Alpen – Steeds meer signalen richting koudere trend

Algemeen; de hogedruk invloed houdt nog even aan en daarmee ook het overwegend zonnige en zachte herfstweer. In het weekend wordt het met een wat meer föhnige stroming zelfs nog wat zachter. Maandag passage koufront en neerslag gevolgd door nogmaals hogedruk en een zeer zachte zuidwestelijke stroming. Op de wat langere termijn zien we meer oplossingen die naar overgang van zonaal naar meer meridionaal opteren en daarmee markant kouder herfst of misschien zelfs “winter” weer.

Voorlopig nog hogedruk en zacht

Gisteren niets nieuws onder de zon en weer het alom vertrouwde spelletje van zon in de bergen in concurrentie met de regionale mist en Hochnebel in de lagere delen en dalen.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte, een wolkenband trok overdag van west naar oost over de Alpen

Onder invloed van zwakke storingsinvloed en wat overtrekkende (hogere) bewolking en een toenemende zuidwestelijke wind had de Hochnebel het wat moeilijker. Met maxima van 13 tot 18 graden (in de mist en onder de Hochnebel een heel stuk frisser) was het op de meeste plaatsen weer zeer zacht.

Prachtig shot van boven de Hochnebel in Stoos (Sesselbahn Klingenstock). Via Twitter A. Aschwanden ST ZRH @STCorpComm

Zacht en toenemend föhnig weekend

Morgen vrijdag kan een zwakke storing die de Alpen schampt opnieuw wat meer bewolking gaan geven. In het weekend volgt dan weer drogere lucht en op nadering van een koufront dat voor maandag op het weermenu staat wordt het dan aan de noordkant met ondersteuning van de Südföhn nog wat zachter.

Radarbeeld Alpen 10h40. Via WetterOnline.de

St Moritz Silvaplana / Corvatsch ook vanmorgen weer badend in de novemberzon

Koufront

Een koufront trekt zondagavond en in de nacht op maandag de Alpen binnen gevolgd door koudere lucht. Sneeuwvalgrens in de koudere lucht dalend naar 1500 tot 1200 meter. Een navolgend inschuiven volgend filiaal van hogedruk gaat in de loop van de maandag van west naar oost voor een snelle weersverbetering zorgen.

GFS 850 hPa voor zondagmiddag met de koudere lucht achter het koufront onderweg naar de Alpen. Perfrontaal wordt het nogmaals zeer zacht

Dinsdag en deels ook de woensdag lijken met een terug naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer zeer zacht te gaan verlopen. Woensdag volgt in de loop van de dag een koufront met opnieuw meer bewolking en weer wat neerslag, sneeuw weer tot 1500 a 1200 meter. Doordat de isobaren met een wat zuidelijkere jetstream en krachtige wordend zonaal stromingspatroon (lage druk in contrast met de zuidelijke hogedruk) gaat ook de drukgradiënt toenemen. Dit gaat dan resulteren in meer wind, vooral in de bergen kan de westelijke wind hard tot stormachtig gaan worden

GFS 850 hPa voor donderdag 00h00 met weer een portie koudere lucht

De ontwikkelingen vanaf donderdag en vrijdag als ook in het weekend worden spannend. De modellen komen nog met wat verschillende oplossingen maar het lijkt er op dat de polaire jetstream een wat sterker meanderend patroon gaat volgen. Vooral later in de periode (10 tot 15 daagse) zien we ook dat het zonale karakter een meer meridionale karakter gaat vertonen. Minder fase snelheid dus en meer amplitude van de Rossby golf en dat zou moeten gaan resulteren in een meer noordwest en later zelfs mogelijk noordelijke stromingspatroon.

ECMWF voor maandag 23 november met een steeds meer noordelijk regime en zuidelijker verlopend meanderende jetstream

Het wordt dan interessant om de naar het noorden opbouwende hoogteruggen ins samenspel met de uitdiepende langgolvige hoogtetroggen te gaan vervolgen. Meer kansen op  “high blocking” en zelfs retrograde blocking en voor je het weet en de puzzelstukje goed vallen (koude kant van de Rossbygolf) heb je dan zomaar de winter voor de deur staan of zelfs invallen. Nu maar duimen dat de gehele boel weer wordt “gladgestreken”

In kracht afnemende (S)Polar Vortex?!

Dit geheel met betrekking tot de lagere atmosfeer (troposfeer) krijgt geleidelijk echter ook meer bijval en ondersteuning vanuit de bovenkamer van onze weerkeuken. Ook hier zien we signalen die wijzen op het geleidelijk afzwakken van zowel de stratosferische als ook de troposferische polar vortex. Enerzijds door het verplaatsen van de kern naar het oosten, anderzijds door een neigende split in de wat lagere atmosfeer.

(Stratosferische) Polar Vortex 10 hPa
en wat lager op 100 hPa (16 km)

Vergelijk hieronder nog de ensembles voor de gemiddelde zonale wind in de stratosfeer boven de Noordpool. Op 5 november nog maar weinig signalen voor een afname en meest boven de rode lijn

De laatste ontwikkelingen van 12 november laten meer leden een negatieve trend vertonen en daarmee een afzwakken van het zonale regime en dus ook de Polar Vortex. ( neg NAO – AO )

Al met al dus duidelijke signalen van die mogelijk wijzen op een geheel ander en markant kouder stromingspatroon met mogelijk ook winterse invloeden. Dit geldt met name voor de Alpen waar het zo langzaam ook tijd gaat worden voor mee winterse taferelen dan wel weer verse sneeuw. Hieronder nog de trend voor Innsbruck / Tirol.

Of deze koudere trends de komende dagen door de weermodellen zullen  worden vastgehouden of misschien zelfs wel meer ondersteund gaan we in het verdere verloop op de voet volgen.

Tot zover vanuit een onbewolkt en nog fris Termen in Oberwallis. Blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties