Alpen - Standvastig hoge druk weer met veel zon.

Algemeen: De kern van het uitgestrekte hogedrukgebied, die zich de afgelopen dagen nog ten noordwesten van het Iberisch schiereiland bevond, verschuift momenteel richting West- en Centraal-Europa. Dit gaat gepaard met een duidelijke subsidentie van luchtmassa’s waarbij elke vorm van (intense) neerslag achterwege blijft. De nadruk ligt op zonneschijn en bovendien wordt het met een zuidelijke-oostelijke luchtstroming ook nog eens vrij zacht. De herfst met regen en sneeuw verdwijnt even op de achtergrond en maakt de volgende dagen dus plaats voor aangenaam najaarsweer.
Zonnig en droog, alvast tot begin november.
Vandaag: De Alpen komen vandaag steeds meer onder de invloed van een hogedrukgebied dat nadert vanaf het westen. Droge luchtmassa’s zorgen hierbij voor een toename aan zonneschijn waarbij vooral de oostelijke Alpen aan de noordkant nog het langst rekeningen moeten houden met wolkenvelden. Lokaal kan de dag nog wel starten met nevel/mist of ochtendgrijs, zeker in de voor-Alpen. De temperatuur gradiënt ligt west-oost waarbij de nulgradengrens in het westen en met name Frankrijk in de loop van de dag al stijgt tot 3600 meter en lokaal hoger. In het oosten is het nog gevoelig frisser met 0°C in de loop van de dag op 2600 meter. Niet alleen in de Alpen wordt het zachter, in Zuid-Europa en met name bijvoorbeeld in Andalusië kan het kwik vandaag stijgen tot 30-32°C.
Morgen: De kern van het hogedrukgebied schuift nog wat meer op naar het oosten waardoor de Alpen nu volledig onder de invloed liggen van droge lucht. De zon maakt overuren en de temperaturen klimmen nog een beetje hoger. In de westelijke Alpen stijgt de nulgradengrens tot boven 4000 meter!, in het oosten tot net boven 3000 meter. Er staat daarbij een zwakke oostelijke wind die zeker in de valleien amper voelbaar is.
Weekend: Tijdens het weekend verandert er weinig aan de drukconfiguratie in de Alpen. Nog steeds bepaald hetzelfde hogedrukgebied het weertype met veel zon en relatief zachte temperaturen. In de oostelijke Alpen drijven er af en toe wat meer hoge wolkenvelden binnen vanaf het noorden maar meer dan een versiering van de hemel zal dit niet voorstellen. De straalstroom blijft ruim ten noorden van de Alpen waardoor het weer nog niet meteen zal omslaan.
Volgende week: Tijdens de eerste dagen van de nieuwe week lijkt er nog weinig te veranderen. Het hogedrukgebied boet wel aan kracht in waardoor de subsidentie wat stilvalt en er lokaal meer bewolking kan ontstaan. Halverwege de nieuwe week zien we echter signalen voor een uitzakkende depressie boven Oost-Europa en een vormend hogedrukgebied rond de Britse eilanden. Met deze configuratie wordt de aangevoerde lucht wat frisser en mogelijk ook wisselvalliger, zeker in het oosten.
Lange termijn frisser? Een vaak gebruikte index voor de lange termijn voorspelling is de NAO index die het relatieve drukverschil weergeeft tussen Ijsland en de Azoren. Indien deze negatief is betekent dit meestal dat een hogedrukgebied zich kan vormen in de Arctische regio en zo aanleiding kan geven tot winterweer in Europa. Op basis van de voorspelling van de NOAA zien we dat deze index in de loop van november steeds negatiever wordt.
Morgen maar eens zien of deze interessante ontwikkelingen nog aanwezig zijn op de weerkaarten!
Tot ziens vanuit een bewolkt maar zacht Leuven
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.