Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Door een lage drukgebied ten zuiden van de Alpen wordt er vanuit het zuiden zeer vochtige lucht aangevoerd en gaat er veel neerslag vallen in een groot deel val de Alpen. Met het langstrekken van het lage drukgebied naar het oosten wordt er vervolgens vanuit het noordwesten flink koelere lucht aangevoerd. Dit weekend in het vrij koud met op vooral de zaterdag nog sneeuw tot in de lagere delen. Op zondag houden we het meest droog. Begin en midden volgende week lijken de Alpen weer te maken te krijgen met een zuidelijke stroming waarbij er weer veel neerslag(sneeuw) kan gaan vallen.

Na flinke sneeuwval de dag ervoor begon gisteren de dag op de meeste plaatsen droog met in de oostelijke Alpen ook zon. In de loop van de middag kwam er echter neerslag vanuit het zuiden en westen opzetten en werd het zicht steeds slechter. Hieronder een impressie van hoe de Alpen gisteren ontwaakte:

Prachtige zonsopkomst gisteren boven het Inntal. De Hochnebel in het dal is mooi te zien. Foto van Remco Graas.
Prachtige winterse omstandigheden gisteren hier in Saalfelden Leogang in het Oostenrijkse Tirol.
Veel dalen zijn tot helemaal onderin besneeuwd geraakt wat zorgt voor prachtige plaatjes zoals hier in het Oostenrijkse Tuxertal, aan het einde van het Zillertal.
Winterwonderland in de Zillertaler Alpen.
De winter lijkt begonnen!

Vandaag begint de dag op veel plaatsen met intensieve neerslag met in de bergen ook veel sneeuwval vanaf zo’n 1000 tot 1500 m hoogte. In de loop van de middag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich steeds verder oostwaarts. In het noordoosten houden ze het meest droog en hebben ze te maken met wat föhnige omstandigheden. Zwaartepunt van de sneeuwval ligt vandaag in de centrale en zuidelijke Alpen met zo’n 30 tot 60 cm neuschnee met in de hoge gebergtes lokaal nog meer mogelijk. Het westen en noordwesten krijgt iets minder neuschnee maar kan altijd nog rekenen op een verse laag van zo’n 10 tot 30 cm neuschnee.

Het radarbeeld laat vanochtend veel neerslag zien met in de bergen op uitgebreide schaal sneeuwval (roze). In de loop van de middag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich steeds verder oostwaarts.

Johann stuurde vanochtend deze beelden op vanuit Rosswald in Oberwallis op zo’n 1800 m. Het sneeuwt hier gestaag door wat prachtige plaatjes oplevert!

Vannacht en morgenvroeg kan het met name in het centrale- en oostelijke deel van de Alpen nog sneeuwen en is het overwegend bewolkt in het hele Alpengebied. In de loop van de ochtend gaat de meeste neerslag er echter uit en krijgen we een overwegend droge dag. De zuidwestelijke Alpen kunnen ze rekenen op de meeste zonneschijn. In de rest van de Alpen klaart het echter ook steeds meer op en kan in de middag de zon ook tevoorschijn komen. Er staat een matige wind uit het westen tot noorden. Het is een koude dag met een nul-graden grens tussen de 1000 m in het noorden en 1500 m in het zuiden.

Dit kaartje geeft de afwijking van de temperatuur weer ten opzichte van normaal. Goed te zien is dat de Alpen zich dit weekend in de relatief koude lucht bevinden en het met de verse sneeuwval op en top winters is in de bergen.

Zondag belooft in een groot gedeelte van de Alpen droog en vrij koud te gaan verlopen. Met name in de zuidwestelijke Franse en Italiaanse Alpen kan er neerslag met tot in de lagere delen ook sneeuw gaan vallen. In de rest van de Alpen zal de zon veel aanwezig zijn en wordt het een mooie winterse dag.

Zondag is het meest droog in alleen in het zuidwesten meer bewolking en neerslag.

Op maandag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog en blijft het meest droog, maar is er ook meer bewolking aanwezig en lopen de temperaturen weer wat op. Alleen ten zuiden van de zuidwestelijke Alpenboog kan er neerslag gaan vallen.

Door een afsnoerend lage drukgebied gaat erop dinsdag en woensdag vanuit het zuidoosten neerslag vallen in de Alpen.
Veel neerslag en intensieve sneeuwval op woensdag vanuit het zuidoosten.

Dinsdag en woensdag volgt er vanuit het zuidoosten dan weer een nieuw intensief neerslag gebied waarbij er veel neerslag gaat vallen met in de bergen ook veel sneeuwval. Met name in de zuidelijke en oostelijke Alpen veel neerslag kan gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal met name in het zuiden wat hoger zijn, maar in het noorden zal het op veel plaatsen tot in de lagere delen kunnen gaan sneeuwen.

Ensemble verwachtingen met als prikpunt de centrale noordelijke Alpen. Op de bovenste lijn is goed te zien dat de temperatuur op 1500 m hoogte zo rond de nul graden blijft schommelen waardoor de sneeuw vanaf deze hoogte op de meeste plaatsen gewoon blijft liggen en de komende dagen op veel plaatsen steeds weer wordt aangevuld (zie onderste balk met neerslag signalen).

De winter laat steeds meer en vaker van zich horen en lijkt nu toch echt begonnen te zijn. Wij hebben alweer zin in het komende seizoen en we hopen jullie ook. Hoe het komende week verder gaat met de sneeuwval en winterse omstandigheden vervolgen we voor jullie de komende dagen. Fijn weekend alvast!

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 601 times, 1 visits today)
Advertentie

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier