Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Door de invloed van een hoogtelaag met een bijbehorende storing, staat een westelijke aanvoer richting de Alpen. Dit zorgt vandaag voor vochtige en instabiele lucht. Aan de noordkant vallen opnieuw stevige regen- en onweersbuien. Later ook aan de zuidoostkant van de Alpen moet rekening gehouden worden met onweer en regen. In het zuidwesten van de Alpen blijft het langer droger en is het beter weer. De komende dagen is het een stuk minder warm vergeleken de hitteperiode van afgelopen tijd.

Stevige regen- en onweersbuien met sterke temperatuurdaling aan de noordkant.

Gisterenmiddag, met de aanvoer van subtropische lucht vanuit het zuidwesten, bereikten zware onweersbuien de Alpen. Op veel plaatsen viel hagel, veel regen en stond er een stormachtig wind. De windvlagen bereikten een gemiddelde van 75 tot 80 km/u. In Luzern in Zwitserland werden zelfs windstoten van 130 km/u gemeten. Daarmee komt deze in de top 3 te staan van sterkste windvlagen sinds het begin van de metingen. Ook viel er in korte tijd veel neerslag. Luzern staat ook wel bekend als een van de natste plekken van de Alpen en hier kan het vaak kan onweren.

Pittige buien Zwitserland zoals deze gisteren in de regio Bern. Foto Matthias Sänger @myweather_ch
Ook op de satellietbeelden gisteren rond 18u was goed te zien dat er een aantal grote onweerscomplexen boven de Alpen lagen (bron EUMETSAT via Wetterzentrale)

Vandaag is het merkbaar koeler met een krachtige westenwind. Het blijft erg onstabiel en er is veel bewolking. Op dit moment regent het al op veel plaatsen aan de noordkant. Ook  vandaag is het onstuimig met plaatselijk veel neerslag met daarbij ook onweer. Het neerslaggebied breidt zich in de loop van de dag verder uit en ook in het zuidoosten van de Alpen moet rekening gehouden worden met stevige onweersbuien later vandaag. Toch zijn er ook zonnige momenten tussen de buien door. In de het zuidwesten van de Alpen blijft het grotendeels droog. De vorstgrens ligt op ongeveer 3500 meter, maar het voelt wel fris aan met een sterke wind vanuit het westen. De grootste onweerskansen zijn voor de noordkant en het zuidoosten van de Alpen.

Morgen trekt een koufront vanuit noordelijke richting over de Alpen. Hierbij valt er opnieuw veel neerslag en koelt het verder af. (weerkaart DWD voor maandag 8 juli)
Vandaag en morgen valt er veel neerslag aan de noordkant van de Alpen, plaatselijk mogelijk zo’n 70 mm. Later aan de zuidoostkant ook neerslag met onweersbuien. (neerslagsom voor de komende 48uur ICON-EU model, via WXcharts.com)
Verspreid over de Alpen grote kans op onweersbuien. De zwaarste onweersbuien worden verwacht aan de zuidoostkant (Estofex verwachting zondag en maandag)

Maandag en dinsdag zijn ook nog twee wisselvallige dagen. Het is vrij koel en bewolkt en vooral langs de noordkant van de Alpen valt veel neerslag. Morgen bereikt een koufront de Alpen vanuit noordelijke richting. De temperatuur gaat verder omlaag en verspreid over de Alpen vallen buien. Opnieuw moet rekening gehouden worden met stevige regen- en onweersbuien. In de loop van dinsdag klaart het steeds meer op en wordt het blijft het op steeds meer plaatsen droog. Verder zijn de temperatuurverschillen groot tussen de noord en de zuidkant van de Alpen. De koele lucht bevindt zich in de noordelijke Alpen terwijl het aan de zuidkant en stuk warmer is.

Woensdag en donderdag blijft het op de meeste plaatsen grotendeels droog. De (gevoels)temperatuur ligt een stuk lager en het zal met een noord tot noordwestelijke wind soms wat frisser aanvoelen. In de namiddag blijft de kans aanwezig op plaatselijke regen- en onweersbuien.

Vanuit het noorden stroomt de komende dagen koelere lucht richting de Alpen. Op de kaart van morgen is te zien dat het aan de noordkant van de Alpen een stuk koeler is dan normaal in vergelijking met de zuidkant (850 hPa temperatuurafwijking, ECMWF 8 juli via Wetterzentrale.de)
Temperatuurverwachting Luzern, Zwitserland. De komende dagen rond 20 graden en daarmee aan de iets koelere kant. Opvallende is dat de dagelijkse temperatuurschommeling groter is bij het GFS. Dit zou duiden op een grote invloed van hogedruk. Het ECMWF blijft vlakken en daarbij ook meer ook meer kans op bewolking en neerslag.
Dauwpuntstemperatuur Luzern, Zwitserland. Vergeleken de temperatuur laat het dauwpunt een daling zien op dinsdagen en woensdag. Het dauwpunt zegt meer over de gevoelstemperatuur. Dit betekent dat het halverwege de week een stuk frisser kan aanvoelen.
Neerslagverwachting Luzern, Zwitserland. Vandaag en morgen nog veel neerslag met meer dan 20 mm per dag. Luzern is vaak een van de nattere plekken in de Alpen. Op veel andere plaatsen valt er minder neerslag. Vanaf dinsdag blijft het de rest van de week blijft het grotendeels droog. Het ECMWF verwacht wel meer neerslag richting komend weekend.

Vooruitzichten
Halverwege de week is het een stuk koeler aan de noordkant. Dit hitteperiode hebben we afgesloten. Het blijft grotendeels droog, maar in de middag blijven onweersbuien mogelijk met name aan de zuidkant van de Alpen. Richting volgend weekend nemen de neerslag kansen weer toe. Het ECMWF weermodel laat een sterke invloed zien van lagedrukgebieden. Omstreeks 16 juli worden grote neerslaghoeveelheden verwacht aan de noordkant. Bij het GFS model blijft het langer droog en deze verwacht nog niet zoveel neerslag. We houden in de gaten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 578 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier