Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na een periode van hoge druk, met zachte temperaturen en veel zon, gaat het weerbeeld de komende dagen veranderen. Dit weekend is het overwegend bewolkt en staat weinig wind. Vanaf morgen neemt de wind vanuit westelijke richting toe en gaan de sneeuwkansen toenemen. Op dinsdag en woensdag wordt verse sneeuw verwacht voor de gehele Alpen. Met name in de westelijke Alpen en de Nordweststau gebieden gaat het meeste vallen. De winter lijkt eindelijk weer even terug te gaan keren, na een lange periode met weinig neerslag.

Weerbeeld vanochtend in Innsbruck, Tirol. Het is nevelachting in het dal, windstil en grotendeels bewolkt.

In tegenstelling tot de Alpen is in de Pyreneeën veel sneeuw gevallen afgelopen dagen. Hier een mooie foto van het sneeuwruimen in Port d’Envalira. (Bergpas in de Pyreneeën / Andorra die El Pas de la Casa verbindt met de rest van het land. Het is de hoogste verharde weg in de Pyreneeën) Foto via COEX (@COEX_Andorra)

Vandaag is het op de meeste plaatsen in de Alpen overwegend bewolkt. Het is zacht voor de tijd van het jaar en er staat weinig wind. Het Kaiserwetter van de afgelopen week is even voorbij. In de dalen is veel nevel en tijdens deze weersituatie loopt de luchtkwaliteit sterk terug.

Later vanmiddag en vanavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en kunnen er in delen van de Franse Alpen en Zwitserland enkele lokale buien gaan vallen. Ook in het westen van Oostenrijk kan later vanavond wat neerslag gaan vallen, hoewel grote neerslag hoeveelheden niet worden niet verwacht. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Neerslagverwachting voor de komende uren (COSMO model, DWD)
Morgen, op maandag blijft het aanvankelijk droog en is de meeste zon te vinden aan de zuidkant van de Alpen. Er is sprake van een westcirculatie en daarmee neemt de westenwind in kracht toe. Tegen de avond bereikt een neerslaggebied vanuit het westen de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt naar zo’n 1000 – 1200 m en neerslag hoeveelheden worden verwacht in de westelijke Alpen van zo’n 10 tot max 20 cm.

Cumulatieve sneeuwval t/m woensdag. Voor de westelijke Alpen gaan profiteren van verse sneeuw, maar ook de andere delen krijgen te maken met winterse neerslag (Arpege model, via WxCharts.com)
Dinsdag neemt de westelijke stroming verder toe en wordt er meer neerslag verwacht. Met name de westelijke Alpen, maar ook de Noord-Alpen krijgen een vers pak sneeuw. Daarbij neemt ook de wind in kracht toe en kan het in de bergen soms stormachtig zijn. Sneeuwhoeveelheden kunnen verwacht worden van ruim een halve meter in de westelijke Alpen, en verder naar het oosten valt er ook zo’n 20 tot 30 cm. Daarbij gaat ook de sneeuwvalgrens verder omlaag en komt op zo’n 600 – 800 m te liggen. Dat betekent dat dus ook de lagere delen gaan profiteren!
Woensdag blijft het winterse weer aanhouden. De sneeuwvalgrens blijft laag genoeg (op 600 m) zodat ook in de lagere delen sneeuw gaat vallen. De aanvoerrichting draait verder naar het noordwesten en wordt het Föhnig. Op woensdag zijn het daarom vooral de Nordweststau gebieden die de meeste sneeuw kunnen verwachten. Aan de zuidkant blijft het langer droog.

De westcirculatie blijft aanhouden. Later deze week is het in een groot deel van Europa opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. (ECWMF temp afwijking, zaterdag 1 feb.)
Vooruitzicht
Donderdag krijgen we een tijdelijke weersverbetering. Een Tussenhoog ontwikkelt zich en de wind neemt daarmee weer af. De westcirculatie blijft echter aanhouden waardoor het terrein open blijft voor nieuwe storingen vanuit het westen. Tegen het weekend gaan de temperaturen weer oplopen en wordt het opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. De laatste sneeuwval in de Alpen was een week geleden, hoewel de hoeveelheden niet groot waren. De sneeuwval voor de komende dagen is daarom mooi meegenomen!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.173 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier