Alpen - Stijgende buienkansen, vanaf donderdag markante afkoeling.
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; de luchtdruk in de Alpen vervlakt toenemend en daarmee nemen de buienkansen toe. Vanaf donderdag met toenemend lagedruk en achter koufront afkoeling met sneeuwvalgrens dalend tot in middelbare hoogtes. Begin volgend week markante opwarming met kans op “tropische” temperaturen.
Einde langdurige droogte in zicht
Het is is droog in de Alpen, kurkdroog en op vele plaatsen viel er sinds 20 maart geen of nauwelijks nog neerslag. De oorzaak van de droogte moeten we zoeken in noordelijke gelegen blokkerende hogedruk gebieden en daarmee de aanvoer van overwegend continentale en van origine polaire luchtmassa’s. Deze lucht is per definitie droog (lage dauwpunten). De al warme april zon en hogedruk subsidentie zorgen voor verder opwarming maar ook voor verdere afdroging van de lucht.
Ook in de bergen is er met name door de hoge temperaturen en vorstgrens de laatste weken veel sneeuw gesmolten ( tot zo’n 10 cm per dag) en ligt er veelal duidelijk minder sneeuw dan vorig jaar en de afgelopen jaren. Recente metingen in bijvoorbeeld het Simplongebied hier in Oberwallis laten op circa 2000 meter nog slechts een sneeuwdek van 20 tot 40 cm zien.
Normaal ligt er hier rond deze tijd nog 100 tot 200 cm en in recordwinters tot 300 a 400 meter sneeuw. Ook op Rosswald op circa 1800 meter is afgezien van nog sneeuwvelden in de beschutte delen alle sneeuw inmiddels verdwenen.
Het droge en voor de tijd van het jaar veel te warme weerbeeld gaat op de schop. De hegemonie van de hogedruk gebieden neemt af en we krijgen te maken met een meer vlakke drukverdeling.
Vandaag gaat een hoogtelaagje en de aanvoer van vochtigere lucht in de wat lagere atmosfeer vanuit het zuidwesten de neerslag kansen duidelijk doen toenemen. De neerslag zal vooral een buig karakter vertonen waarbij ook onweer gaat voorkomen met lokaal ook “Platzregen”!
Vlakke drukverdeling – stijgende buienkansen
Ook de eerste dagen van de nieuwe week staan in het teken van de vlakke drukverdeling met de typische dagelijks gaan.
Vooral in de ochtend dus ook kans op zon,met het opwarmen door de zon dan de vorming van stapelwolken die lokaal tot een regen of onweersbui zullen uitgroeien. Storingen zullen met name op de dinsdag en de vrijdag voor een verhoogde buienactiviteit gaan zorgen.
Achter een actiever koufront op donderdag gaat dan in de tweede helft van de week de temperatuur ook naar beneden en krijgen we te maken met meer normale waarden voor de tijd van het jaar of zelfs daaronder. In de bergen daalt de sneeuwvalgrens dan tot 1600 a 1200 meter en mogelijk ook nog wat lager.
De meeste neerslag wordt voor de Alpenzuidkant berekend, hier wordt tot en met het einde van de week 50 tot 100 mm berekend en lokaal ook nog meer. Mede door het aanvankelijk nog sterk buiige karakter kunnen per regio of plaats de verschillen groot zijn. Vanaf donderdag mag er dan ook elders op meer “flachendeckende” neerslag worden geregend en in het hooggebergte mogen de gletsjers zeer weer verheugen op een beschermende laag verse sneeuw.
Tropisch?!
Begin volgende week gaat een volgend hoog dat via centraal Europa naar het oosten beweegt aan de westflank van het systeem met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming weer veel warmere en ook drogere lucht naar het noorden toe uitstromen. Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) worden dan temperaturen van maar liefst 16 tot 20 graden berekend en dat is meer dan voldoende voor topische temperaturen in de lagere delen en dalen.
Dat het in april en ook in mei in de bergen nog flink winteren kan met een dik pak sneeuw van soms wel 30 tot 50 cm en tot in de dalen werd de afgelopen jaren steeds weer bewezen. Op de 27 april 2017 (beeld) begon het in de namiddag in #Termen te regenen en vervolgens door neerslag afkoeling te sneeuwen en daalde de temperatuur tot het vriespunt…
De volgende ochtend was het compleet winters met een dik pak sneeuw! Foto’s hieronder 28 april tuin #Termen (1020m) Toch ook wel weer heel mooi nietwaar?!
Voorlopig hoeven we niet “bang te zijn” voor dit soort beelden, of het dan in mei nog een keer tot een winterinval met sneeuw tot in de lagere delen zal gaan komen moeten we nog even afwachten. Voorlopig wijst nog niets in die richting maar wat niet is kan nog komen! Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen.
Vanuit een nog opgeklaard Termen in Oberwallis een heel fijne zondag gewenst! Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman