Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Achter een koufront op vrijdag, hebben de Alpen vandaag te maken met een krachtige noordelijke stroming. Aan de noordkant van de Alpen is het flink afgekoeld en valt er sneeuw in de bergen vanaf 1000-1400m. Aan de zuidkant van de Alpen is het beter weer en valt minder neerslag. Rondom de Alpenhoofdkam en de noordwestau-gebieden valt de meeste sneeuw en is het winters. Op zondag blijft het koud en is er een tijdelijke weersverbetering dankzij een tussenhoog. De komende dagen blijft het wisselvallig, gaat de temperatuur weer omhoog en is het herfstachtig.

Koud, regen en septembersneeuw

De eerste tekenen van de winter laten zich zien. Na het overtrekken van een koufront en een sterke noordelijke stroming is het flink afgekoeld. Sinds gisteren is het begonnen met sneeuwen in de bergen en ook vandaag houdt de sneeuwval nog aan. Op veel plekken in de Alpen is de sneeuwvalgrens gedaald richting 1000-1200m. Hieronder een impressie van deze septembersneeuw.

Rondom om Innsbruck is de afgelopen uren veel sneeuw gevallen. Bij Höttinger Alm op ongeveer 1500m werd vanochtend al bijna een halve meter gemeten.

Ook in Hochwurzen een mooi ‘winters’ plaatje…

De meeste sneeuw is gevallen in delen van het Vorarlgebergte, zoals hieronder in het Kleinwalsertal. Door de krachtige noordelijke wind worden ook kleine sneeuwduinen gevormd. Foto: Hans Ter Braak.

Ook in andere delen van de Alpen is sneeuw gevallen, zoals hier in het Zwitserse Davos. Hier werd vanochtend 30 cm gemeten en het sneeuwt nog altijd door (Foto: Gaudenz via Twitter)

Hier een overzicht bij welke weerstations de meeste neerslag is gemeten de afgelopen uren (ZAMG)

Vandaag blijft de sneeuwval in de bergen aanhouden, maar neemt de intensiteit langzaam af. In de dalen regent het, maar vanaf 1000-1400 m kan sneeuw verwacht worden. De meeste sneeuw valt aan de Alpennoordkant. In het zuiden van de Alpen is het vaker droog en meer ruimte voor de zon. Rondom de Alpenhoofdkam moet rekening gehouden worden met een krachtige wind vanuit noordwestelijke richting. Vergeleken de afgelopen dagen is het flink afgekoeld. Tegen de avond klaart het steeds meer op en wordt het op de meeste plaatsen droog. Wel kan er hier en daar nevel ontstaan.

Actueel radarbeeld (Wetteronline.de)
Cumulatieve neerslagverwachting voor de komende uren. Boven de 1000-1400m valt deze in de vorm van sneeuw. (COSMO-DE weermodel)

Morgen, zondag begint de dag zonnig, is het minder koud en staat er minder wind. In de ochtend kan het nog nevelachtig zijn, maar breekt de zon langzaam op steeds meer plaatsen door. Dankzij een tussenhoog hebben we te maken met een tijdelijke weersverbetering. Rondom de Alpen liggen echter nog een aantal lagedrukgebieden op de loer met bijbehorende fronten. In de middag neemt de bewolking toe en kan in het oosten van de Alpen en ook het uiterste zuidwesten opnieuw neerslag verwacht worden.

Een tussenhoog zorgt voor een tijdelijke weersverbetering op zondag, maar lagedrukgebieden liggen op de loer rondom de Alpen (ICON-EU model)
In de middag neemt de bewolking toe en kan in het oosten van de Alpen en ook het uiterste zuidwesten opnieuw neerslag verwacht worden. (ICON-EU model voor zondagavond 22.00, via WXCHARTS.com)

Maandag blijft het aan de koele kant en is het wisselvallig. Verspreid kunnen er lokale regen- en sneeuwbuien verwacht worden, maar op de meeste plaatsen zal het droog blijven. De sneeuwvalgrens gaat weer omhoog richting de 1600-1800m en de zon laat zich steeds vaker zien.

De tweede helft van de week kan een sterke westelijke stroming verwacht worden en meer wisselvalligheid (ECWMF vrijdag 2 okt, via Wetterzentrale.de)
Met de sterke (noord)westelijke stroming wordt ook koelere lucht richting de Alpen getransporteerd (ECWMF temp anomalie 850 hPa vrijdag 2 okt, WXCharts.com)

Vooruitzichten
De eerste septembersneeuw die nu valt levert mooie plaatjes op, maar de sneeuwvalgrens gaat later weer omhoog en het zal daarmee meer herfstachtig gaan aanvoelen. Dinsdag is het zachter en nog altijd wisselvallig. De meeste bewolking geldt vooral aan de noordkant van de Alpen. De tweede helft van de week komt nog een uitbraak van koelere lucht en een sterke westelijke stroming. Mogelijk eind van de week en richting het weekend kan meer onstuimig weer verwacht worden.

Webcams kijken naar de sneeuw

Wat is er nu leuker om zelf te kijken naar de vallende sneeuw? Dat kan door te klikken op “onze” webcams. We hebben het eenvoudiger gemaakt om dit te bekijken. Dit kan door op webcams te klikken in de bovenstaande regel. Maar nog eenvoudiger is het als je op je mobiel linksboven op het groene = tekentje te drukken en dan naar het menu webcams te gaan. Raadpleegt u de website via de laptop? Dan staat het al in de bovenste balk. We hebben nu de gebieden al voor u geselecteerd. Nog handiger! Voor nu wens ik u een prettige dag. Blijf volgen en we houden u op de hoogte over de sneeuw.

 

https://www.feratel.com/webcams/oesterreich/tirol/neustift-elferlifte.html
(Visited 1.331 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Sneeuwval in de bergen, flink kouder”

  • Ricardo
    26 september 2020 at 12:45

    Wat een heerlijke foto’s @roy! Dit konden we wel even gebruiken na dat slechte nieuws van gisteren, wat zijn de Alpen toch mooi 🥰

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer