Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Klik voor meer informatie.


Algemeen;  in de nabijheid van een hoogtetrog en met de polaire jet zwabberend tot over west Europa verblijven de Alpen de komende dagen in het overgangsgebied van koelere Atlantische luchtmassa’s in het westen en warmere drogere subtropisch luchtmassa’s in het oosten. Vanaf zondag verloopt deze scheidingslijn precies over de Alpen en belooft het vooral in de westelijke Alpen nat te gaan worden. Ook op de langere termijn verandert er in eerste instantie nog niet veel aan deze tweedeling. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe warmer, zonniger en droger.

Vooral in westelijke Alpen toenemend onbestendig met lokaal veel neerslag.

Achter een voor de tijd van het jaar krachtige stormdepressie luisterend naar de naam – Ivan – de afgelopen 24 uur met koers Golf van Biskaje (gisteren) naar de Noordzee (vandaag) hadden de Alpen in het voorveld van een opkomend koufront gisteren te maken met een krachtige Südföhn fase. Met een drukoverschot oplopend tot 10 hPa blies de föhn met windsnelheden tot 60 a 70 km/h in de noordelijke dalen en het aangrenzende Mittelland door.

Kaiserwetter gisteren in grote delen van de noordelijke en vooral ook oostelijke Alpen. Foto Kleinwalsertal – Mittelberg (1400m) hoogte
Laatste sneeuw op 1850 meter in Engelberg Fürtenalp

Tevens werd er ook in de westelijke Alpen weer warmere drogere lucht aangevoerd en met de afdrogende werking van de föhn en ondersteund door de zon steeg het kwik naar 23 tot 30 graden (hoogste waardes in het oosten en föhngebieden). Vooral de westelijke zuidkant had gisteren echter ook te maken met wat vochtigere lucht die tegen de Alpenhoofdkam stuwde en hier viel het met de zon soms wat tegen.

De Col de l’Iseran (2770m, Savoie_Frankrijk) zal morgen van 6:00 tot 13:00 uur in beide richtingen van het verkeer gesloten zijn . Deze beperkingen zijn ingevoerd vanwege het grotere lawinerisico in de namiddag

Een heel stuk kouder is het in de Spaanse bergen alwaar steeds weer veel koudere maritiem polaire lucht voor ongewoon lage temperaturen zorgt. Hieronder een impressie (Tweet) vanuit de Duruelo de la Sierra (2100m) met compleet winterse toestanden. De weersituatie doet hier meer denken aan het midden van de winter dan aan de zomer. Volgens de Tweet kan men zich niet heugen dat een dergelijk situatie met sneeuw en ijs en temperaturen tot -10 graden, in juni eerder is voorgekomen.

In de loop van de avond volgde van van west naar oost het koufront met (onweers)buien en was het ook met de föhn weer gedaan. Achter het koufront stroomde weer wat drogere en koelere lucht binnen en de luchtdruk begon op nadering van een tussenhoog weer te stijgen. Droog en warm(er) bleef het in de oostelijke Alpen.

Pinksteren met twee gezichten
Depressie – Ivan – vinden we vandaag terug met een een kerndruk van circa 1000 hPa  boven de Noordzee en een zwak tussenhoog – Renate – heeft de vleugels over centraal Europa uitgeslagen.

Vandaag zaterdag belooft met het tussenhoog een heel fraaie dag te gaan worden en de zon zal weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn. In de noordelijke Oostenrijkse Alpen en centrale Zwitserse Alpen start de dag met nog meer bewolking. De temperaturen lopen op naar 23 tot 30 graden, vooral in de centrale oostelijke Alpen aanvankelijk nog meer bewolking zit eerst nog een stuk koeler (16 tot 20 graden).

Ook de zondag gaat, en dat geldt speciaal voor de oostelijke Alpen, warm en zonnig verlopen. In de Alpen wordt het opnieuw weer (zwak) föhnig. In de westelijke Alpen gaat met het vorderen van de dag de bewolking weer toenemen en weldra melden zich vanuit het zuidwesten de eerste regen en onweersbuien. In de middag en avond trekken de buien naar het noordoosten verder en zullen ook de westelijke oostelijk Alpen met de buien te maken gaan krijgen. Droog en zonnig blijft het in de oostelijke regionen. De middagtemperaturen stijgen naar 21 tot 26 graden, in het oosten naar 28 tot 31.5 graden.

Atlantische hoogtetrog /hoogtelaag
De toenemende onbestendigheid hebben we te danken aan een wat dichtbij komende Atlantische hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaag en de polaire noord-zuid verlopende polaire jet.

GFS 500 hPa voor maandmiddag met de hoogtetrog tot over het Iberische Schiereiland en een apart afsnoerend hoogtelaag maandag boven Engeland

De noord-zuid georiënteerde scheidingslijn tussen de warme(re) lucht boven centraal en oost Europa en de koelere maritiem polaire lucht boven het westelijke continent houdt zich steeds in de buurt en deels ook tot over de Alpen op.

GFS 300 hPa (9km hoogte) met het verloop van de polaire jet. Links daarvan de koudere lucht die naar het zuiden stroomt, rechts de warmere lucht die naar het noorden stroomt
ECMWG 850 hPa temperatuur afwijking voor zondagavond

Aan de grond zien we tevens lagedruk en deze constellatie staat garant voor alles behalve stabiel weer. Verder moeten we ook nog even afwachten wat het afsnoerende hoogtelaag precies gaat doen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Veel neerslag westelijke Alpen
Vooral de eerste dagen van de nieuwe week beloven hoe dan ook onbestendig te gaan verlopen waarbij regen en onweersbuien lokaal veel neerslag gaan produceren wanneer het hoogtelaag met zijn kern boven west Frankrijk zal komen te liggen.

GFS 500 hPa. Dinsdag / woensdag is het hoogtelag met vooral op grotere hoogte koude(re) lucht doorgeschoven tot over het westen van Frankrijk

Het zwaartepunt van de neerslag zal in de westelijke centrale Alpen komen te liggen. Tot en met woensdag worden er hier neerslaghoeveelheden van 50 tot 100 mm en lokaal ook nog meer berekend.

De oostelijke Alpen ontspringen de neerslag grotendeels en dat geldt speciaal voor de oostelijke regionen die in de drogere en ook warmere luchtmassa’s verblijven.

In het verdere verloop van de week houden we een beetje de tweedeling tussen het westen en het oosten. Terwijl de oostelijke Alpen profiteren van de invloed van een uitloper van het Azorenhoog en de aanvoer van (zeer) warme luchtmassa’s vanuit zuidelijke breedtegraden houden de westelijke Alpen wat meer de invloed van de hoogtetrog /hoogtelaag en de wat minder warme en onstabiele Atlantische luchtmassa’s.

Geleidelijk zien we in het weekend het zwaartepunt van de Atlantische lagedruk steeds verder naar het noordwesten toe verplaatsen en het Azorenhoog zijn invloed steeds verder naar het oosten en tot over west Europa uitbreiden.

GFS 500 hPA voor zaterdag 15 juni met het inkomende Azorenhoog

Tegen het einde van de 10 daags verwachtingsperiode heeft zich boven centraal Europa dan een apart en wat stabieler filiaal van hogedruk genesteld. De lagedrukken vinden we dan terug in het noorden en bij de Azoren (!). Deze constellatie die zowel door het GFS als ook door het ECMWWF wordt berekend zou dan in grote delen van west en midden als ook zuid Europa voor stabieler zomerweer moeten gaan zorgen.

GFS 500 hPa voo dinsdag 18 juni

Hoe dit allemaal in zijn werk zal gaan en of we vanaf het volgende weekend de hogedruk dan overal weer voor stabieler zomerweer zal gaan zorgen zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer !

Weer of geen weer, de komende 2 weken verruil ik de Walliser Alpen voor het Italiaanse Sardinië (/ Arbatax) en ben vanaf zondag 23 juni weer present! Ciao

Arbatax Sardinie juni 2018

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 387 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

één reactie op “Alpen – Stabiel zomerweer voorlopig nog geen thema”

  • Bertil Blaas
    8 juni 2019 at 15:55

    Dag Johann,

    Zoals altijd dank voor je verslaggeving 👍
    Voor jullie Fijne vakantie gewenst.
    Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Obertauern

Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!