Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  met een noordwestelijke hoogtestroming is duidelijk koudere lucht over Alpen gestroomd. Vandaag donderdag komt deze onder invloed van een tussenhoog – Käthe -. Vrijdag krijgen vooral de noordelijke Alpen te maken met restanten van ex hurricane Lorenzo en ook in het  weekend krijgen we te maken met de invloed van storingen die over de Alpen trekken. Begin volgende week kan de atmosfeer onder invloed van hogedruk dan weer tot rust komen

Thermische rollercoaster en onbestendigheid troef

Een koufront is dinsdagavond en in de nacht op woensdag over de Alpen getrokken. Vooral tijdens de passage van het front hadden we te maken met een harde tot stormachtige wind met lokaal ook onweer. De meeste neerslag viel in vloeibare vorm, in het hooggebergte als sneeuw en daar werd het met name in de hogere delen weer wat winters.

Sölden-Ötztal
GrossGlockner Hochalpenstrasse
Tignes-Tovière

Overdag volgde een hoogtetrog met vooral op wat grotere hoogte koude lucht. Dit zorgde er voor dat de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw werd en er met een naar noordwest gedraaide hoogtestroming aan de noordkant neerslag (buien) ontstonden. In de Stau van de Alpenhoofdkam viel er ook aanhoudend neerslag.

Mooi was gisternamiddag de Nordstau op de radar te zien. Tegelijkertijd stond er een krachtige Nordföhn (tot 12 hPa hPa drukgradient in de Zwitserse Alpen en tot 5 hPa in het oosten)

Tegelijkertijd kreeg de centrale Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine regionen te maken met een krachtige Nordföhn (wind). Hier was het meest droog en föhnig opgeklaard en ook de temperaturen lagen er een stuk hoger dan aan de noordkant.

In de avond en nacht als ook vanmorgen bevinden de noordelijke Alpen zich in de meest koude lucht en kan het tot een hoogte van 1200 a 1000 meter sneeuwen.

GFS T850 hPA voor vanmorgen 06h00. In de loop van de dag gaat de zachtere lucht vanuit het westen en zuidwesten weer terrein winnen

Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en – 4 graden en de vorstgrens ligt rond de 1500 meter. Nog een stuk kouder is het hogerop met vanmorgen tussen de 3000 en 3500 meter temperaturen van -11 tot -14 graden!

GFS sneeuwvalgrens vanmorgen 08h00

Tussenhoog
Onder invloed van een inschuivend tussenhoog luisterend naar de naam – Käthe – komt er van west naar oost geleidelijk weer een einde aan de koude noordwestelijke hoogtestroming en krijgen we weer te maken met drogere en zachtere condities. Het langst onbestendig en onrustig (wind) blijft het naar het oosten toe.

Radarbeeld 08h00. Via WetterOnline.de

In de (aan)loop naar de vrijdag en vrijdag overdag krijgen we te maken met de restanten van ex-hurricane Lorenzo. In de nacht van donderdag op vrijdag zien we het systeem aangekomen boven Ierland een koers via midden en zuidoost Engeland richting de Benelux en noord Duitsland afbuigen.

GFS12 met de koers van Lorenzo de komende 48 uur

Na een koude nacht (stralingsvorst) krijgen vrijdag overdag speciaal de noordelijke Alpen te maken met de invloed van het voormalige tropische weersysteem. Uit de steeds dikker wordende bewolking gaat er neerslag vallen, boven de 1800 a 2200 meter in vaste vorm. De inner-alpine regionen houden het waarschijnlijk tot de avond droog voordat ook hier wat neerslag kan gaan vallen. De Alpenzuidkant houdt het meest droog.

Angesuckerte bergen en lichte vorst rond de Feldkopf in de Zillertaler Alpen vanmorgen

Tijdelijke weersverbetering weekend
In de loop van de zaterdagmiddag profiteren we tijdelijk van een wat rustigere en drogere fase voordat in de loop van de zondag een volgend laag op bijna gelijke koers naar het oosten trekt. Daarmee gaan we op herhaling en opnieuw gaat er met zwaartepunt Alpennoordkant weer neerslag vallen en boven de 2200 meter sneeuw.

Zaterdag van het westen uit tijdelijk wat beter op een volgende tussenhoog. De oostelijke Alpen hebben eerst nog met de lagedruk en koudere luchtmassa’s boven oost Europa te maken

Zondagnacht en ochtend  stroomt in de noordoostelijke Alpen tijdelijk koudere lucht binnen en kan het tot 1400 a 1100 meter sneeuwen. Het zuiden en de inner-alpine regionen houden het meest droog. Bij dit alles houden we een stevig doorstaande westelijke wind die in de bergen tot stormkracht kan pieken.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag gaat het weerbeeld in de westelijke Alpen geleidelijk weer verbeteren. Van west naar oost gaat het steeds breder opklaren en ook de temperaturen gaan weer in de lift. De oostelijke Alpen en speciaal de noordkant hebben maandagochtend nog te maken met onbestendig en vrij koud herfstweer voordat het van het westen uit ook daar gaat opknappen.

De weersverbetering die begin volgende week gaat inzetten hebben we te danken aan een inschuivend hoog welke tot het midden van de week met zijn centrum tot de Balkan doorschuift. Vooral de dinsdag belooft een heel fraaie dag te gaan worden.

GFS voor dinsdag 8 oktober met het inschuivende tussenhoog en een warme rug van hogedruk

Vanaf woensdag komen we dan weer onder invloed van Atlantische depressies en hun storingen. Hoe het één en ander verder zal gaan verlopen is nog uiterst onzeker. Pakken we de GFS ensembles erbij dan zien we voor wat betreft de temperaturen een bandbreedte van 15 graden tussen de diverse ensemble leden (tussen 0 en 15 graden op 850 hPa / 1500 meter hoogte). De meeste leden opteren daarbij naar een aanhouden van het onbestendige weerbeeld.

GFS18 ensembles centrale Alpen voor de komende15 dagen

De komende dagen dan meer daarover. Tot zover voor dit moment vanuit een half bewolkt en nog fris Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier