Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen een Atlantisch hoog – Angela – en depressie – Benjamin – met kern vandaag in de buurt van Denemarken neemt de noordelijke hoogtestroming weer in kracht toe. Op nadering en passage van een koufront gaat de sneeuwval in de Stau van de Alpen weer intensiveren. De zuidkant heeft opnieuw te maken met een in kracht toenemende Nordföhn en hier wordt weinig tot geen sneeuwval verwacht. In de bergen wordt het met een tot stormkracht aantrekkende wind zeer turbulent!

Opnieuw intensiverende sneeuwval en zeer turbulent

Gisteren konden ook de Oostenrijkse Alpen(noordkant) weer even wat op adem komen na de extreme sneeuwval van de afgelopen dagen. In de Nordstau van de Alpen is lokaal 100 tot 200 cm aan sneeuw gevallen en hogerop deels nog meer. Ook in de lagere delen is het inmiddels compleet ondergesneeuwd en zelfs op een hoogte van 500 meter is het sneeuwdek aangegroeid tot een halve meter!

Lees meer over het fenomeen Nordstau zie de bijdrage van Roy Molenaar   – HIER

Enorme sneeuwmassa’s in het Hinterthal Foto Yvonne Kremsmayer

Hondenweer of niet, deze Huskeys zijn in ieder geval helemaal in huin elelment. Genieten!! Via Alex Serdjukov vom Husky Abenteuer Camp Stubalm
Salzkammergut Via FB Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich
Zolang er geen lawine’s aan te pas komen rijden Oostenrijkse treinen net als de Zwitserse meestal gewoon volgens Fahrplan. Foto ÖBB @unsereOEBB
Foto ÖBB @unsereOEBB

Diverse skigebieden hebben hun bedrijfsvoering inmiddels geheel of gedeeltelijk moeten stoppen of zijn helemaal niet meer bereikbaar doordat ook steeds meer doorgaande wegen en passen moesten worden afgesloten door de vele sneeuw en met name ook het dreigende lawinegevaar.

We kunnen niet genoeg waarschuwen. Blijf of de pistes, vermijd alle off-piste en vrije terrein activiteiten en volg de aanwijzingen en waarschuwen op!

Het off piste begeven als ook het onderweg zijn in de lagere delen (Schneeschuhlaufen) is deze dagen een absolute “no-go” en vragen om problemen! Dat we niet genoeg daarvoor kunnen waarschuwen blijkt ook weer uit de diverse lawine’s die gisteren naar beneden zijn gekomen met ook weer dodelijke slachtoffers!

Loser oberhalb von Altaussee (405 cm) – Via Manuel Oberhuber @manu_bx
De komende dagen moet er rekening worden gehouden met afgesloten wegen of passen. Foto gesloten Felberntauernstrasse

Verkeer informatie Oostenrijk – ÖAMTC Verkehrsservice
Voor diegenen die in de Oostenrijkse Alpen onderweg zijn heb ik hieronder een link geplaatst met uitgebreide (verkeers) informatie m.b.t. vertragingen, stremmingen en Schneekettenobligatorium (sneeuwkettingen verplicht).

Klik op kaart of de link hieronder voor de meest acturle verkeers informatie

Verkeersinformatie Oostenrijk Zie HIER

Sowieso geldt voor de komende het advies om wanneer niet perse nodig gewoon lekker thuis of in het vakantie onderkomen te blijven want het wordt nog slechter en wintersporten zal niet of nog maar in beperkte mate mogelijk zijn bij slechte en barre condities.

Koufront
De weersverslechtering met sneeuwval en storm wordt ingeluid door een actief koufront behorende bij een stormdepressie welke via het zuiden van Denemarken richting de Oekraïne trek alwaar het woensdag sterk opvullend wordt verwacht.

Op nadering en passage van het koufront gaat vanuit het noordwesten de sneeuwval weer intensiveren. Omdat er pre frontaal eerst nog wat minder koude lucht wordt aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens aan de Alpennoordkant van circa 400 meter in de ochtend naar circa 700 tot 900 meter tijdelijk in de middag. In het oosten sneeuwvalgrens duidelijk lagere sneeuwvalgrens en in de middag hier tijdelijk stijgend naar 400 tot 500 meter.

Radarbeeld 08h40. Via Wetteronline.de

In de avond en nacht op woensdag dan weer dalend tot in de lagere delen en dalen. In de wat meer beschutte regionen en inner-alpine gebieden sneeuwt het meest tot in het dal. De Alpenzuidkant krijgt opnieuw te maken met een in kracht toenemende Nordföhn, hier is het droog en met veel zon (naar het zuiden toe) ook een stuk zachter.

Woensdag  en donderdag sneeuwt het in de Alpen en vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam aanhoudend en intensief verder en tot vrijdag gaat er weer 50 tot 130 cm aan sneeuw bijvallen. Ook de Zwitsers en de Franse Alpen gaan nu wat sneeuw meepakken, hier kan 20 tot 30 en lokaal met gunstige Stau 40 tot 50 cm gaan vallen.

Arpege met de sneeuwval cumulatief tot en met donderdag

De zuidelijke Franse Alpen, de Piemontse Alpen als ook de Ligurische Alpen houden het droog. In het zuiden van van Frankrijk wordt het door een zeer krachtige Mistral zeer turbulent met ook in de aangrenzende bergen (zware) storm.

Vrijdag volgt tussen de storingen door dan weer even een adempauze voordat in het weekend volgende depressie met hun fronten voor nog veel meer neerslag (sneeuw) gaan zorgen.

Zaterdag valt er vooral langs de oostelijke Alpennoordkant wat sneeuw, in de loop van de zondag gaat op nadering van een volgende storing de sneeuwval van het noordwesten weer intensiveren en ook weer verder over de Alpen uitbreiden. Met de noordwestelijke stroming krijgt de zuidkant er wederom niets of weinig van mee. Met het weer wat oplopen van de temperaturen stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 700 tot 900 meter.

Vooral zondag en ook met de start van de nieuwe week gaat er in de Alpen weer op uitgebreide schaal sneeuw vallen. GFS voor zondag 00h00

Ook in de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan het grootschalige stromingspatroon en met de jet in de buurt van Alpen is het een komen en gaan van storingen die dan weer wat koudere en dan weer wat minder koude maritiem polaire luchtmassa’s aanvoeren. In de bergen vanaf circa 800 a 1000 meter zal het sneeuwdek verder aangroeien!!

In de tweede helft van de volgende week zoekt de stroming weer de noordwest en later de noordhoek op en gaan de temperaturen weer naar beneden.

Polar Vortex
Kijken we nog even snel naar de hogere atmosfeer dan we momenteel een nieuwe warmte injectie in de stratosfeer (10 hPa). De toch al sterk verzwakte Stratosferische Polar Vortex zal mede door de eerdere SSW en split verder verzwakken.

Inmiddels zien we bij de modellen ook steeds meer de terugkoppelingen naar de lagere etages (troposfeer). Het zou met dan ook niet verbazen wanneer we in het verdere verloop dan evolueren naar kouder winterweer in grote delen van west Europa.

ECMWF 10 hPA 17 januari. Van de totaal verzwakte Polar Vortex is nauwelijks nog iets te herkennen! Mooi is ook de split te zien

Eigenlijk helemaal aansluitend bij de verwachtingen (overgang naar kouder winterweer rond of vanaf het midden van de maand) zoals we die al eerder hadden besproken in o.a. onze Polar Vortex updates (zie site). Natuurlijk moeten nog wel even de puzzelstukjes goed vallen!

Zie ook ECMWF lange termijns verwachtingen bijdrage van Rico Schröder HIER

Of en hoe het allemaal gaat evolueren gaan we natuurlijk de komend dagen allemaal proberen in kaart te brengen. Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en kijk vooral ook op onze Facebook en Twitter pagina’s met regelmatig updates, news en veel foto’s.

Ciao vanuit Termen in Oberwallis, lichte sneeuwval en gemeten 5 cm sneeuw vanmorgen bij een temperatuur van -2.5 graden. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden of  de ‘The fastest rising star at the sky’, ondersteunen en verder laten groeien neem contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.581 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – “Snowmageddon” Oostenrijkse Alpen”

 • Pascal
  8 januari 2019 at 09:17

  He Johann,

  Ik lees altijd met veel plezier je goed uitgelegde weerberichten. Ik ben vanaf vrijdagochtend in het Kleinwalsertal tot maandag. Ik hoop dat we nog wat kunnen skiën. Al lijken de berichten nu redelijk goed voor vrijdag en zaterdag. Kun jij hier nog iets zinnigs over zeggen?

  Keep up the good work!!

  • Johann
   8 januari 2019 at 10:05

   @Pascal – De modellen berekenen vanmorgen minder sneeuw dan gisteren nog. Vooral op zondag en ook maandag moet echter weer met sneeuwval rekening worden gehouden. Thx and Gr

 • Alice
  8 januari 2019 at 09:53

  Goedemorgen Johann,

  Een vraag: lijkt de situatie van nu op die van vorig jaar januari? Toen ook die storm in januari en ook de SSW. Ben benieuwd. Ik hoop zo dat de Benelux nog een flinke winterse periode zal krijgen.

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Johann
   8 januari 2019 at 10:09

   @Alice – Voor wat betreft de situatie met de SSW en koude periode in februari 2018 heb ik zo snel geen overzicht of kennis paraat. Zou dan ook moeten nakijken wat er en wanneer precies aan vooraf ging. Op de site kun je echter nalezen, we hebben daar ook over geschreven! (zie oa ook de weerberichten van die tijd) Gr J

 • Bertil Blaas
  8 januari 2019 at 11:38

  Dag Johann,
  Zo als altijd mijn dank voor je perfecte berichten.

  Ik lees je waarschuwing bij verkeersinfo blokje, blijf binnen of thuis.
  Ik wilde zaterdag via Bregenz naar See (Paznaun ) rijden.
  Mag ik je vragen hoe jij de reis inschat ? En ja uiteraard moeten we volgende week afw. of er nog geskied kan worden in See, dat begrijp ik. Het wordt steeds moeilijker, als het zo doorgaat.
  Het lijkt op de Walliser sneeuwmachine zoals in de Goms zelf beleefd ik dacht Pasen 2009.
  Dank voor je antwoordt en groeten Bertil.

  • Johann
   8 januari 2019 at 12:06

   @Bertil Vrijdag en mn de zaterdag lijken de beste dagen te gaan worden. Vooral op zaterdag droog en opklaringen. In de lagere delen (Bregenz) lichte dooi, hogerop (See) om het vriespunt tot lichte vorst en Paznaun matige vorst. Zondag en vooral maandag weer meer sneeuw en in hoeverre er dan geskied kan worden is afwachten. Gr J

 • nico
  8 januari 2019 at 15:26

  hoi johann
  heb en paar dagen geleden de verwachting voor de week van 12 jan waar het beste te skien valt ??
  denk dat oostenrijk afvalt . wij zoeken toch wat zekerheid aangaande zon en goede pistes. heb jij en paar adressen waar we dat kunnen vinden ?, wij dachten aan chatel,nauders ,breul-cervina of andere zwitserland is wat duur
  groeten en bedankt voor de info
  p.s top weerberichten

  • Johann
   8 januari 2019 at 16:18

   @Nico Pffff, das niet makkelijk. Noordkant sneeuw zat en zelfs teveel sneeuw. Aanhoudend onbestendig met nog meer sneeuw. Zuidkant geen verse sneeuw en oud-sneeuw, deels ook harde ijzige “dooi sneeuw” wel volop zon aan zuidkant en veelal een harde Nordföhn wind. Misschien toch de beste papieren voor de Franse noordkant, hier de komende dagen verse sneeuw en duidelijke tussen de bedrijven door ook meer zon. Probleem echter is dat er momenteel ook hier nog grote sneeuwarmoede is, vooral beneden de 1700 a 1600 meter. Moet dus nog wel even wat gaan bijvallen. De vraag is dan weer of dat voldoende is mooie pistes met name ook de wat lagere. Kies anders voor sneeuwzekerheid in bv Cervina, hier kan je ook nog Zermatt erbij pakken of anders de hogere skigebieden in Frankrijk. Succes met maken van keuze

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier