zullen bereiken. Dit kunnen pittig onweersbuien zijn met lokaal in korte tijd veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. (Estofex level 1 tot 2)

De onweersbuien zullen in eerste instantie in de berggebieden tot ontwikkeling komen, later smeren deze zich dan ook uit tot in het Alpen voor -laagland. Mocht je vandaag een barbecue op het programma hebben staan of een uitstapje in de bergen houdt dan in ieder geval goed de lucht en radar in de gaten.

Estofex (European Storm Forecast Experiment) voor maandag 1 juli

Dinsdag is het met de hitte voorbij en hebben we te maken met meer bewolking en buien. In de oostelijke Alpen kunnen er in de ochtend al buien vallen, in de westelijke Alpen wordt het overdag droog en krijgt ook de zon nog flink wat speelruimte. Later op de dag dan ook hier weer lokale regen en -of onweersbuien. Het mag dan een stuk zijn afgekoeld, met 25 tot 30 graden is het nog steeds hoogzomers warm. In de bergen pendelt de vorstgrens rond de 4000 meter.

De rest van de week liggen de Alpen aan de zuidrand van hogedruk welke zich uitstrekt vana de Azoren tot over de Britse Eilanden, west Duitsland en dan verder oostwaarts richting oost Europa.

GFS 500 hPa voor donderdag.

Grosso modo verandert er maar weinig aan het weerbeeld en temperaturen. De maxima liggen meeest tussen de 25 en 32 graden en dagelijks blijft de kans op een lokale regen of onweersbui op de loer liggen. In de bergen pendelt de vorstgrens meest zo rond de 4000 meter. In het zuidwesten en zuiden algemeen wat hogere temperaturen en ook vorstgrens dan in het noorden.

Weekend verdere afkoeling
In het weekend trekt het zwaartepunt van de hogedruk zich terug op de Atlantische Oceaan waarbij de hoogteas weer wat in N – Z richting gaat kantelen. Ook het subtropen hoog (warme hoogterug) moet wat terrein prijsgeven.

GFS 500 hPa voor zaterdag 7 juli

In samenspel met een depressie boven Scandinavië kunnen de koelere luchtmassa’s weer wat verder in zuidelijke richting uitstromen. De temperaturen gaan vanaf vrijdag op het 850 hPa vlak dagelijks weer wat dalen. Begin volgende week zal het dan een graad of 5 tot 8 minder warm zijn. Vooral tijdens het weekend nemen de buien kansen dan weer toe (koufront)

GFS 850 hAP voor woensdag 10 juli. Koelere luchtmassa’ s (groen en geel) hebben de (zeer) warme lucht tot aan de Middellandse Zee teruggedrongen en de extreme hitte is bijna uit Europa verdreven.
GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Hoe dit allemaal in detail zal gaan evolueren gaan we tegen die tijd verder in kaart brengen. Tot zover voor voor deze maandag de 1 juli vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 328 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer