Alpen – Spannende winterse setting in de maak

Algemeen; hogedruk met kern vandaag boven de centrale westelijke Middellandse Zee (Sardinie) zorgt vandaag nog voor rustig en vrij zacht winter (herfst) weer. Met een nog wat in kracht toenemende zuidwestelijke stroming wordt het aan de noordkant tijdelijk föhnig. Vrijdag trekt een koufront over de Alpen welke een volgende aanhoudende winterse weerfase met periodiek sneeuw gaat inleiden! Maandag – dinsdag tijdelijk nog even zachter!

Gisteren konden we in de bergen genieten van Kaiserwetter. Met veel zon en aangename temperaturen was het perfect wintersport weer. Zoals gebruikelijk bij hogedruk in deze tijd van het jaar nemen ook de mist en Hochnebel toe en dat zagen we gisteren dan gisteren ook gebeuren in het noorden en oosten en in de buurt van grote wateroppervlaktes.

De besneeuwde Alpen en Jura steken boven de mist en Hochnebel uit.
Hochnebelmeer Jura Trois Lacs ( Chaumont Neuchatel)

Onder de grijze deken was het meteen een stuk kouder en zat er ook nauwelijks beweging in het kwik. Met -2 tot 2 graden was het in het Alpenvoorland en de dalen met mist en Hochnebel dan ook een heel stuk koeler dan bijvoorbeeld op 1500 meter hoogte alwaar het kwik tot 6 a 10 graden opliep.

In de westelijke Alpen domineerde de zon het weerbeeld. Valisere via Twitter Hauts Hameaux‏ @HautsHameaux

Ondanks de hoge temperaturen bleef de sneeuw in de beschutte dalen als ook op de pistes  door de zeer lage dauwpunten keurig liggen en van smelten was dan ook geen sprake.

De komende dagen gaat er veel sneeuw (maar ook regen) vallen. Ook begin december 2012 kenmerkte zich door steeds weer sneeuwval tot in de dalen. Foto archief dec 2101 (Rosswald)

Vandaag donderdag onder de hogedruk en met veel zon dan nog even een verdere thermische opleving die door een opkomende Südföhn nog een steuntje in de rug krijgt!

Lokaal kan het kwik met föhn oplopen tot 12 a 16 graden. Onder de mist en Hochnebel als ook in het zuiden is het een stuk koeler /kouder.

Vrijdag gaat het roer dan weer om, een koufront trekt over de Alpen en daarachter gaat aan de oostflank van een Atlantisch hoog met een noordwest tot noordelijke hoogtestroming steeds koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en keert in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en later ook in de lagere delen tot in het laagland kan er sneeuw gaan vallen en een winterse (witte) metamorfose ondergaan.

GFS vrijdag 12h00
GFS neerslag vrijdag 12h00

Ook dichterbij huis kan vanaf het weekend wintersport bedreven, wat bijvoorbeeld te denken van het Sauerland (zie hieronder) of een heerlijke winter wandeling of langlauf in de Ardennen

Meer info Winterberg klik –  HIER

 

Zaterdag zitten we diep in nog koudere polaire lucht met temperaturen van -10 tot 12 graden op 1500 meter hoogte. Zondag even tussenhoog voordat in de avond en nacht op maandag en maandag overdag een volgende storing op een wat zuidelijkere koers vanuit het westen weer (veel) meer sneeuw gaat brengen.

GFS zondag met het inkomende laagje en sneeuwval

Tijdelijk sttijgende sneeuwvalgrens, nogmaals föhn 
Met een west tot zuidwestelijke stroming wordt aan de zuidflank dan wat minder koude lucht aangevoerd en aan de noordkant kan zelfs de Föhn er weer (tijdelijk) inkomen. Omdat maandag richting zuid Frankrijk en noord Italië een secundair laagje gaat afsplitsen zullen vooral de zuidelijke Alpen veel neerslag gaan krijgen. Nadeel van dit afsplitsen van dit laagje nog wat zachtere lucht wordt aangevoerd en de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1000 a 1500 meter gaat oplopen en naar het oosten toe zelfs even tot 1800 meter to zelfs 2000 meter!! Volgens de laatste berekeningen krijgen we dan teven met een zeer krachtige Südföhn situatie te maken! (tot 16 hPa Oostenrijkse Alpen)!!

GFS voor dinsdag 00h00 met de instroom van de zachtere lucht

Het is natuurlijk nog even afwachten hoe de laagjes zich begin volgende week gaan organiseren en met name welke positie ze gaan innemen. Uitgaande van de modeluitdraai van vanmorgen van zowel het GFS als ook het ECMWF zou in de loop van de dinsdag met passage van de “hoogte” as van west naar oost de koudere lucht dan weer tot over het gehele Alpengebied moeten gaan uitstromen.

Maandag krijgen we te maken met grote verschillen in weerbeeld (afhankelijk nog van koers laagjes)

Dit gaat echter nog een spannende zaak worden en met name maandag wordt het voor velen billen knijpen in zake sneeuw, sneeuwvalgrens en neerslaghoeveelheden! Daarover de komende dagen in detail meer!

Neerslag – sneeuwval
Voor wat betreft de sneeuwval richten we ons eerst op de periode tot en zondag in de nog koudere fase- Pakken we het model Arpege erbij dan zien we het zwaartepunt langs de westelijke Alpenhoofdkam en westelijke Staugebieden. Minder sneeuw valt er in de luwte van de centrale Alpenhoofdkam en de oostelijke Alpen. De Franse Alpen en westelijke Zwitserse Alpen als ook het westen van Oostenrijk (Vorarlberg)  mogen rekenen op 30 tot 60 cm aan verse sneeuw en lokaal gaat er 90 tot 120 cm vallen. Elders blijft het meest bij 10 tot 35 cm.

Maandag gaat dan zoals gezegd heel spannend worden voor de gebieden beneden de 1800 tot 1500 meter. Met de verzachting en föhn zal de vers gevallen sneeuw sterk aan dikte gaan inboeten. Daarboven zal het sneeuwdek verder aangroeien. Het zwaartepunt zal ook nu weer in de boven gelegen gebieden komen te liggen (westelijk Staugebieden en zuidoosten). Het lijkt me echter op dit moment gezien de grote onzekerheden in detail niet echt zinvol om daar verder op in te gaan.

Kijken we nog even naar de verdere vooruitzichten dan zien we dat er aan het winterse stromingspatroon grootschalig weinig veranderd. Het is vooral in de tweede helft van de week nog even afwachten in hoeverre de zachte lucht vanuit het zuiden die daar op de loer licht eventueel nog weer wat verder naar het noorden kan uitstromen (positie laag/ koers jet) Verder aanhoudend onbestendig met periodiek neerslag (sneeuwval). Z

Vanaf vrijdag / zaterdag dan van noorden uit weer kouder. Een overgang naar een compleet ander (zachter) stromingspatroon vanaf de Atlantische Oceaan is ook vandaag op de langere termijn niet afzienbaar!

Tot zover maar weer voor deze donderdagochtend! Termen Oberwallis meldt onbewolkt weer en -1 °C. Ciao

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties