Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.


Algemeen; de hogedruk invloed houdt nog even aan en daarmee ook het overwegend zonnige en zachte herfstweer. In het weekend wordt het met een wat meer föhnige stroming zelfs nog wat zachter. Maandag passage koufront en neerslag gevolgd door nogmaals hogedruk en een zeer zachte zuidwestelijke stroming. Op de wat langere termijn zien we meer oplossingen die naar overgang van zonaal naar meer meridionaal opteren en daarmee markant kouder herfst of misschien zelfs “winter” weer.

Voorlopig nog hogedruk en zacht

Gisteren niets nieuws onder de zon en weer het alom vertrouwde spelletje van zon in de bergen in concurrentie met de regionale mist en Hochnebel in de lagere delen en dalen.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte, een wolkenband trok overdag van west naar oost over de Alpen

Onder invloed van zwakke storingsinvloed en wat overtrekkende (hogere) bewolking en een toenemende zuidwestelijke wind had de Hochnebel het wat moeilijker. Met maxima van 13 tot 18 graden (in de mist en onder de Hochnebel een heel stuk frisser) was het op de meeste plaatsen weer zeer zacht.

Zacht en toenemend föhnig weekend

Morgen vrijdag kan een zwakke storing die de Alpen schampt opnieuw wat meer bewolking gaan geven. In het weekend volgt dan weer drogere lucht en op nadering van een koufront dat voor maandag op het weermenu staat wordt het dan aan de noordkant met ondersteuning van de Südföhn nog wat zachter.

Radarbeeld Alpen 10h40. Via WetterOnline.de

St Moritz Silvaplana / Corvatsch ook vanmorgen weer badend in de novemberzon

Koufront

Een koufront trekt zondagavond en in de nacht op maandag de Alpen binnen gevolgd door koudere lucht. Sneeuwvalgrens in de koudere lucht dalend naar 1500 tot 1200 meter. Een navolgend inschuiven volgend filiaal van hogedruk gaat in de loop van de maandag van west naar oost voor een snelle weersverbetering zorgen.

GFS 850 hPa voor zondagmiddag met de koudere lucht achter het koufront onderweg naar de Alpen. Perfrontaal wordt het nogmaals zeer zacht

Dinsdag en deels ook de woensdag lijken met een terug naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer zeer zacht te gaan verlopen. Woensdag volgt in de loop van de dag een koufront met opnieuw meer bewolking en weer wat neerslag, sneeuw weer tot 1500 a 1200 meter. Doordat de isobaren met een wat zuidelijkere jetstream en krachtige wordend zonaal stromingspatroon (lage druk in contrast met de zuidelijke hogedruk) gaat ook de drukgradiënt toenemen. Dit gaat dan resulteren in meer wind, vooral in de bergen kan de westelijke wind hard tot stormachtig gaan worden

GFS 850 hPa voor donderdag 00h00 met weer een portie koudere lucht

De ontwikkelingen vanaf donderdag en vrijdag als ook in het weekend worden spannend. De modellen komen nog met wat verschillende oplossingen maar het lijkt er op dat de polaire jetstream een wat sterker meanderend patroon gaat volgen. Vooral later in de periode (10 tot 15 daagse) zien we ook dat het zonale karakter een meer meridionale karakter gaat vertonen. Minder fase snelheid dus en meer amplitude van de Rossby golf en dat zou moeten gaan resulteren in een meer noordwest en later zelfs mogelijk noordelijke stromingspatroon.

ECMWF voor maandag 23 november met een steeds meer noordelijk regime en zuidelijker verlopend meanderende jetstream

Het wordt dan interessant om de naar het noorden opbouwende hoogteruggen ins samenspel met de uitdiepende langgolvige hoogtetroggen te gaan vervolgen. Meer kansen op  “high blocking” en zelfs retrograde blocking en voor je het weet en de puzzelstukje goed vallen (koude kant van de Rossbygolf) heb je dan zomaar de winter voor de deur staan of zelfs invallen. Nu maar duimen dat de gehele boel weer wordt “gladgestreken”

In kracht afnemende (S)Polar Vortex?!

Dit geheel met betrekking tot de lagere atmosfeer (troposfeer) krijgt geleidelijk echter ook meer bijval en ondersteuning vanuit de bovenkamer van onze weerkeuken. Ook hier zien we signalen die wijzen op het geleidelijk afzwakken van zowel de stratosferische als ook de troposferische polar vortex. Enerzijds door het verplaatsen van de kern naar het oosten, anderzijds door een neigende split in de wat lagere atmosfeer.

(Stratosferische) Polar Vortex 10 hPa
en wat lager op 100 hPa (16 km)

Vergelijk hieronder nog de ensembles voor de gemiddelde zonale wind in de stratosfeer boven de Noordpool. Op 5 november nog maar weinig signalen voor een afname en meest boven de rode lijn

De laatste ontwikkelingen van 12 november laten meer leden een negatieve trend vertonen en daarmee een afzwakken van het zonale regime en dus ook de Polar Vortex. ( neg NAO – AO )

Al met al dus duidelijke signalen van die mogelijk wijzen op een geheel ander en markant kouder stromingspatroon met mogelijk ook winterse invloeden. Dit geldt met name voor de Alpen waar het zo langzaam ook tijd gaat worden voor mee winterse taferelen dan wel weer verse sneeuw. Hieronder nog de trend voor Innsbruck / Tirol.

Of deze koudere trends de komende dagen door de weermodellen zullen  worden vastgehouden of misschien zelfs wel meer ondersteund gaan we in het verdere verloop op de voet volgen.

Tot zover vanuit een onbewolkt en nog fris Termen in Oberwallis. Blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao.

(Visited 795 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

16 Reactie op “Alpen – Steeds meer signalen richting koudere trend”

  • Erwin
    13 november 2020 at 18:14

    Mooie ontwikkelingen in de gfs mensen! Zowel voor de lage landen als de Alpen. We zien geleidelijk steeds lagere temperaturen en sneeuwval in 3e decade november. Vooral in Voralberg, Zwitserland en Italie behoorlijke hoeveelheden!
    Ook in de Benelux is mogelijk de eerste (natte) sneeuw mogelijk met vooral voor de Ardennen behoorlijke kansen. Einde maand komt ook in Nederland met een NO wind de temperatuur steeds lager uit in de hoofdrun van 12uur. Later kom ik nog even terug op het hele ensemble!

    • Johann
      13 november 2020 at 18:37

      Idd weer een mooie run van het GFS (oper) Vooral volgende weekend wordt het interessant met een randstoring die ten zuiden van de Benelux doortrekt. Mogelijk veel neerslag en met de 850 hPa die via de achterdeur naar – 5 tot -10 graden daalt sneeuw tot down under! Mooi ook de Höhenkaltluf (-35°C op 500 hPa) die in het sleeptouw wordt genomen

    • Johann
      13 november 2020 at 21:38

      Volgend weekend maxima van 5 tot 7 graden en minima van 0 tot 3 graden. Met name ook door de koude bovenlucht reëel kansen op winterse buien. Veel gaat echter afhangen van hetgeen dat laagje gaat doen (koers)

  • Johann
    13 november 2020 at 18:41

    GFS zaterdag volgende week met het duikende laagje

    • Erwin
      13 november 2020 at 19:33

      Inderdaad een mooi duikend laagje Johann in de hoofdrun. We zien de wind om dat laagje uiteraard tegen de klok in draaien en dus komt de wind tijdelijk uit NO. Wel zien we na het passeren van het laagje de wind weer vrij snel krimpen naar NW en later ZW. Voor Nederland lijkt zowel de 2M temperatuur als dauwpunt op 21-11 te hoog voor (natte) sneeuw. Voor de Ardennen en Sauerland gaat dat in de hoofdrun waarschijnlijk wel lukken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de hoofdrun op 21 en zeker 22 november significant lager zit dan ensemble gemiddelde.
      In Oostenrijk lijkt het zwaartepunt van de sneeuw op 21 november te liggen maar ook de dagen erna kunnen er nog behoorlijk wat centimeters bijvallen. Zwaartepunt meer in de Westelijke Alpen (Voralberg) en wat minder naar het Oosten. Voor Oostenrijk ziet het er dus prima ! Ook de temperaturen gaan fors onderuit.

      Ensemble voor NL ziet er op lange termijn verder nog niet heel spectaculair uit. Wel zien we de temperaturen overdag geleidelijk dalen naar normaal of net onder normaal maar zeker nog geen winters weer. Helemaal einde van de run zien we wel wat meer ondersteuning komen voor echt wat kouder weer zoals de OPER ook laat zien. Maar we weten dat op 384 u vooruit nog zeer weinig zegt. Met andere woorden de betrouwbaarheid is erg laag.

      Deze winter zal ik hier vrijwel dagelijks gaan posten als er wat interessants te melden is. Vriend Ab heb ik gevraagd dat ook te gaan doen:-)

  • Erwin
    13 november 2020 at 20:21

    Johann, deze ook gezien? Vrij grote kansen op een geblokkeerd patroon op de oceaan. Dat zou mooi zijn!

    • Erwin
      13 november 2020 at 20:38

      Ik heb het hierboven dan over de komende maand december

    • Johann
      13 november 2020 at 20:58

      Op de langere termijn vanmorgen ook al mooi bij bij GFS te zien met zelfs retrograd worden van de hoogtestroming. Zie hier Ook de ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer tenderen meer en meer in die richting

      • Arjan
        13 november 2020 at 21:07

        Mooi te zien op een verhoogde kans van hogedruk bij Groenland. Dat zie ik altijd graag met een verhoogde kans op een meer noordelijke stroming en duikende laagjes. Het Azorenhoog wordt ook minder krachtig. AO en NAO kunnen hiermee negatief worden. Al met al interessante ontwikkelingen en een stuk minder saai.

        • Johann
          13 november 2020 at 21:26

          Ben nooit zo onder de indruk van enkel die Groenlandse hogedruk (immers thermische origine) Veel meer echter hetgeen zich daarnaast noordelijk gaat afspelen richting IJsland, Noorse Zee tot over Scandinavie er NW Rusland. Je ziet daar op de wat langere termijn de isobaren steeds verder uit elkaar komen te liggen en nauwelijks nog gradiënt /lagedruk activiteit Met de zuidelijke jet. Uitgelezen kans(en) voor opbouw hogedruk en blokkade(s).

          • Erwin
            13 november 2020 at 23:17

            Door warmteadvectie moet die hogedrukopbouw met die Zuidelijke Jet idd mogelijk zijn. Zo eens kijken waar de Pubrun meekomt (gfs 18u)

  • Erwin
    13 november 2020 at 23:42

    Zoals Johann ook al aangaf hierboven is de trekrichting van het laagje bepalend komend weekend voor eventuele winterse neerslag komend weekend. In de gfs 18u is de trekrichting van het laagje een paar honderd km Noordelijker berekend en dus draait de niet naar het NO bij ons en blijft het te zacht voor winterse neerslag in de lage landen.

  • Erwin
    14 november 2020 at 00:07

    GFS 18u hoofdrun is voor de Lage landen en Oostenrijk niet goed. Lage Landen blijven onder invloed van lage druk op de Oceaan waardoor we een relatief zachte ZW component houden. Hoge drukopbouw boven Rusland dus we zien dat daar de kou er geleidelijk vanuit het NO wel instroomt. Net zoals in Noorwegen waar de temperaturen de diepvries in gaan. Nee deze hoofdrun is niet wat we willen zien. Hopelijk een zachte uitbijter. Snel vergeten!

    • Erwin
      14 november 2020 at 00:35

      met niet goed voor Oostenrijk bedoel ik dus de langere termijn gezien de behoorlijke verzachting op lange termijn na een koudere tussenperiode. Tussen 19 en 24 november is het in ieder geval fors kouder met behoorlijk wat sneeuwval! Voor Lage landen word ik van de gfs 18u hoofdrun niet vrolijk.

  • Erwin
    14 november 2020 at 00:16

    Enige positieve van de hoofdrun 18uur is dat Scandinavie (met name Noorwegen en West Zweden) en Rusland dus behoorlijk koud worden. Dit zijn uiteraard in december wel de brongebieden waar in West Europa (o.a de lage landen) de kou vandaan moet komen. Met een juiste drukverdeling eind november/begin december kan met een aantrekkende aflandige wind de kou dan wel vrij snel in onze regionen bereiken.Maar het blijft uiteraard voorlopig bij whisful thinking… Op korte en middellange termijn is de hoofdrun niet best. Ook geen ‘duiker’ volgend weekend en dus ook niet lantaarnpaalstaren in Nederland volgend weekend in deze Oper.

  • Erwin
    14 november 2020 at 00:44

    Kijkend naar hele ensemble gfs 18 ziet het er voor Oostenrijk vanaf 20 november toch best lekker uit. Fors kouder en behoorlijk wat sneeuw! Voor Lage landen is het nog niet spectaculair. Richting normale temperaturen maar niet winters helaas.

Comments are closed.

 

Advertentie

Obertauern

Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!