Alpen - Na sneeuwval terug zon
Algemeen: Tijdens de nacht van zaterdag op zondag trok een koufront over de Alpen waarbij het kwik overal zo’n 10 graden onderuit ging. Deze afkoeling ging gepaard met neerslag die vanaf het noordwesten tegen de Alpen werd geduwd. Dit leverde afgelopen dagen ten noorden van de alpenhoofdkam een mooie laag sneeuw op waarbij de sneeuwgrens geleidelijk daalde tot 1200 meter, lokaal zelfs nog lager. Vandaag verandert de stroming van noordwest naar zuidwesten en wordt er drogere en zachtere lucht aangevoerd. De winter verdwijnt weer eventjes uit het weerbeeld maar mogelijk volgt komend weekend een nieuwe winterinval.
Na sneeuwval nu terug zon
Gisteren: Gisteren sneeuwde het nog aan de noordkant waarbij de neerslag zich wel steeds meer verplaatste naar het oosten. Vanaf het westen braken de opklaringen door. Ten zuiden van de hoofdkam bleef het door de nordföhn volledig droog en zonnig. De temperatuursverschillen tussen noord- en zuidkant waren betrekkelijk groot met maxima tot 20°C in Noord-Italië en “slechts” 10°C in Centraal-Zwitserland. Aan de noordkant sneeuwde het ook nog regelmatig waarbij de sneeuwgrens daalde tot 1200 meter en lager.
Vandaag: In het oosten van de Alpen is het momenteel nog bewolkt met enkele kleine buien. Elders is het al volledig opgeklaard en is er te zien op het satellietbeeld dat de bergtoppen aan de noordkant volledig wit zijn geworden. In tegenstelling tot vorige heldere beelden (voor het weekend) zijn de bergen nu helemaal gekarteld (sneeuw op de toppen, groen in de valleien).
Met een hogedrukgebied dat zich over de Alpen verplaatst wordt de vochtige en koele lucht naar Oost-Europa verdreven en wordt het dus zachter. De wolken maken plaats voor brede zonnige perioden die geleidelijk ook de Oostelijke Alpen zullen opwarmer. Daar kan het nog wel even duren vooraleer het echt zonnig wordt. We zien wel dat de westelijke Alpen de hele dag te maken zullen hebben met dunne hoge wolkenvelden die de hemel versieren.
Zoals gezegd zullen ook de temperaturen vandaag flink de hoogte ingaan. In het westen stijgt de nulgradengrens na de middag tot 3500 meter, in het oosten tot pakwek 2500 meter. Vrij grote temperatuursverschillen dus. Waar er weinig sneeuw viel zal deze het vandaag dus al moeilijk krijgen.
Morgen: Zacht en zonnig najaarsweer. De hoge wolkenvelden breidden vanaf het westen nog wel wat meer uit maar deze kunnen de zon zeker niet bedreigen. De temperaturen zullen nog wat hoger uitkomen met een nulgradengrens om en bij 3500 meter in het oosten en tot 4000 meter in het westen. Een snelle opwarming dus waarbij er in de zuidwestelijke Alpen temperaturen tot meer dan 20°C mogelijk zijn.
Trend: Donderdag blijft het nog zonnig en zacht met temperaturen die zo mogelijk nog wat hoger kunnen uitkomen. Vanaf vrijdag (namiddag) slaat het roer om. Een depressie zakt dan over Oost-Europa naar het zuiden en neemt daarbij een hele portie koude en vochtige polaire lucht meer naar Europa. Deze actie gaat gepaard met de passage van een koufront welk aan de noordkant van de Alpen aanzienlijke neerslaghoeveelheden kan gaan opleveren. De oostelijke Alpen lijken opnieuw het meest in de prijzen te kunnen vallen.
Lange termijn: Het ziet er naar uit dat een krachtig hogedrukgebied zich zal ontwikkelen over de Atlantische oceaan. Zo komt er boven Europa ruimte voor uitzakkende depressies vanaf Scandinavië. Aan de westflank hiervan wordt telkens opnieuw polaire lucht meegezogen welke dan over het continent stroomt. Regelmatig zijn hier neerslagzones in verscholen die sneeuw kunnen veroorzaken tot lage hoogte. Een spannende situatie die we de volgende dagen goed in de gaten gaan houden! Mogelijk is het einschneehen van de Alpen er dit jaar al vroeg bij!
Zo, dat was het voor vandaag. Tot ziens vanuit een regenachtig Leuven.
Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de
Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.