Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen een (hoogtge)laag met kern boven Sardinië en een uitloper van het Azorenhog tot over de Benelux en noord Duitsland is de stroming boven de Alpen geleidelijk naar het noordoosten gedraaid. Terwijl aan de noordkant de lucht toenemend wordt “afgedroogd” heeft de zuidkant vooreerst nog te maken met de invloed van de zuidelijke lagedruk. Volgende week warm lenteweer, in weekend mogelijk gevolgd door markante afkoeling met sneeuw tot 1000 meter!

Overgang naar zomers lenteweer -weekje, volgend weekend markante afkoeling waarschijnlijk!

Gisteren was het weerbeeld in grote delen van de Alpen een copie van de vorige dag. Opnieuw overheerste de bewolking en viel er neerslag. In de Stau van de westelijke Alpenzuidkant regende het vrijwel de gehele dag onafgebroken en met 10 tot 15 graden deed het weerbeeld meer aan de herfst dan aan de lente denken.

Troosteloos Obergoms in Oberwallis gsiteren met regen en smeltende sneeuw. Links is nog net de nog jonge Rhone te zien en in de verte Oberwald (1350m)
Ook hogerop moet de sneeuw het steeds meer ontgelden in strijd tegen de hogere temperaturen en regen. Beeld Les Crosets TSD Mossettes 1710m (Wallis)

In de bergen daalde de sneeuwvalgrens tot 1800 a 1700 meter en deels was het vanaf 1800 sneeuw bedekt. In de veel warmere lucht in de oostelijke Alpen, lokaal met veel zon weer 29 graden, ontwikkelden zich in de loop van de dag weer diverse regen en onweersbuien met lokaal ook weer hagel en plensregen.

Het slechtere weer in het zuiden als ook de onweersbuien in het oosten kunnen we toeschrijven aan een hoogtelaag – Solveig – dat hardnekkig boven de wateren van de Tyrreense Zee rondtolt. Vooral in dat deel van de centrale Middellandse Zee is het uitermate onbestendig en valt al dagen (zeer) veel neerslag.

Kijken we naar de barometer dan zien we dat de luchtdruk aan het stijgen. Een uitloper van het Azorenhoog heeft inmiddels zijn vleugels uitgeslagen over de Benelux tot over noord Duitsland en Polen. In de komende dagen gaat het hoog –  Quinlan – als zelfstandig filiaal met kern boven Polen en later oost Scandinavie een overgang naar een meer zomers weerbeeld inleiden.

Geleidelijk begint de atmosfeer door de stijgende luchtdruk “af te drogen” . Opklaringen vanmorgen boven Suvretta-Randolins 2180m (Graubünden)

Vandaag is nog een overgangsdag met vooral naar het zuiden toe nog bewolking en neerslag. De intensiteit gaat echter afnemen. Na nog de nodige rest bewolking en lagere bewolking gaat naar het noorden toe de zon doorbreken.

Met de zon en de aanvoer van zachtere lucht kunnen de temperaturen al wat winst gaan boeken. Met 18 tot 20 graden in de westelijke Alpen is het echter ook vandaag nog aan de koele kant. De vorstgrens stijgt naar 3200 tot 3400 meter

Een stuk warmer is het al (nog steeds) naar het oosten toe met lokaal weer zomerse 25 tot 28 graden. Hier kunnen vanmiddag opnieuw weer enkele pittige regen en onweersbuien ontstaan.

In het weekend gaat de atmosfeer met veel zon verder opwarmen, vooral naar het oosten en zuiden kunnen stapelwolken overdag weer tot een lokale bui uitgroeien.

De komende dagen keert het zomerse lenteweer in de Alpen terug. Of het zo blauw gaat worden als op deze foto is nog maar de vraag. Vooral in de middag kunnen stapelwolken tot een bui uitgroeien. Foto via Twitter Savoie Mont Blanc @SavoieMontBlanc

In de loop van de volgende week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich naar west Rusland en krijgen we te maken met een wat vlakkere drukverdeling. Een volgende uitloper van het Azorenhoog gaat vanaf woensdag een brug slaan met het west Russische hoog.

GFS T850 hPa voor woensdag

Daarmee houdt de warme continentale aanvoer aan en ook het zomerse karakter. Met de vlakkere drukverdeling en ondersteund door de dagelijkse gang blijft de kans op lokale regen of onweersbuien echter ook dan aanwezig.

Kouder?!
Of richting het weekend een Atlantische hoogtetrog met veel koelere lucht die vanuit het noordwesten naderbij de hogedruk zal weten te ondermijnen is nog onzeker. Uitgaande van de operationele uitdraai van het GFS en een merendeel van de ensemble leden gaat dat op de zondag lukken.

In het volgende week krijgen we naar alle wrs. te maken met een hoogtetrog en koufront gevolgd door een markante afkoeling!

Achter een koufront met regen en onweersbuien gaat dan markant koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uitstromen. Ook het ECMWF komt met de hoogtetrog en laat net als ook het GFS een hoogtelaag richting Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee afsnoeren.

GFS 500 hPa met het afgesnoerde hoogtelaag en de koude lucht (vooral op hoogte) maandag 14 mei

In dit scenario gaan vooral de westelijke Alpen met een weersverslechtering en stevige afkoeling te maken krijgen. In de bergen kan de sneeuwval dan weer tot 1200 a 1000 meter dalen met aanhoudende neerslag kan het tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen! Tja die IJsheiligen dus en waarschijnlijk kunnen we er ook dit jaar niet “omheen”!

GFS T850 hPa, in het westen de koud genoeg voor sneeuw tot 1200 a 800 meter

Het ziet er dus naar uit dat er volgend weekend of begin volgende week een aanval op het warme zomerse lenteweer zal worden gepleegd. Of en in hoeverre dit inderdaad zal gaan lukken is aandacht voor de komende dagen.

GFS ensembles westelijke Alpen

Vanuit een voorzichtig opklarend Termen in Oberwallis een fijne en dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 4 en 2  in het oosten met zon hoger

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 219 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier