Alpen - Spannende ontwikkelingen richting de Kerst!

Algemeen: hogedruk welke zich uitstrekt vanaf het zuiden van Scandinavië tot over het zuidoosten van Europa bepaalt het weer in het over grote delen van de Alpen. Een zwakke storing met wat neerslag schampt de oostelijke Alpen voordat vanaf morgen ook daar de hogedruk zich weer doorzet, Aan deze situatie zal tot en net het weekend weinig veranderen.
Richting de Kerst alle winterse (sneeuw) opties nog volledig open
Ook gisteren scheen de zon in de bergen weer volop en moesten de bewoners het in de lagere delen en dalen weer doen met het typische inversie weertype. Dat betekent dus in de onderste lagen van de atmosfeer die koudere en vooral ook vochtigere laag met deels soms hardnekkige mist of Hochnebel. Hier lag het kwik rond het vriespunt, elders werd het een graad of 3 tot 6 en in het zuiden lokaal 7 tot 10 graden.
Zodra dan de zon weg is kan het weer flink gaan afkoelen en de dag start op uitgebreide schaal dan ook weer met lichte tot matige vorst en in de wat hoger gelegen dalen ook lokaal strenge vorst. De laagste temperaturen zien we in de bekende Kältelöcher zoals de Gattalp en Funtensee waar het streng vriest. Het koudst is het echter in La Brevine, in dit koudegat in de Jura op 1050 meter hoogte vriest het op dit moment 12 graden, dat is zelfs 1 graad kouder dan het weerstation op het Kleine Matterhorn op 3873 meter hoogte waar het 11 graden vriest.
Vandaag kan er op een zwak frontje dat de oostelijke Alpen schampt wat neerslag vallen waarbij het boven de 700 tot 1200 meter sneeuwt. Lokaal is in de koude dalen en het laagland tijdelijk ook nog ijzel of bevriezende regen mogelijk. Elders het alom bekende beeld van veel zon en lokaal weer de Hochnebel of mist . De middagtemperaturen varieren al naar gelang zon, schaduw of mist tussen de 0 en 8 graden. Het nuglradennviveau ligt algemeen tussen de 2000 en 2400 meter.
De komende dagen zien we na het afsnoeren van een bel koudere lucht vanuit de Atlantische hoogtetrog de hogedruk gelederen zich boven onze hoofden weer sluiten met uiteindelijk weer een enorm bolwerk van hogedruk wat zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, de Azoren, west en midden Europa tot over het oosten van Europa en de Balkan. Voor wat betreft het weerbeeld betekent dit tot in het weekend maar bar weinig verandering. In de bergen volop zon, in de onderste koude (inversie)laag lokale mist of Hochnebel. De vorstgrens pendelt tussen de 1000 en 2200 meter en lokaal ook in de dalen en lagere delen (inversie)
Volgende week wordt er dan in tempi van alle kanten geprobeerd om dit bolwerk van hogedruk te slopen. In feite worden daarvoor de eerste voorbereiden de komende dagen al getroffen door het afsnoeren van die bel koudere lucht (hoogtelaag) richting de westelijke Middellandse Zee. Ook vanuit het noordoosten zien we maandag een apart hoogtelaagje vanaf een zuid Scandinavische trog richting midden Europa afsnoeren (GFS).
Het ECMWF komt in de loop van de week zelfs met de opbouw van een zeer krachtig Russisch hoog op de proppen waarbij zeer koude lucht naar het zuiden gaat uitstromen. Last but not least zien we in de tweede helft van de week ook nog eens een depressie bij IJsland op de kaarten verschijnen en kan aan de noordoostflank van een ander krachtig Atlantisch hoog over een breed (polair) front maritiem polaire lucht naar het zuiden en zuidoosten toe gaan uitstromen.
Het moge duidelijk zijn dat er volgende week wat lijkt te gaan gebeuren en het bastion van hogedruk het steeds moeilijker gaat krijgen. Dat betekent ook dat de sneeuwkansen gaan toenemen met mogelijk al op maandag al een winters voorproefje en wat verse sneeuw. Vooral later in de week gaan de sneeuwkansen verder toenemen waarbij ook de temperaturen een dalende trend zullen gaan vertonen. En verder moeten we natuurlijk ook de operationele uitdraai van het ECMWF even goed in de gaten houden met een onvervalste artic outbreak!
Voor details is het vandaag nog te vroeg maar dat er volgend week wordt geknutseld aan een winters omslag en trend dat lijkt vooral vandaag toch wel heel waarschijnlijk. Morgen gaat Lander het allemaal weer voor jullie in kaart brengen met ook dan hopelijk een winterse voortzetting! Een fijne dag vanuit Termen in Oberwallis gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Witte Kerst Alpen ?
Kriigen we een witte kerst in de Alpen en de zuidelijke Middelgebergtes? Dagelijks zullen we aan de hand van de diverse model uitdraai een verwachting in procenten opstellen voor
de – top, boven de 2000m / het midden vanaf 1500m / 1000m / dal vanaf 500m ).
De kansen op sneeuw in de Alpen zijn met de modeluitdraai van vandaag duidelijk toegenomen. Daar waar sneeuw ligt boven de 2000 toot 2300 meter is een witte kerst gegarandeerd (100%). Elders houden we het vanmorgen op 40 tot 60% . Gezien de nog lange verwachting termijn staat deze eerste prognose voor het gehele Alpengebied natuurlijk nog op zeer wankele benen!
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
5 Reactie op “Alpen – Spannende ontwikkelingen richting de Kerst!”
Comments are closed.
Vooruitzichten Winterberg eind volgende week?
Ha Johann,
Mooi bericht! Blijft idd erg spannend, wordt het een witte of groen kerst? Witte linten in bruine dalen of mooie besneeuwde Bergen… Maken de zuidalpen bij het EC scenario ook nog kans op sneeuw?
Groeten,
Henrik
Zuidkant is gebaat bij kou en een Genualaag volgens mij.
@Rob Nog even afwachten wat de modellen de komende dagen uispugen. We gaan daar tzt nogweer speicaal naar kijken! (en sowieso als het daar sneeuwtechnisch interessant wordt)
@Jan @Henrik Een klassiek Genualaag is natuurlijk ideaal vwb sneeuw zuidkant, althans wanneer het niet te snel doortrekt. In de winter betekent Genuacyclogenese vrijwel altijd sneeuw tot in de lagere delen van de zuidelijke Alpen. Laten we hopen dat we dit ook deze winter nog een keer (aantal keer) gaan meemaken!