Advertentie 

Algemeen; de koude oostelijke stroming neemt in kracht af en draait geleidelijk naar het zuidwesten. Enkel de oostelijke delen houden vandaag nog een noordoostelijke aanvoer. Met de zuidwestelijke aanvoer wordt geleidelijk minder koude en vochtigere lucht naar het noorden op transport gezet. Aan de noordkant donderdag opkomende Südföhn, elders overwegend bewolkt met in het westen en zuiden sneeuwval.

Van zuiden uit oplopende temperaturen en sneeuw,  noordkant toenemend föhnig

Ook de dinsdag stond in het teken van de zeer koude arctische lucht en diepvries temperaturen. Vooral in de westelijke Alpen scheen de zon, naar het oosten toe zat meer (hogere)bewolking en had de zon het een stuk moeilijker. Neerslag van betekenis werd nergens gemeld en meest was het droog.

Arctische toestanden gisteren rondom de Bodensee (Romanshorn.). Foto Marko Prietzel

Opvallend ook gisteren weer de zeer lage temperaturen in de bergen met op 1500 meter hoogte (850 hPa) temperaturen van bijna 19 graden onder het vriespunt. Enkel in het jaar 1971 meldde bijvoorbeeld het Zwitserse Payerne rond deze tijd van het jaar lagere temperaturen. Diverse meetstations in de hogere Alpen registreerden record minus temperaturen van 25 tot 30 graden. Ook in het Alpenlaagland en voorland vroor het overdag licht tot matig. In Oostenrijk kwam het kwik nergens boven het vriespunt uit, in Zwitserland enkel in het zuidelijke Tessin met als topper Cresciano, alwaar het kwik nog tot + 2.3 graden kon oplopen.

Gisteren op de Wasenalp (Oberwallis). Immense sneeuw massa’s en -20 graden onder een strak blauwe lucht

Gisteren heb ik zelf de sneeuwschoenen weer eens ondergebonden en ben een hele dag op pad geweest op de Wasenalp (Rothwald). Het was bitterkoud met temperaturen die op 2200 meter rond de -20 graden lagen en het was zaak om goed in beweging te blijven. Hieronder een impressie van dit zeer mooie, rustige en sneeuwzeker (ski) gebied in de Oberwalliser Alpen.

De arctische lucht massa’s en het extreem koude weer hebben grote delen van Europa in een ijzige greep. Zo zien we dat de – 5 en deels ook de -10 isotherm op 850 hPa helemaal tot over de Middellandse Zee verloopt en er tot ver naar het zuiden toe sneeuw is gevallen.

Ook in westelijke richting is de arctische lucht met helemaal tot over de Atlantische Oceaan uitgestroomd met sneeuw en sneeuwbuien tot ver over de Britse Eilanden. De meeste sneeuw valt in de oostelijke delen door aanhoudende “Lake Effekt Snow”.

Overigens zijn ze daar voorlopig nog niet van het winterse weer en met name niet van de sneeuwval af. De komende dagen wordt er nog veel meer sneeuw verwacht tot in de verre uithoeken van het Verenigde Koninkrijk en Ierland!

Sneeuw aan de Adriatische kust / Via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU Intense Adriatic sea effect snowfall at 0 m elevation in Gabicce Mare, Cattolica, N Italy today, Feb 27! Report: Gianca Uba
Winters Corsica met een dik pak sneeuw. Via Twitter @Meteovilles
Dekrachtige “Bise” zorgde voor fraaaie  ijs formaties  langs de oevers van het Meer van Genève

Zachter, in westen en zuiden neerslag (sneeuw)
Geleidelijk komt er echter een einde aan het extreem koude winterweer en pünktlich met de start van de meteorologische lente gaat ook de atmosfeer weer naar een beduidend minder koude modus overschakelen. Voor dat het zover is gaan we echter eerst weer zeer koud van start met op uitgebreide schaal weer strenge tot zeer strenge vorst.

Het koudst is het vannacht geworden in een ander bekend koude gat (Kältelocht) en wel in het zuid Duitse Beieren alwaar het kwik tot bijna -40 graden ( 39.4°C) onderuit ging. Op dit moment van schrijven vriest het er nog iets meer dan 39 graden! Ook de Glattalp in Zwitserland (kanton Schwyz) deed weer goed mee met 34.1 graden vorst en tendens op dit moment ook nog dalend!

ps. Funtensee om 08h45 verder gedaald tot -40.5°C !!

De verzachting die vandaag wordt ingezet wordt in gang gezet door depressie “Ulrike” met centrum bij de Azoren. Het gaat de komende dagen wat in noordoostelijke richting opschuiven en aan de oostflank van het systeem gaat meteen naar  zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming steeds zachtere lucht naar het noorden toe uitstromen.

In de loop van de dag zien we boven de westelijke Alpen de wind (stroming) al naar het zuidwesten draaien en gaat het kwik stijgen. De aangevoerde lucht is ook een stuk vochtiger en dat betekent dat vanuit het zuiden ook de bewolking gaat toenemen gevolgd door neerslag.

GFS 850 hPa voor donderdag 00h00. In de westelijke Alpen is de stroming al naar zuidwest gedraaid en is het kwik al flink gestegen.

Dit proces (verzachting) zal in eerste instantie in de zuidwestelijke en westelijke Alpen gaan plaatsvinden. Donderdag zijn dan ook de oostelijke en noordelijke aan de beurt en vrijdag ook de uiterste oostelijke Alpen . Door de verder toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen wordt het aan de noordkant toenemend föhnig.

Met het opdringen van de zachtere en vochtigere lucht gaat er donderdag op een eerste front vooral in de westelijke en zuidwestelijke Alpen neerslag vallen.

Arpege met het eerste neerslag front op donderdag

Na een drogere periode volgt vrijdag een tweede neerslag front dat dan ook al verpieterend tot over de oostelijk en noordelijke Alpen gaat uitbreiden. De uiterste oostelijke en noordoostelijke delen houden het droog en verblijven het langst in de koudere lucht

Vrijdag volgt een tweede neerslag front met opnieuw de meeste neerslag in het westen en zuiden

Aanvankelijk sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen maar geleidelijk stijgt deze naar 700 tot 1000 meter en vrijdag naar 1000 tot 1300 meter. De zuidkant en inner-alpine gebieden verblijven nog wat langer in de koudere lucht (aanwezige koude reservoir) en hier sneeuwt het nog langer tot in de lagere delen en dalen.

De meeste neerslag gaat zoals gezegd in de westelijke en zuidelijke Alpen vallen met als zwaartepunt de Alpes Maritimes en de Ligurische Alpen. Hier kan tot zaterdag  tussen de 50 en 100 cm aan sneeuw gaan vallen. (zie kaart hieronder)

Arpege met de sneeuw cumulatief tot zaterdag ochtend

In het weekend liggen de temperaturen n vergelijk met de afgelopen zeer koude dagen dan weer een graad of 20 tot 25 hoger. Op 1500 meter wordt het dan 3 tot 6 graden en de vorstgrens zal tussen de 1500 en 2200 meter gaan uitkomen. Het is onder invloed van lage druk onbestendig met periodiek meer bewolking en vooral naar het westen en zuiden toe ook neerslag. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 1500 meter.

Volgende week verandert er onder overwegend lage druk grosso modo niet veel aan dit weerbeeld. Storingen zorgen periodiek voor neerslag waarbij dan weer ietwas koudere en dan weer ietwat zachtere lucht wordt aangevoerd.

Lagedruk bepaalt ook volgende week het weerbeeld in de Alpen. Een doorzetten verzachting is niet waarschijnlijk, datzelfde geldt ook voor een evt. terugkeer van de kou

De meeste neerslag gaat in de westelijke Alpen, de noordkant heeft mede door föhnige condities met minder neerslag te maken.  Hoe het éön en ander volgende week in detail en qua timing (fronten) gaat verlopen is nog onzeker, daarover dan de komende dagen meer.

GFS ensembles centrale Alpenoordkant

Tot zover voor dit moment vanuit een zeer koud Termen in Oberwallis. Inmiddels kan ik vanuit de weerkamer de eerste Stau wolken al boven de Simplon zien opdoemen als teken voor een naderende weersomslag!  Fijne dag en tot morgen maar weer! Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.329 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Start meteorologische lente – einde koude golf”

 • Wim Danhof
  28 februari 2018 at 15:44

  Dag Johann, heb je al zicht op de neerslag van zaterdag in de regio Les Arcs? De vertrekdag kan wel eens een moeilijke worden? Groeten Wim

  • Johann
   28 februari 2018 at 18:26

   Klopt, juist zaterdag gaat er sneeuw vallen op het (tweede) front. Timing nog even afwachten (wisselt per model nog wat). Ik ga ervan uit dat het reeds in de (vroege) ochtend kan gaan sneeuwen, tegen de middag dan geleidelijk weer drogere (betere) condities.

 • Wim Danhof
  28 februari 2018 at 21:30

  Dank voor je reactie Johann. Top.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier