Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; depressie – Elli – is met de kern boven de zuidelijke Oostzee aangekomen en houdt vandaag aan de Alpen noordkant nog een koude noordelijke stroming in stand. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van betere condities. Zondag volgt met een overtrekkend tussenhoog dan ook aan de noordkant een weersverbetering.  Volgende week gaat het onbestendig verder, maandag nog koud, vanaf dinsdag tijdelijk flink zachter.

Aanhoudend zonaal, tijdelijk flink zachter

Gisteren is er achter een koufront koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en met een naar noord gedraaide hoogtestroming stuwde deze lucht zich tegen de noordelijke Alpenhoofdkam. Hier viel steeds weer neerslag waarbij de sneeuwvalgrens weer tussen de 900 a 500 daalde.

Gister in de loop van de sag dan ook weer sneeuw en witter wereld in Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak @hansterbraak
In de lagere delen heeft de sneeuw het steeds moelijker, boven de 1400 a 1500 meter echter nog prima zo meldt ons AWM Maarten Minkman vanuit de regio Zugspitze
En ook in de Tiroler Alpen zien we steeds meer signalen die de naderende lente aankondigen. Foto AWM Roy Molenaar vanuit regio Innsbruck


Ook in de Aletsch viel de afgelopen dagen weer het nodige aan
verse sneeuw. Beeld Riederalp Berghaus Toni

Langs de westelijke Alpen zuidkant kwam met de noordelijke stroming en toenemend noord drukoverschot de Nordföhn opzetten en hier viel geen neerslag en scheen de zon en steeg het kwik tot een graad of 14. Opgeklaard was het bij tijd en wijlen ook in het oosten en westen.

Nordstau eerst nog sneeuw
Vandaag zaterdag valt er in de Nordstau van de Alpen nog (aanhoudende)  neerslag of buien waarbij het tot in 900 a 500 meter sneeuwt en deels ook nog lager. De overige Alpen hebben te maken me teen mix van zon, wolken en hier blijft het droog.

De zuidkant houdt ook vandaag nog een krachtige Nordföhn. Met de Föhn kan het kwik tot 15 graden oplopen, elders is het een stuk kouder en aan de noordkant onder de bewolking en in de sneeuw is het gewoon winters met de volgende temperaturen met toename hoogte; 1500m -2°C, 2000m -7°C, 2500m -9°C, 3000m -13°C en op 3500m -16°C. Bij dit alles staat een krachtig doorstaande noordwestelijke wind.

Vanaf gisteravond tot zondag ochtend gaat er in de Nordstau gebieden en aangrenzende regionen 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen. Lokaal hogerop bij gunstige Stau ook nog meer. Elders valt nauwelijks tot geen neerslag. In de middag en avond en nacht op zaterdag van het westen uit geleidelijk afnemende neerslag intensiteit.

Dat wordt vanmorgen / vandaag met de wisseldag weer sneeuwruimen bij Hans en Odetter – Haus Walser Berge in Mittelburg. Volg de sneeuw en sneeuwruimen via hun webcam – HIER
Arpege model met de verwachte sneeuwval van vrijdag avond tot zondag 00h00

Overtrekkend tussenhoog
Zondag
gaat een overtrekkende tussenhoog ook aan de noordkant voor een weersverbetering zorgen en gaan ze ook daar, net als elders in de Alpen, de zon ook weer zien. Na passage van de hoogte-as komt er dan ook een einde aan de koude noordelijke stroming en met een naar zuidwest draaiende stroming gaan de temperaturen van west naar oost weer in stijgende lijn.

GFS T850 hPa (1500m) voor zondag 12h00. Zachtere lucht (groen) stroomt vanuit het westen over de Alpen uit.

Op 1500 meter komt het kwik rond de 2 graden te liggen en op 2000 meter tussen 0 graden in het westen en -8 graden in het oosten. In de middag en avond volgt vanuit het westen op nadering van een koufront weer nieuwe bewolking en neerslag die tot over de westelijke oostelijke Alpen uitbreidt. De overige oostelijke Alpen houden het droog.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

De nieuwe week begint onbestendig waarbij er met voorkeur voor de  noordelijke Alpenhoofdkam neerslag valt. Sneeuwvalgrens meest tussen de 700 en 1000 meter, lokaal bij intensievere neerslag ook nog lager. De zuidkant houdt het meest droog maar ook hier zal de zon het moeilijk hebben. In de middag volgt vanuit het westen drogere lucht en gaat  met stijgende luchtdruk (uitloper Atlantisch hoog) de neerslag er weer uit en komt ook de zon weer tevoorschijn.

Dinsdag gaat een warmtefront behorende bij een depressie die via het zeegebied ten zuiden van IJsland nar Scandinvie trekt vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. Het is of het wordt bewolkt en er gaat weer neerslag vallen.

GFS T850 hPa met de naderende warmere lucht / warmtefront dinsdag 12h00

Met een tot hard of stormachtig toenemende wind gaan de temperaturen dan weer flink in de lift. Op 1500 meter stijgt het kwik tot de avond naar een graad of 6 en de vorstgrens naar 2300 tot 2500 meter. Daarmee gaat ook de sneeuwvalgrens omhoog en zal tussen de 1700 en 2000 meter gaan uitkomen.

Onder invloed van hogedruk en met een krachtige zonale (zuidwestelijke) stroming gaan de woensdag en vooral de donderdag zeer zacht verlopen. Omdat de polaire jet en de storingen weer een wat noordelijkere koers vervolgen zou het dan droog moeten blijven en ook de zon weer van de partij moeten zijn. Donderdag gaat met ondersteuning van een warme rug van het subtropenhoog de temperatuur nog een extra steun krijgen. Met temperaturen op 1500 meter oplopend tot 8 a 12 graden kan het in de (West) Föhn gebieden lokaal 18 tot 20 gaan worden en in de zuidelijk Föhndalen eventueel ook nog warmer. Ook elders is het met 14 tot 18 graden dan zeer zacht.

GFS 500 hPA voor donderdag 10 maart met de de zachte ZW tot W stroming en de warme hoogterug

Koufront
De Föhn is een voorbode op een weersverslechtering die zich op vrijdag zal gaan voltrekken. Met een weer wat zuidelijker verlopende jetstream kan een koufront dan tot over de Alpen trekken en weer een afkoeling gaan inleiden.

In het weekend is het weer de beurt aan veel koudere lucht

Aan de noordkant van de Alpen zal het kwik dan weer een graad of 10 lager gaan uitkomen en valt er neerslag dan kan het tot in de dalen gaan sneeuwen. De westelijke en vooral de zuidelijker Alpen zullen minder last hebben van de invloed van het koufront (neerslag). Het is overigens nog even afwachten in hoeverre (en of) de koudere lucht naar het zuiden zal uitstromen.

GFS ensmebles centrale noordelijke Alpen

Goede kans dat we in het weekend of daarna in nog veel koudere lucht terecht gaan komen. Wel lijkt het erop dat we in het verdere verloop met temperaturen te maken gaan krijgen die beneden het langjarig klimatologisch gemiddelde gaan uitkomen. In hoeverre depressie sneeuw zullen gaan opleveren of dat de hogedruk voor drogere en stabielere condities gaat zorgen is ook nog onduidelijk. Daarover dan de komende dagen meer en zover voor dit moment.

Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne zaterdag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Cio

Takt AWM weerstation Rosswald (1800m) -6 graden en 78 cm sneeuwhoogte

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.138 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer