Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het was al aangekondigd en het geschiede… een dik pak verse sneeuw is neergekomen in de Alpen. Vooral aan de zuidzijde met de hoofdprijs in de Italiaanse Alpen. Dik 50 cm is er al gerapporteerd. Dan mag je wel spreken van een heuse sneeuwdump. Een Genua laag is verantwoordelijk voor dit proces en vult geleidelijk op. Dat betekent dat het weerbeeld voornamelijk nog somber is met van tijd tot tijd neerslag. Vooral in de westelijke Alpen wordt het later droger met nog een glimp van de zon. Deze weersverbetering zet woensdag door over de gehele Alpen als we kunnen gaan profiteren van een “Zwischenhoch”. Donderdag en vrijdag stroomt alweer onstabiele polaire lucht uit over de Alpen met waarschijnlijk wederom een ontwikkeling van een Genua laag. Een herhaling van zetten dus. Dan moet de “Cliffhanger” nog komen met verschillende uitkomsten in de weermodellen voor de verwachting van het weekend. Best boeiend dus allemaal!

Korte terugblik

Gisteren begon het aan de zuidkant dus te sneeuwen bij het naderen van de depressie Charlotte. Hoewel de sneeuwgrens in eerste instantie vrij hoog lag kon deze door aanhoudende neerslag verder dalen.

sneeuw
Sneeuw tot in het dal bij het Lago Maggiore

Aan de noordzijde van de Alpen hadden we nog veelal te maken met droge maar bewolkte condities, hoewel er in de nacht van zondag op maandag ook plaatsen waren waar neerslag gevallen was.

Westendorf
Dreigende luchten, maar overdag nog droog in Westendorf.

De meeste neerslag is aan de oostkant gevallen van de Italiaanse Alpen. Mooi moment altijd als je de sneeuw ziet accumuleren van begin tot eind op een vastgelegd webcambeeld. Meer bewijs van een prachtig winters sfeerbeeld kunnen we er niet van maken. Het leukste is natuurlijk als je dit zelf “live” kunt ogenschouwen.

sneeuw
Webcambeeld voor de sneeuwval in de Italiaanse Alpen bij het bekende Madonna di Campiglio (1500 meter) Bron: Bergfex
sneeuw
Madonna di Campiglio vanmorgen vroeg (dinsdagochtend) Bron: Bergfex

De berekeningen gaan dan lokaal ook over de halve meter verse sneeuw en dan mogen we toch wel spreken van een sneeuwdump.

Lagedrukgebied
Ee lagedrukgebied (Genua laag) is verantwoordelijk voor veel neerslag, koude polaire lucht uit het noorden botst op zachtere lucht boven de Middellandse Zee

neerslag
Minder leuk is het waarschijnlijk na de sneeuwval als je even een boodschap moet gaan doen met de auto, als je deze überhaupt al terug kunt vinden. Tip!, maak wel de juiste schoon.

Joepie, sneeuw. Welke moeten we schoonmaken?

Vandaag naar het oosten wegtrekkende sneeuw

De depressie gaat geleidelijk opvullen en verplaatst zich langzaam naar het oosten. Met een sneeuwvalgrens van 500 tot 1200 meter (west naar oost) valt er eerst dus nog neerslag in de Alpen. Met name nog in Oostenrijk en het oosten van de Italiaanse alpen. In Frankrijk en Zwitserland begint op steeds maar plaatsen de bewolking te breken op nadering van een uitloper van het Azorenhoog. De vorstgrens ligt hierbij tussen de 1000 meter aan de noordzijde van de Alpen en 1500 meter in het oosten. De wind is west en krijgt vooral aan de noordzijde een meer noordelijke component waarmee ook weer koudere lucht gaat binnenstromen. Winters dus.

Woensdag weersverbetering

Met het opvullen en het vertrekken van de depressie krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog. Meer zon en meest droog weer staat op het programma, hoewel er lokaal een sneeuwbui niet valt uit te sluiten. Voornamelijk in Tirol is dit het geval. De temperaturen blijven relatief laag met een vorstgrens tussen de 800 en 1300 meter. Pak je moment om op de piste te gaan knallen! Vergeet niet de zonnecrème aan te brengen. Begin maart is de zon in de bergen boven een besneeuwd landschap al krachtig genoeg om zonnebrand te veroorzaken.

Azorenhoog
Een uitloper van het Azorenhoog zorgt voor meest droge condities en de nodige zonneschijn.

Donderdag en vrijdag volgende sneeuwdump?

Donderdag gaat op nadering van een volgende depressie de luchtdruk dalen, waarmee ook weer neerslag gemoeid is.
Dit merken we het eerste op in de Westelijke Alpen, in Frankrijk en Zwitserland. Vanuit het westen stroomt zachtere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens tijdelijk wat hoger uitkomt. Vooral in de Franse Alpen komt deze tijdelijk uit tussen de 1500 en 1900 meter hoogte. In Oostenrijk ligt deze een stuk lager.

Volgens de berekeningen krijgen we donderdag dan ook te maken met een sterke Südföhn. Dit zien we dan natuurlijk gelijk terug in het oplopen van de vorstgrens.

Fohndiagram Zwitserland. Donderdag staat een zachte fohnwind op het programma.

Vrijdag zakt de sneeuwgrens weer en gaat het ook in de oostelijke Alpen weer sneeuwen met de nadruk aan de zuidkant.De sneeuwvalgrens daalt hierbij naar 1000 tot 500 meter. Hoeveel neerslag er precies gaat vallen is op dit moment nog niet bekend. Wel lijkt het vrij zeker dat er het nodige aan sneeuw bijkomt.

sneeuw
Een groot gebied in de Alpen heeft ook op vrijdag nog te maken met sneeuwval. Hierbij daalt de sneeuwgrens flink.
Maritiem polaire lucht zorgt voor kouder weer met een temperatuur van -4 tot -2 graden op 850 hPa (1500 meter hoogte)

De vooruitzichten: grote verschillen in de weermodellen

Zaterdag en zondag zien we dan grote verschillen in de weermodellen optreden. Het Amerikaanse weermodel houdt de depressieactiviteit aanwezig boven de Middellandse zee, met luchtdrukstijgingen boven Scandinavië. Hierdoor blijft het eerder koud en wisselvallig in de Alpen met geregeld sneeuw. Koude polaire lucht blijft dan gehandhaafd op het continent.

Wisselvallig en koud komend weekend met een lage sneeuwgrens volgens het Amerikaans weermodel.

Het Europese weermodel kiest juist voor een verzachting en een stabieler weertype. Waarbij het Azorenhoog haar vleugels uitspreidt over de Alpen. Zondag zou het kwik dan flink kunnen oplopen met meer zonneschijn. Van mij mag u kiezen voor welk scenario u gaat. Morgen zal daar waarschijnlijk meer duidelijkheid in komen. O ja, ik kies voor het 1e scenario!

Azorenhoog
Volgens het Europees weermodel bevinden de Alpen zich zondag onder de uitlopers van het Azorenhoog. Overdag kan het kwik dan flink oplopen met zonneschijn.

Afsluitend nog een ingestuurde foto (Twitter) van Hans ter Braak uit Mittelberg, Kleinwalsertal. Sneeuwruimen maar!

sneeuw
35 cm verse sneeuw in Mittelberg. (Hans ter Braak)

Bron uitgelichte afbeelding: Tamara Casile van den Berg (Zermatt).

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Groetjes en een fijne dag vanuit Helmond!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 3.081 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen- Sneeuwruimen na dik pak sneeuw “zuidelijke” Alpen”

 • Friso
  3 maart 2020 at 11:59

  Hoi Johan,
  Het blijft wel spannend zeg. Begrijp ik goed dat de west Alpen bij Chamonix/Flaine zaterdag en zondag nog alle kanten op kan, sneeuw of zo’n?
  Kan je wat meer vertellen over regen of sneeuw op donderdag in de west Alpen, hoe snel zakt de sneeuwval grens weer in de middag /avond, dus komt er verse sneeuw over de verregende piste?
  Vrijdag dan nog sneeuw in ’t westen (tegenstroom) of is dat ook onzeker?
  De ski’s staan al klaar in elk geval 🙂

 • Johann
  3 maart 2020 at 13:54

  Gaat idd spannend worden. De komende model uitdaai nog even verder vervolgen. Hieronder de multimodel voor Flain, gaan dus uit van sneeuw. Vwb timing KF, SVG nu nog iets te vroeg.

 • Jeroen
  3 maart 2020 at 18:30

  Begrijp dus dat de weersvooruitzichten voor volgende week anders zijn als gisteren?

  • Arjan
   3 maart 2020 at 19:45

   Dag Jeroen, de uitkomsten voor volgende week zijn nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het wat zachter gaat worden met een uitloper van het Azorenhoog, al liggen storingen op de loer omdat de straalstroom weer wat lijkt te zakken. Morgen komen we hierop terug.

   • Jeroen
    4 maart 2020 at 00:21

    Dank je wel Arjan. Hoop toch wel op een mooie week met veel zon.

 • Annette Tange
  4 maart 2020 at 10:33

  Goedemorgen. Hoe laat komt vandaag de update? We moeten beslissen over onze vakantie volgende week. Wel, niet, waar….
  Alvast dank

  • Johann
   4 maart 2020 at 12:25

   Met de krachtige westelijke hoogtestroming en periodiek storingen de beste papieren voor de Alpenzuidkant Annette. Kijk een naar de video in het weerbericht van vandaag! #TIP Perfecte sneeuw en pistes en veel zon!!

 • Johann
  4 maart 2020 at 12:25

  Met de krachtige westelijke hoogtestroming en periodiek storingen de beste papieren voor de Alpenzuidkant Annette. Kijk een naar de video in het weerbericht van vandaag! #TIP Perfecte sneeuw en pistes en veel zon!!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier