Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag bouwt een föhnige zuidelijke stroming zich op boven het Alpengebied. Op zondag komt hier ook nog sterke noordelijke stroming bij en trekt een koufront over de Alpen. Deze combinatie gaat voor veel sneeuw zorgen met daarbij veel wind.

Zondag en maandag veel sneeuw en wind

Er staat ons een spannend weekend te wachten! Na het koufront van gisteren met wat regen in het noorden, krijgen we vandaag een deels bewolkte zaterdag. In de nacht naar zondag krijgen we een weeromslag. Dan bereikt een koufront het noorden van de Alpen en staat er een sterke noordelijke stroming. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven de Golf van Genua en stuwt warme vochtige lucht naar de Alpen. Deze combinatie ‘Gegenstromlage’ (kou vanuit het noorden en een depressie in het zuiden) gaat interessant weer opleveren.

Prachtige maan donderdagnacht boven Lens, Wallis (foto: Branko Grcic‏)

Vandaag trekt in de loop van de middag een neerslaggebied vanuit het westen over de Alpen. Aanvankelijk begint het met regenen, maar tegen de avond zal de sneeuwgrens verder zakken.

Morgen en maandag blijft het flink door sneeuwen in de Alpen en zakt de sneeuwvalgrens verder. De grootste neerslagintensiteit is voor de zuidelijke Alpen. Hier kan tussen 80 en 120 cm sneeuw gaan vallen boven de 2000 m. Ook aan de noordkant gaat het sneeuwen. Hier valt tussen de 30 en 50 cm en ligt de sneeuwvalgrens onder de 1000 m. In de West-Alpen valt relatief minder sneeuw. Naast de neerslag neemt de wind ook sterk in kracht toe.

Veel neerslag verwacht voor de komende 3 dagen. Vooral de Zuid-Alpen krijgen veel sneeuw.

Een sterke noordelijke stroming zorgt vanaf zondag voor de aanvoer van koude lucht naar de Alpen.

Niet alleen de hoogte, maar ook de intensiteit van de neerslag en de windcondities hebben invloed op de sneeuwvalgrens. Wanneer er een sterke wind waait, zal de sneeuwgrens minder ver dalen. Als er echter veel neerslag valt en de wind afwezig is, zal het sneeuwen tot ver in de dalen. Met de huidige weerscondities in de verwachting gaan we grote lokale verschillen zien. Of er daarom ook in alle dalen sneeuw gaat vallen op zondag en maandag is onwaarschijnlijk.

Een ‘Gegenstromlage’ (combinatie van kou vanuit het noorden en een depressie in het zuiden) gaat zondag, maandag en ook dinsdag nog voor veel sneeuw zorgen. ook de rest van de week blijft het koud en onbestendig.

Vooruitzicht
Ook op de lange termijn blijft het koud en onbestendig. Een lagedrukgebied aan de zuidkant van de Alpen zorgt de komende dagen voor veel neerslag. Ook later deze week zorgt een nieuwe depressie boven Frankrijk voor de aanvoer van meer sneeuw naar de Alpen en blijft het koud voor de tijd van het jaar. Tot zover, houd de website in de gaten voor de laatste updates!


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.