Alpen – Start 2017 met winterse aspiraties of toch weer fopspeen!?

Algemeen: een meanderende westelijk georiënteerde straalstroom markeert het grensgebied tussen lagere luchtdruk in het noorden en hoge druk in het zuiden. Storingen kunnen de komende dagen tot over de noordelijke Alpen doordringen en vooral aan de noordkant wat (lichte) neerslag gaan geven. Meer naar het zuiden overheerst de hoge druk.Vanaf dinsdag etaleert zich een volgende bolwerk van hogedruk dat het jaar 2016 mild zal gaan uitluiden.

De mooie kantjes gaan eraf, wat sneeuw in het noorden

Gisteren konden we in de Alpen weer genieten van de zon en relatief milde temperaturen in de bergen. Mede ook door de droge lucht (lage dauwpunten) lagen de pistes er weer prima bij. Een kleine foto impressie:

15626384_10154903253347764_3446874808204095744_o
Val Thorens
valtthorens2212-fb
en maagdelijke pistes (ValTho)
solden-2212-fb
Sölden
15675790_10154837056738518_8164909531243859385_o
Kitzstein
verbier-4vallees
Verbier 4 Vallées

Het mooie rustige weer met in de bergen veel zon gaat echter met de kerstdagen vooral in de noordelijke Alpen plaats maken voor wat onbestendiger weer met meer bewolking, periodiek wat neerslag (hogerop sneeuw) en vooral ook meer wind!  Vandaag neemt op nadering van het koufrontje na een nog meest zonnige start van het noorden uit de bewolking toe en in de middag en avond gaat er in de Jura en de westelijke Alpen wat licht neerslag vallen. Boven de 1300 a 1600 meter valt sneeuw.

uk2412
UKMO zondag 00h00 met het zwakke koufront

Ten zuiden van pak hem beet het Mont Blanc gebied tot over de Berner Alpen blijft het droog maar ook hier zal de zon het moeten gaan afleggen tegen de bewolking. Zonnig blijft het in het zuidwesten en ten zuiden van de hoofdkam. Op 2000 meter  pendelt het kwik rond het vriespunt en op 3000 meter vriest het 3 tot 6 graden. Bij dit alles gaat de wind in de loop van de dag flink aantrekken en in de bergen komt een harde tot stormachtige west tot noordwestelijk wind te staan.

rad2412
Frontale bewolking met wat neerslag zit nog boven midden Duitsland en trek vanaf de Alpen binnen

In de nacht op zondag stroomt vooral over de noordoostelijke Alpen dan tijdelijk in nog wat koudere lucht binnen en kan het tot 800 a 500 meter vlokken. In de loop van de dag dan van west naar oost weer zachter op het inkomende warmtefront. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens ook in het oosten weer naar 1600 tot 1800 meter, in de westelijke Alpen tot 2000 a 2400 meter, hier valt echter geen neerslag. Maandag lijkt onder invloed van hogedruk vooral naar  het westen en zuiden toe vriendelijk te gaan verlopen waarbij de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen is. In de middag en avond neemt aan de noordkant de bewolking weer toe gevolgd door wat licht neerslag, boven de 1300 a 1500 meter sneeuw.

Dinsdag en woensdag hebben de westelijke Alpen met de gunstige invloed van hogedruk, hier is het droog en relatief mild. De oostelijke Alpen krijgen te maken met koudere lucht en vooral in de oostelijke delen kan tot 800  600 met wat sneeuw gaan  vallen. Aan de zuidkant steekt de Nordföhn op.

worrgfs
Woensdag kan er vooral in het oosten tot in de dalen wat sneeuw gaan vallen door toedoen van “Balkanveeg”

Al met al door die zwabberende straalstroom in de buurt dus toch beste grote verschillen de komende dagen tussen west en oost maar ook tussen noord en zuid. Nog even resumerend: een (zwak) koufront gaat vandaag en morgen de noordelijke Alpen schampen, zondag volgt een warmtefront en en maandag in de loop van de dag een zwak koufront. De neerslag is in vergelijking met gisteren vooral voor de dinsdag (oostelijke Alpen) weer wat teruggerekend, In totaal gaat er op de 3 fronten tussen de 5 en 15 cm vallen, lokaal in het oosten mogelijk ook wat meer bij gunstige Stau. Meer naar het westen valt minder 1 tot 5 cm en nog verder naar het westen, zuiden westen en zuiden blijft het gewoon droog. Mogelijk dat woensdag het uiterste oosten nogmaals wat sneeuw tot in de lagere delen gaat meepakken wanneer zeer koude lucht vanuit het noorden naar de Balkan uitstroomt en nog net de oostelijke Alpen kan schampen.

bergfex2412-5t
Neersalg (sneeuw) prognose cumulatie komende 5 dagen. Bron Bergfex.ch

Net als ook de voorgaande dagen zien we dat de modellen vanaf woensdag het west Europese hoog naar het oosten toe laten doorschuiven. Donderdag ligt het met zijn kern boven Duitsland en blijft dat een beetje “hangen”. Met een hoogteas die dan tot over de Alpen doorschuift stroomt van het zuiden uit zeer zacht lucht in de hogere atmosfeer tot over de Alpen uit. De lagere delen krijgen dan weer te maken met een inversie weertype en duidelijk lagere temperaturen met vorst in de nacht en ochtend. In de bergen stijgt de vorstgrens weer tot 2500 a 3000 meter!

vrijdagec00
Anti-winterse hogedruk Europa met die warme hoogterug! EC vrijdag 30-12

In het weekend zien we als eerste tekenen van verval van de Europese hogedruk en een veranderende hoogtestroming de hoogte-as kantelen in west oostelijk richting. Vanaf maandag wordt het dan interessant wanneer volgens het ECMWF model de invloed van een opbouwend Atlantische hoog in het zeegebied tussen Groenland en IJsland en afzakkende depressie boven Scandinavië een overgang naar een veel kouder weertype gaan inleiden. Maandag stroomt van het westen en noordwesten al koudere lucht over de Alpen uit, in de loop van de dinsdag volgt dan nog koudere maritiem polaire lucht waarbij de sneeuwvalgrens van west naar oost tot in de dalen en lagere delen gaat afzakken!

ecma2jan
ECMWF met de “koudere” oplossinge(n) vanaf maandag 2 januari

Helaas doet het GFS vandaag niet mee mee en komt met een sterke zonale (westelijke) hoogtestroming op de proppen waarbij storingen dan weer koudere en dan weer zachtere lucht over de Alpen laten uitstromen. Daarbij overheers dan weer die vervelende zuidelijke hogedruk die de straalstroom vrij noordelijk wegdrukt en de broodnodige neerslag (sneeuw) weer gaat frustreren. Dit scenario staat overigens in schril contrast met hetgeen het model gisterochtend berekende toen ook dit model met de huidige EC variant op de proppen kwam.

ggfsma0201
Het GFS is alweer om, ipv de winterse setting (gisteren) vandaag gewoon weer “zonaal” met een noordelijk verlopende jet!

Kortom, wat er vanaf begin januari gaat gebeuren is nog lang niet beslist. Zowel een overgang naar koud winterweer met sneeuw als ook relatief zacht en droog hogedruk weer zijn mogelijk.

ec12ens2412
De koudere ECMWF oplossingen (ensembles) Let wel dit is nog die van gisteravond. Straks volgen de EC00 Prikpunt west. Alpen
oostalps2412
en prikpunt oostelijke alpen (EC12)

11h30
En dan net binnen de laatste ECMWF ensembles voor de Alpen, moet zeggen die zien er toch veel belovend uit voor het gehele Alpengebied! Ook de nieuwste GFS uitdraaoi (GFS06) komt met een oplossing die weer richting het EC model gaat!

ecensalps00h

 

Hoe dat er morgen uitziet gaat Roy dan voor jullie in kaart brengen. Ik zou zeggen een heel fijne dag gewenst vanuit Termen in Oberwallis. Ciao

felskin2412
Saas-Fee – Längfluh Skipiste 2983m Via Meteo-Oberwallis

Namens het hele Alpenweerman team alvast prettige kerst dagen en een gelukkig nieuwjaar!

 

kerstgroet2112ri


Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected]

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties