Advertentie 

Vandaag bouwt een föhnige zuidelijke stroming zich op boven het Alpengebied. Op zondag komt hier ook nog sterke noordelijke stroming bij en trekt een koufront over de Alpen. Deze combinatie gaat voor veel sneeuw zorgen met daarbij veel wind.

Zondag en maandag veel sneeuw en wind

Er staat ons een spannend weekend te wachten! Na het koufront van gisteren met wat regen in het noorden, krijgen we vandaag een deels bewolkte zaterdag. In de nacht naar zondag krijgen we een weeromslag. Dan bereikt een koufront het noorden van de Alpen en staat er een sterke noordelijke stroming. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven de Golf van Genua en stuwt warme vochtige lucht naar de Alpen. Deze combinatie ‘Gegenstromlage’ (kou vanuit het noorden en een depressie in het zuiden) gaat interessant weer opleveren.

Prachtige maan donderdagnacht boven Lens, Wallis (foto: Branko Grcic‏)

Vandaag trekt in de loop van de middag een neerslaggebied vanuit het westen over de Alpen. Aanvankelijk begint het met regenen, maar tegen de avond zal de sneeuwgrens verder zakken.

Morgen en maandag blijft het flink door sneeuwen in de Alpen en zakt de sneeuwvalgrens verder. De grootste neerslagintensiteit is voor de zuidelijke Alpen. Hier kan tussen 80 en 120 cm sneeuw gaan vallen boven de 2000 m. Ook aan de noordkant gaat het sneeuwen. Hier valt tussen de 30 en 50 cm en ligt de sneeuwvalgrens onder de 1000 m. In de West-Alpen valt relatief minder sneeuw. Naast de neerslag neemt de wind ook sterk in kracht toe.

Veel neerslag verwacht voor de komende 3 dagen. Vooral de Zuid-Alpen krijgen veel sneeuw.

Een sterke noordelijke stroming zorgt vanaf zondag voor de aanvoer van koude lucht naar de Alpen.

Niet alleen de hoogte, maar ook de intensiteit van de neerslag en de windcondities hebben invloed op de sneeuwvalgrens. Wanneer er een sterke wind waait, zal de sneeuwgrens minder ver dalen. Als er echter veel neerslag valt en de wind afwezig is, zal het sneeuwen tot ver in de dalen. Met de huidige weerscondities in de verwachting gaan we grote lokale verschillen zien. Of er daarom ook in alle dalen sneeuw gaat vallen op zondag en maandag is onwaarschijnlijk.

Een ‘Gegenstromlage’ (combinatie van kou vanuit het noorden en een depressie in het zuiden) gaat zondag, maandag en ook dinsdag nog voor veel sneeuw zorgen. ook de rest van de week blijft het koud en onbestendig.

Vooruitzicht
Ook op de lange termijn blijft het koud en onbestendig. Een lagedrukgebied aan de zuidkant van de Alpen zorgt de komende dagen voor veel neerslag. Ook later deze week zorgt een nieuwe depressie boven Frankrijk voor de aanvoer van meer sneeuw naar de Alpen en blijft het koud voor de tijd van het jaar. Tot zover, houd de website in de gaten voor de laatste updates!

(Visited 2.694 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier