Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Avond Update 

Lekker genoten van de zon ( inner Alpin en zuidkant) en de zeer milde temperaturen? Pak nog maar even mee want het roer gaat om. Mede ook in verband met de interessante ontwikkelingen even daarop inhaken met een middels een aparte avond update.

Genua cyclogenese en Gegenstromlage

Inmiddels is het nieuwste GFS (hoofdrun) weer binnen en daar zien we voor de woensdag maar ook voor het weekend interessante ontwikkelingen en dan met name ook voor de Alpenzuidkant. Sinds lange tijd zien we eindelijk weer eens mooie Genua cyclogenese met de ontwikkeling van een Genua laag dan wel noord Italielaag! Hieronder de GFS12 hoofdrun voor woensdag

Italië laag.

Deze worden in de steigers gezet doordat veel koudere polaire lucht rond het midden van de week en vervolgens in het weekend over de Alpen gaat uitstromen tot over de Middellandse Zee. Hie wordt dan veel vocht opgenomen die vervolgens met een stroming tegen de wijzers van de klok in tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam wordt uitgeknepen en dan veel neerslag kan geven! Hieronder de GFS kaarten voor zondag wanneer we dat nog eens dunnetjes gaan overdoen (of dik?)

Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren dan mogen de zuidelijke Alpen met als zwaartepunt de oostelijke zuidkant (Dolomieten, Karinthië) zich rond het midden van de week en vervolgens dan weer in het weekend gaan opmaken voor veel neerslag en in de bergen sneeuw. Daarbij kan het tot in de dalen gaan sneeuwen. Ook de westelijke Alpenzuidkant (reotour d’est) tot in het Aosta en de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) zitten dan op de eerste rij

Gegenstromlage
Prettige bijkomstigheid is dat ook de Alpennoordkant sneeuw gaat meepakken zowel in de West als ook Nordstau. In hoeverre een inzettende Gegenstromlage in de noordoostelijke Alpen de neerslag (sneeuw) verdere trigger zal gaan geven is ook nog even afwachten! Dit soort situatie met het opglijden van de warmere vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen de koudere polaire lucht vanuit het noordoosten staat altijd garant voor veel neerslag (sneeuw). Dit geldt speciaal wanneer het Genua laag niet al te snel doortrekt.

Mooie zgn Gegenstromlage woensdagmiddag boven de Alpen

Al met al interessante ontwikkelingen met veel dynamiek, ook de wind (storm) zullen we periodiek voor lief moeten nemen, met in detail ook nog de nodige onzekerheid.

Natuurlijk moeten we nog een flinke slag om de arm houden met deze ontwikkelingen en de ontwikkelingen m.b.t het Genualaag en hoe dezet uit de verf komt. Omdat we het echter ook steeds weer zien terugkomen bij ook de andere modellen (woensdag ECMWF met het Noord Italië laag) is dit zeker realistisch en spannend  ->  #neerslag #sneeuw

ECMWF
Inmiddels is ook de operationele uitdraai van het Europese ECMWF model binnen. Leggen we die naar die van het GFS dan zijn de overeenkomsten frappant. Ook dit model laat voor woensdag en zondag een soortgelijke ontwikkeling zien met veel neerslag (sneeuw) in de Alpen en met name de Alpenzuidkant

ECMWF met het noord Italië laag voor woensdag 26-02
..en voor het volgende weekend (zondag)

Voor details zoals de timing, de neerslaghoeveelheden, als ook wind, sneeuwvalgrens is het nu nog te vroeg. Daarnaast kunnen er al naar gelang de precieze koers van de laagjes op vrij kleine ruimte grote verschillen in weerbeeld ontstaan!

Zeker dus een situatie om de komende dagen even goed in de gaten te houden. Daarover morgenochtend dan meer. Fijne avond en ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis

GFS12 ensembles centarle oostelijke Alpenzuidkant met de twee neerslagpieken

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.563 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Spannende ontwikkelingen! Ook weer sneeuw zuidkant?”

 • Rick
  22 februari 2020 at 20:30

  Mooi bericht. 6 maart richting Nassfeld,waar dan nu eindelijk weer eens sneeuw zou kunnen vallen. Hopen dat deze voorspelling uit komt.

  • Erwin
   22 februari 2020 at 21:31

   Mooie vooruitzichten ! Spannend. Begin maart weer naar Obergoms Wallis en skiën bij de Aletsch.

   • Johann
    22 februari 2020 at 21:52

    Leuk… sneeuw nog voldoende in Obergoms en Aletsch. Vanaf woensdag dan weer Nachschub!

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer