Een hogedrukgebied zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer komende dagen. De zon schijnt volop en we kunnen spreken van een Goldener Oktober in de Alpen op dit moment. In de loop van de week zorgt een zuidwestelijke aanvoer voor verder oplopende temperaturen. Vanaf donderdag volgt mogelijk een weeromslag en flinke afkoeling.

Vandaag belooft het net als gisteren een prachtige dag te worden met veel zon en aangename temperaturen. In de ochtend kan het nog fris aanvoelen na een heldere nacht en vriezen. In de loop van de dag gaan de temperaturen weer omhoog en wordt het zacht voor de tijd van het jaar. In de West-Alpen is meer kans op hoge bewolking de loop van de middag. Verder is de wind zwak tot matig en ’s nachts kan het weer flink afkoelen.

Gisteren in het Arztal, een relatief onbekend zijdal van het Wipptal. Eerst inversie, die loste op en eenmaal in het dal zelf prachtige herfstkleuren! Ook een scherp contrast tussen noord en zuid waarbij aan de noordkant veel sneeuw ligt en blijft liggen en aan de zuidkant alles wegsmelt. (foto: Remco Graas)
Een uitgestrekt hogedrukgebied boven Midden-Europa zorgt vandaag voor rustig herfstweer (brondata: DWD)

Morgen, maandag een herhaling van de zondag. Het blijft vrijwel overal droog. In de bergen kan het meer waaien en iets frisser aanvoelen met een westelijke wind. In de ochtend is er nog kans op Hochnebel.

Dinsdag en woensdag is mix van bewolking en zon. Woensdag wordt de warmste dag en met een krachtige Zuidföhn kan het flink waaien in de bergen. Vooral aan de Alpennoordkant wordt het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De bewolking neemt ook toe in de Oost-Alpen en een lokale bui is daar niet uitgesloten.

Donderdag volgt een weeromslag en gaat het flink afkoelen. Met een koufront en een noordwestelijke aanvoer kan in de bergen winterse neerslag gaan vallen.

De straalstroom is flink aan het meanderen op dit moment waardoor we komende dagen een zuidwestelijke aanvoer zien die gaat zorgen voor een sterke temperatuurstijging. Vanaf donderdag volgt de volgende “zwabber” en draait de hoogtestroom om waardoor met een kou-uitbraak als gevolg in de Alpen. (bron: WXCharts.com)
Komende dagen verlopen droog en gaat de temperatuur steeds verder omhoog. Omstreeks donderdag volgt een weersomslag. Met een noordwestelijke aanvoer gaat de temperatuur sterk omlaag stijgt de kans op (winterse)neerslag. (Prikpunt Innsbruck, bron: ECMWF)

Vooruitzichten
Een diepe meandering van de straalstroom zorgt afwisselend weer komende week. De eerste helft van de week wordt het aangenaam en rustig herfstweer. De woensdag wordt de warmste dag en is het föhnig. Omstreeks donderdag gaat het flink afkoelen en in het weekend zullen de temperaturen weer een stuk lager liggen. Hoe deze Noord(west)stau-situatie zich gaat uitpakken gaan we de komende dagen in de gaten houden.


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.