Advertentie 

Algemeen: Vandaag brengt een zuidwestelijke aanvoer vochtige lucht richting de Alpen. Met de invloed van een lagedrukgebied boven de oostkant van de Alpen, is het koud en nat voor de tijd van het jaar. In het zuidwestelijke deel van de Alpen is er meer ruimte voor opklaringen. Ook de rest van de week blijft het koud en nat en valt er van tijd tot tijd sneeuw in de bergen.

Cover foto: Hans ter Braak, Mittelberg 1950 m

Komende dagen aanhoudend koud en herfstachtig met sneeuw in de bergen

Van Alweibersommer, met warme en zonnige dagen, is deze september maand dit jaar nog geen sprake. We waren er bijna aan gewend aan de mooie herfstmaanden met de warmste september ooit gemeten in 2016. Dit jaar is wisselvallig en meteorologisch gezien koud voor de tijd van het jaar in de Alpen. Toch is het vooralsnog niet de koudste start en zijn er ook september maanden gemeten in het verleden die kouder begonnen. Opvallend is wel dat er bijvoorbeeld in Zwitserland tot nu toe erg weinig zonuren zijn geweest.

Sneeuw deze ochtend op Diavolezza in Zwitserland, Lander van Tricht

Sneeuwgrens vanmorgen 200m lager dan verwacht. Boven de 1500m is het nu wit. Mittelberg (Hans ter Braak)

Vandaag is er een tweedeling in de Alpen aan de oostkant valt de meeste neerslag. Richting het zuidwesten van de Alpen is het overwegend droog en zonnig begin van de dag. Later op de dag neemt de bewolking toe met ook kans op sneeuw vanaf 1800-2000m. Aan de oostkant van de Alpen valt verspreid over de dag van tijd tot tijd regen en sneeuw in de bergen. De sneeuwvalgrens licht aan de noordkant rond de 1500-1700m en aan de zuidkant van de Alpen een stuk hoger richting de 3000m. De meeste sneeuw valt in het zuidoosten van Zwitserland en westen van Oostenrijk. Het komende etmaal kan dit bij elkaar opgeteld zo’n 10-15 cm plaatselijk vallen.

Cumulatieve sneeuwverwachting t/m vrijdag (bergfex.at)Het is relatief koud voor de tijd van het jaar. Ook op zondag is te zien dat de Alpen zich in het blauwe vlak bevinden met koelere lucht (temp afwijking 850 hPa)

Zondag blijft het ook wisselvallig, maar is er ook meer ruimte voor de zon. Er is sprake van een lichte Nordstau. Hierdoor valt aan de noordkant van de Alpen de meeste neerslag. De sneeuvalgrens zakt nog iets verder ligt rond de 1600 a 1800 m aan de noordkant morgen. Aan de zuidkant is het licht föhnig en liggen de temperaturen hoger en is er meer ruimte voor de zon.

Na het weekend blijft het ook wisselvallig en fris. De vorstgrens komt nog iets lager te liggen en er valt van tijd tot tijd wat sneeuw. Deze wisselvalligheid en aanvoer van koelere lucht heeft te maken met een hoogtelaag. Deze ligt bijna stationeer aan de oostkant van de Alpen en bevat koude bovenlucht. De koelere lucht wordt vanuit het noordoosten aangevoerd komende week. In de bergen kan het op maandag en dinsdag zelfs 5 tot 6 graden kouder zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar. Uitzondering geldt voor het uiterste zuidwesten van de Alpen. Hier is het iets warmer en droger vergeleken met de rest van de Alpen. Verder is het ook in de rest van West-Europa koud voor de tijd van het jaar.

Een hoogtelaag zorgt de komende dagen voor koud en wisselvallig weer in de Alpen. Op vrijdag zorgt een tussenhoog voor een tijdelijke temperatuur opleving (weerkaart voor vrijdag 22 sept)

Komende dagen koud, maar richting volgende weekend gaan de temperaturen mogelijk weer omhoog (prikpunt Innsbruck, ensemble ECWMF)

Voorzichten
Ook als we verder vooruit kijken blijven we voorlopig nog in de koelere lucht zitten. Eind van de week bestaat de kans de temperaturen weer in de lift gaan. Op vrijdag zorgt een tussen hoog sowieso al even voor een tijdelijke temperatuuropleving. Daarna neemt de onzekerheid toe en is de kans ook sterk aanwezig dat de we de koude trend nog even vast blijven houden. Vooralsnog blijft het de komende dagen koud en krijgen we alvast wat mooie besneeuwde bergtoppen te zien. Fijn weekend nog!

(Visited 775 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier