Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een periode van hoge druk, met zachte temperaturen en veel zon, gaat het weerbeeld de komende dagen veranderen. Dit weekend is het overwegend bewolkt en staat weinig wind. Vanaf morgen neemt de wind vanuit westelijke richting toe en gaan de sneeuwkansen toenemen. Op dinsdag en woensdag wordt verse sneeuw verwacht voor de gehele Alpen. Met name in de westelijke Alpen en de Nordweststau gebieden gaat het meeste vallen. De winter lijkt eindelijk weer even terug te gaan keren, na een lange periode met weinig neerslag.

Weerbeeld vanochtend in Innsbruck, Tirol. Het is nevelachting in het dal, windstil en grotendeels bewolkt.

In tegenstelling tot de Alpen is in de Pyreneeën veel sneeuw gevallen afgelopen dagen. Hier een mooie foto van het sneeuwruimen in Port d’Envalira. (Bergpas in de Pyreneeën / Andorra die El Pas de la Casa verbindt met de rest van het land. Het is de hoogste verharde weg in de Pyreneeën) Foto via COEX (@COEX_Andorra)

Vandaag is het op de meeste plaatsen in de Alpen overwegend bewolkt. Het is zacht voor de tijd van het jaar en er staat weinig wind. Het Kaiserwetter van de afgelopen week is even voorbij. In de dalen is veel nevel en tijdens deze weersituatie loopt de luchtkwaliteit sterk terug.

Later vanmiddag en vanavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en kunnen er in delen van de Franse Alpen en Zwitserland enkele lokale buien gaan vallen. Ook in het westen van Oostenrijk kan later vanavond wat neerslag gaan vallen, hoewel grote neerslag hoeveelheden niet worden niet verwacht. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Neerslagverwachting voor de komende uren (COSMO model, DWD)
Morgen, op maandag blijft het aanvankelijk droog en is de meeste zon te vinden aan de zuidkant van de Alpen. Er is sprake van een westcirculatie en daarmee neemt de westenwind in kracht toe. Tegen de avond bereikt een neerslaggebied vanuit het westen de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt naar zo’n 1000 – 1200 m en neerslag hoeveelheden worden verwacht in de westelijke Alpen van zo’n 10 tot max 20 cm.

Cumulatieve sneeuwval t/m woensdag. Voor de westelijke Alpen gaan profiteren van verse sneeuw, maar ook de andere delen krijgen te maken met winterse neerslag (Arpege model, via WxCharts.com)
Dinsdag neemt de westelijke stroming verder toe en wordt er meer neerslag verwacht. Met name de westelijke Alpen, maar ook de Noord-Alpen krijgen een vers pak sneeuw. Daarbij neemt ook de wind in kracht toe en kan het in de bergen soms stormachtig zijn. Sneeuwhoeveelheden kunnen verwacht worden van ruim een halve meter in de westelijke Alpen, en verder naar het oosten valt er ook zo’n 20 tot 30 cm. Daarbij gaat ook de sneeuwvalgrens verder omlaag en komt op zo’n 600 – 800 m te liggen. Dat betekent dat dus ook de lagere delen gaan profiteren!
Woensdag blijft het winterse weer aanhouden. De sneeuwvalgrens blijft laag genoeg (op 600 m) zodat ook in de lagere delen sneeuw gaat vallen. De aanvoerrichting draait verder naar het noordwesten en wordt het Föhnig. Op woensdag zijn het daarom vooral de Nordweststau gebieden die de meeste sneeuw kunnen verwachten. Aan de zuidkant blijft het langer droog.

De westcirculatie blijft aanhouden. Later deze week is het in een groot deel van Europa opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. (ECWMF temp afwijking, zaterdag 1 feb.)
Vooruitzicht
Donderdag krijgen we een tijdelijke weersverbetering. Een Tussenhoog ontwikkelt zich en de wind neemt daarmee weer af. De westcirculatie blijft echter aanhouden waardoor het terrein open blijft voor nieuwe storingen vanuit het westen. Tegen het weekend gaan de temperaturen weer oplopen en wordt het opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. De laatste sneeuwval in de Alpen was een week geleden, hoewel de hoeveelheden niet groot waren. De sneeuwval voor de komende dagen is daarom mooi meegenomen!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.214 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer