Alpen - Sneeuwval ver onder 2000 meter, zomer in zicht
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen: lagedruk boven het Scandinavisch schiereiland zette een koude noordwestelijke stroming op gang. De koude bovenlucht zorgde voor sneeuwval in de bergen. Halverwege komende week zorgt een uitloper van hogedruk van de Azoren richting Centraal-Europa en Scandinavië voor een meer oostelijke stroming. Warme lucht gaat dan aangevoerd worden vanuit Oost-Europa. Het weerbeeld wordt zomers, maar de kans op onweersbuien neemt toe.
Sneeuw tot 1200 meter
De koude lucht stroomde gisteren geleidelijk van noordwest naar oost over de Alpen uit. Omdat er weinig wind stond kon neerslagafkoeling zijn werk doen. In Zwitserland leidde dit lokaal tot een sneeuwvalgrens van 1200 meter (zie onderstaande tweet). In Kleinwalsertal daalde de sneeuwvalgrens tot 1600 meter. In de oostelijke Alpen kon het voor het koufront uit nog tropisch warm worden. Het verdrijven van de hitte ging hier later op de dag gepaard met onweersbuien.
Door begeleidende neerslagafkoeling lokaal sneeuw tot 1200 meter in de Alpen dalen. Beeld vanuit Zwitserland Vals Graubünden (1250m) https://t.co/1WLA7dWcpV
— Alpenweerman (@Alpenweerman) June 7, 2020
Vandaag buien, meeste neerslag in zuiden
Vanochtend is er nog behoorlijk wat ruimte voor de zon, maar vanuit het zuidwesten wordt het bewolkter. Ook ontstaan er stapelwolken. Er vallen van tijd tot tijd buien, waarbij het zwaartepunt van de neerslag aan de zuidkant van de Alpen ligt. In het zuiden ligt de sneeuwvalgrens tussen 2000 en 2500 meter. Boven de 2500 meter kan tot een halve meter sneeuw gaan vallen. In het noorden ligt de sneeuwvalgrens nog wat lager. De temperaturen lopen uiteen van 10-15 graden in de noordelijke Alpen en de hoofdkam en 20 graden in het oosten en zuiden. Tijdens de neerslag ligt de temperatuur enkele graden lager.
Zuiden wateroverlast mogelijk
Onder de invloed van een hoogtelaag blijft het tot en met woensdag ietwat onstabiel. Er is niet al te veel ruimte voor de zon, en dagelijks is kans op buien. Vooral in het zuiden en oosten van de Alpen kan daar ook onweer bij voorkomen. De zuidalpen moeten vanwege stuwing rekening houden met 100 tot 150 mm tot en met woensdag. Nog altijd liggen de temperaturen enkele graden onder de normaal van de tijd van het jaar.
Oplopende temperatuur en meer zon
Vanaf donderdag wordt de stroming oost tot zuidoostelijk. De temperaturen lopen dan al iets op en er is meer ruimte voor de zon, maar nog altijd is er kans op een bui.
Op vrijdag is het overwegend zonnig en in de dalen boven de 20 graden, en lokaal zijn ook zomerse waarden van 25 graden mogelijk. In het weekend maken zeker de zuidoostelijke Alpen weer kans op zomerse temperaturen. Met deze temperaturen is er sprake van toenemende convectie en daardoor in de loop van elke middag wel kans op onweersbuien, zeker in de bergen.
Ook na het weekend lijkt het warme en zonnige weer nog even aan te houden. Een behoorlijke zomerse periode lijkt dus in het verschiet te liggen.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.