Alpen – Stabiel zomerweer keert terug

Na een periode met wisselvalligheid is het dit weekend is het volop zomerweer. Vandaag is het warm en schijnt de zon volop. In de dalen kan de temperatuur oplopen naar 30 graden. Morgen begint de dag nog zonnig, maar neemt de bewolking snel toe. Een storing zorgt in de middag voor regen en onweer waar met name de Oost-Alpen mee te maken gaan krijgen. De temperatuur doet een stapje terug begin van de week. Vanaf woensdag loopt de temperatuur weer snel op en blijft het stabiel zomerweer. 

Gisteren begon de dag in het overgrote deel van de Alpen met bewolking. De bewolking opgestuwd tegen de bergtoppen zorgde voor mooie contrasten. In de loop van de middag loste de bewolking steeds meer op en brak de zon vaker door.

Mooie contrasten. Aan de ene kant van de berg bewolking, aan de andere kant meer zon. Innsbrucker-Klettersteig zaterdag 4 juli. ( Innsbruck, Tirol)
Blik richting Karwendel later gisterenmiddag. Steeds meer opklaringen en prachtige uitzichten. (Tirol, Oostenrijk)

Vandaag begint de dag zonnig en het blijft zonnig. Met een uitgestrekt Azoren hogedrukgebied wordt warme lucht richting de Alpen aangevoerd. De gehele Alpen profiteren hiervan en de temperaturen in de dalen kunnen oplopen tot ruim 30 graden. De weersituatie is stabiel en de kans op onweersbuien is klein vandaag.

Prachtige plaatjes uit het Oostenrijkse Fiss vanochtend. De lucht is strak blauw en de temperatuur loopt snel op (foto: Jan Pieter)

Morgen tijdelijk een ander weerbeeld. Een koufront trekt vanuit noordoostelijke richting over het oostelijke deel van de Alpen. In de ochtend is het eerst nog droog, maar in de loop van de middag neemt de bewolking snel toe en gaat het regenen en onweren. De Oost-Alpen krijgen de meeste neerslag en in de West-Alpen blijft het langer droog. Ook hier kunnen lokaal regen en onweerbuien vallen. Met het overtrekken van het koufront doet de temperatuur een stap terug en wordt het koeler.

In de loop van maandag middagmiddag trekt een koufront over de Alpen. Het is met name Oostenrijk waar de meeste neerslag valt. Ook in andere delen in de Alpen kunnen lokaal regen en onweersbuien vallen. (ICON-EU model, via WXCharts)

Dinsdag is het een stuk koeler nadat het koufront gepasseerd. Koelere lucht stroomt vanuit noordoostenlijke richting naar de Alpen. Een lichte Nordföhn zorgt voor een frisse wind en dat er meer bewolking voorkomt aan de noordkant van de Alpen. Verder blijft het overal droog en is er ook veel ruimte voor de zon.

De tweede helft van de week wordt het weer zomers warm tot heet in de Alpen (2m Temp anomalie ECMWF, via WXcharts)

Vanaf woensdag keert het stabiele zomerweer terug. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich boven het centrale deel van Europa en daar gaan de Alpen van profiteren. Het kan warm tot heet worden. In de late namiddag is een lokale onweersbui niet uitgesloten.

Het GFS en ECWMF weermodel laten volgende weekend een wisselvallig weertype zien. Het is echter nog ver weg en timing hiervan is nog onzeker. (WXCHARTS.com)

Voorzichten
Vandaag belooft het een top zomerdag te worden in de Alpen! Op maandag en dinsdag een kleine dip, waarna het zomer weer snel weer terugkeert in de tweede helft van de week. Op de lange termijn neemt de kans op neerslag weer toe. Volgend weekend trekt mogelijk een nieuwe storing over de Alpen. Dit kan omstreeks de zaterdag/zondag gebeuren. Het is echter nog ver weg en geen zekerheid de verwachting. Geniet van het mooie weer in de Alpen en onderstaand nog een paar actuele plaatjes uit Seefeld in Tirol en uit Termen, Zwitserland.

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties