klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: lagedruk boven het Scandinavisch schiereiland zette een koude noordwestelijke stroming op gang. De koude bovenlucht zorgde voor sneeuwval in de bergen. Halverwege komende week zorgt een uitloper van hogedruk van de Azoren richting Centraal-Europa en Scandinavië voor een meer oostelijke stroming. Warme lucht gaat dan aangevoerd worden vanuit Oost-Europa. Het weerbeeld wordt zomers, maar de kans op onweersbuien neemt toe.

Sneeuw tot 1200 meter

De koude lucht stroomde gisteren geleidelijk van noordwest naar oost over de Alpen uit. Omdat er weinig wind stond kon neerslagafkoeling zijn werk doen. In Zwitserland leidde dit lokaal tot een sneeuwvalgrens van 1200 meter (zie onderstaande tweet). In Kleinwalsertal daalde de sneeuwvalgrens tot 1600 meter. In de oostelijke Alpen kon het voor het koufront uit nog tropisch warm worden. Het verdrijven van de hitte ging hier later op de dag gepaard met onweersbuien.

Hans ter Braak, gisteren op 1950m hoogte.
Hans ter Braak, de sneeuwvalgrens daalde gisteren tot 1600 m.

Vandaag buien, meeste neerslag in zuiden

Vanochtend is er nog behoorlijk wat ruimte voor de zon, maar vanuit het zuidwesten wordt het bewolkter. Ook ontstaan er stapelwolken. Er vallen van tijd tot tijd buien, waarbij het zwaartepunt van de neerslag aan de zuidkant van de Alpen ligt. In het zuiden ligt de sneeuwvalgrens tussen 2000 en 2500 meter. Boven de 2500 meter kan tot een halve meter sneeuw gaan vallen. In het noorden ligt de sneeuwvalgrens nog wat lager. De temperaturen lopen uiteen van 10-15 graden in de noordelijke Alpen en de hoofdkam en 20 graden in het oosten en zuiden. Tijdens de neerslag ligt de temperatuur enkele graden lager.

De verwachte sneeuwvalgrens voor deze ochtend. In de loop van de dag loopt de sneeuwvalgrens vanuit het zuiden iets verder op.

Zuiden wateroverlast mogelijk

Onder de invloed van een hoogtelaag blijft het tot en met woensdag ietwat onstabiel. Er is niet al te veel ruimte voor de zon, en dagelijks is kans op buien. Vooral in het zuiden en oosten van de Alpen kan daar ook onweer bij voorkomen. De zuidalpen moeten vanwege stuwing rekening houden met 100 tot 150 mm tot en met woensdag. Nog altijd liggen de temperaturen enkele graden onder de normaal van de tijd van het jaar.

Oplopende temperatuur en meer zon

Vanaf donderdag wordt de stroming oost tot zuidoostelijk. De temperaturen lopen dan al iets op en er is meer ruimte voor de zon, maar nog altijd is er kans op een bui.

Op vrijdag is het overwegend zonnig en in de dalen boven de 20 graden, en lokaal zijn ook zomerse waarden van 25 graden mogelijk. In het weekend maken zeker de zuidoostelijke Alpen weer kans op zomerse temperaturen. Met deze temperaturen is er sprake van toenemende convectie en daardoor in de loop van elke middag wel kans op onweersbuien, zeker in de bergen.

Het (hoogte)laag boven West-Frankrijk zakt wat naar het zuiden, waardoor de Alpen in een meer oostelijke stroming terechtkomen.

Ook na het weekend lijkt het warme en zonnige weer nog even aan te houden. Een behoorlijke zomerse periode lijkt dus in het verschiet te liggen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 580 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer