Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk boven noord Europa en hogedruk boven zuid Europa verblijven de Alpen  de komende dagen in een westelijke hoogtestroming. Vandaag maandag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen, dinsdag en woensdag volgt (zwakke) hogedrukinvloed. Donderdag is het dan weer de beurt aan een storing.

Onstandvastig zomerweer

Mocht je de komende dagen in de bergen onderweg zijn dan is het met name vandaag (oosten) als ook donderdag en vrijdag zaak om goed de weersverwachtingen en lucht in de gaten te houden. Regen en onweersbuien kunnen dan voor lokaal (zeer) slecht weer gaan zorgen. Tussen de bedrijven door echter ook hele mooi berg en outdoor condities. Lees ook nog eens de mooie blog(s) van  Cescia die in de noord Italiaanse Alpen onderweg is langs de mooiste wandelroutes en bergpaden. Zie – HIER

Onderweg met Cescia in het prachtige Pian del Re (Italia)

Gisteren hadden vooral de oostelijke Alpen te maken met zonnig en warm zomerweer. De westelijke Alpen kregen in de loop van de ochtend te maken met steeds vochtigere luchtmassa’s.

Gisteren in de ochtend nog mooi opgeklaard. boven de bergen echter geleidelijk steeds meer stapelwolken met het vorderen van de ochtend. Beeld vanuit het Zwitserse St Moritz-Silvaplan-Corvatsch

In de ochtend deed de zon nog flink mee maar met het vorderen van de dag nam de bewolking steeds meer toe gevold door een eerste prefrontale neerslag (buien)band.

Tot de avond waren de buien gevorderd tot over de Vorarlberg en Tirol als ook langs de oostelijke Alpenzuidkant en hoofdkam.

Oorzaak van de weersverslechtering is een koufront, samenhangend met depressie Sylvia met kern boven het noorden van Schotland, welke gisteravond de westelijke Alpen binnengetrokken.

Duitse weerdienst (DWD) Frontenkaart voor vanmiddag 12h00

Vooral in de ochtend krijgen met zwaartepunt Zwitserse Alpen met neerslag te maken. De bergen zitten veelal in de wolken en algemeen zijn de condities slecht. In de loop van de dag knap het van west naar oost weer op en wordt het droog met steeds breder wordende opklaringen. Betere condities treffen we, mede door een een zwakke Nordföhn (2 tot 5 hPa overdruk noordkant) langs de Alpenzuidkant als ook in de ZO Alpen aan.

Radarbeeld 08h50. Via WetterOnline.de
Slechte condities vandaag in de bergen. Tot hoog in het hooggebergte valt regen en het nog deels beschermende sneeuwdek op de Gr Aletsch gletsjer (Oberwallis) krijgt het steeds moeilijker. Beeld Konkardiahütte 2850m
De beekjes en riviertjes zijn weer lekker gevuld vandaag. Beeld vanuit Saalbach Lofer

De oostelijke Alpen krijgen pre-frontaal is nog te maken met zonnige perioden, op nadering van passage van het front dan ook hier meer bewolking gevolgd door regen en onweersbuien. Het langst droog en zonnig blijft het in de zuidoostelijke regionen. Later op de dag (avond) dan van het westen uit weer geleidelijk in rustiger vaarwater. Het wordt van het westen dan weer droog en het klaart op.

Vanmorgen nog volop zon en warm langs de zuidkant van de oostelijke Alpen zoals aan het Lago di Garda Bardolino 113m
Lago di Garda Malcesine 113m met de bewolking richting de Alpen

De temperaturen variëren al naar gelang bewolking, neerslag of zon tussen de 15 en 23 graden. In het zuiden en zuidoosten (Tessin, Trentino) met Föhn en pre frontaal lokaal tot 30 graden. Op 4000 meter vriest het een graad of 2, op 3000 meter is is 3 tot 8 graden en op 2000 meter een graad of 13 tot 15. Na passage koufront tijdelijk ook een paar honderd meter lager. De sneewvalgrens daalt aan de noordkant tijdelijk van 3500 naar 2800 meter. De wind is matig tot krachtig uit overwegend west tot zuidwestelijke richtingen.

Tijdelijke hogedruk
Het laag bij Schotland trekt de komende dagen verder naar Scandinavie. Dinsdag en woensdag (oostelijke Alpen) gaat hogedruk dan weer voor vriendelijker en zonnigere zomerweer zorgen.

GFS dinsdagochtend. Laag Sylvia is inmiddels met kern boven Noorwegen – Zweden gearriveerd, hogedruk strekt zich tot over de Alpen uit

De temperaturen stijgen weer naar hoog zomerse waardes en lokaal kan het met voorkeur Alpenzuidkant en inner-alpin met 30 tot 33 graden weer tropisch warm worden. De westelijke Alpen en Alpenzuidkant krijgen in de loop van de woensdagmiddag weer met regen en onweersbuien te maken.

GFS T850 hPa tot 18°C voor donderdagmiddag 12h00. Genoeg voor dikker 30+ graden (30 tot 33 graden) aan de zuidkant en in zuidoosten

Donderdag gaat een volgende storing (koufront) in het gehele Alpengebied weer voor onstabiel zomerweer zorgen met talrijke regen en onweersbuien.

Donderdag volgend koufront met regen en onweersbuien, in het voorveld van het front in zeer warme vochtige lucht een buienstoring met kans op (zware) onweersbuien

Vrijdag en zaterdag moeten dan vooral de zuidelijke Alpen rekening houden met lokale “Wärmegewitter”.  Elders is het overwegend droog en zonnig waarbij het kwik op een (hoog)zomers niveau pendelt.

De ontwikkelingen voor de zondag en begin volgende week zijn nog enigszins onzeker. Waarschijnlijk verandert er ook dan niet veel aan de hierboven drukverdeling en weerbeeld, algemeen geldt, hoe zuidelijker hoe meer invloed van het (subtropen) hoog. Hieronder nog de GFS ensembles voor T850hpA /T1500 meter) en neerslag met als prikpunt de centrale Alpennoordkant / Vorarlberg


Tot zover vanuit een vanuit en bewolkt (in de wolken) en nat Termen in Oberwallis, actuele temp. 14.3 graden. Een heel fijne dag en goede start van de  nieuwe week gewenst en graag weer tot een volgende keer.

Wil je ook je foto’s delen? Stuur dan gerust je foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 920 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Stabiel zomerweer voorlopig niet aan de orde”

  • Johann
    29 juni 2020 at 09:47

    09h40 Es macht üff. Blick vanuit de weerkamer in westelijke richting over het Rhonedal ( Brig, Visp)

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer