Alpen – Sneeuwrijke start nieuwjaar

Met een westelijke aanvoer trekt vandaag een zwak koufront van west naar oost over de Alpen. Met de aanvoerrichting die schommelt tussen NW en ZW gaan de temperaturen omhoog en omlaag met daarbij regelmatig sneeuwbuien de komende dagen.

(Sneeuw)buien met schommelde sneeuwvalgrens

Allereerst de beste wensen voor het nieuwjaar gewenst! 2018 begint goed. Het is de meest sneeuwrijke start van het winterseizoen in de Alpen in meer dan 20 jaar. Ook na de kerstdagen heeft het door gesneeuwd. Gisteren was er meer ruimte voor de zon wat een aantal mooie plaatjes opleverde.

Een prachtige dag ook in Italië bij Alpe di Siusi @alpedisiusi
Een perfecte dag gisteren in het Franse skigebied Val Thorens
Kaiserwetter ook in het Oostenrijkse Mittelberg (Hans ter Braak)

Sneeuwrijke december

Het is lang geleden dat er in december zoveel sneeuw viel. In de gehele Alpen viel afgelopen maand bovengemiddeld veel neerslag. Daarbij kwam de temperatuur in het algemeen iets boven het gemiddelde met 0.5 °C  uit en was het veelal grijs.
Hierbij was het vooral aan de noordkant van de Alpen iets warmer dan normaal.

In het overgrote Alpendeel viel er meer neerslag. De variatie aan weersituaties was afgelopen maand groot. Met een vaak voorkomende Nord- en Südstau konden alle Alpenlanden profiteren van de sneeuwval. In het oosten van Zwitserland viel plaatselijk meer dan twee keer zoveel neerslag dan gemiddeld in december. Niet alleen hogerop de berg, maar ook in de dalen bleef de sneeuw liggen en werden er sneeuwrecords gehaald. Ook in Oostenrijk viel veel sneeuw. In Voralberg en Tirol was meer dan 50% meer neerslag dan normaal voor deze tijd van het jaar. In het oosten van Oostenrijk was het juist iets warmer en droger dan normaal.

Alpe d’ Huez spande de kroon de dagen na kerst is hier 175cm aan sneeuw gevallen. Ook 2018 gaat hier sneeuwrijk van start met nog een halve meter sneeuw in de verwachting  @Alpedhuez

Gisteren bevonden de Alpen zich nog in de warme sector. Het was een typische dag -oben blau unten grau-. De temperaturen waren zeer mild voor de tijd van het jaar en de zon liet zich op veel plaatsen goed zien. In de dalen bleef de Hochnebel op sommige plaatsen hardnekkig. Tijdens deze korte dagen heeft de zon niet genoeg kracht en kan Hochnebel de hele dag aanhouden. In Innsbruck was dit gisteren het geval en werd het luchtvaart verkeer stilgelegd.

Door de Hochnebel werd het vliegverkeer gisteren stilgelegd op de luchthaven in Innsbruck. Webcambeeld gisterenavond InnsbruckNordkette (Hungerburg) 870 m.

Vandaag trekt een zwak koufront over de Alpen vanuit westelijke richting. De temperatuur gaat iets omlaag en er zijn regelmatig (sneeuw)buien. Met de toenemende dynamiek in de atmosfeer en dalende temperaturen zal de Hochnebel minder hardnekkig zijn dan vandaag. De sneeuwvalgrens is meer dan 1500 meter en kan dalen tot onder de 1000 meter in de loop van de dag. Het merendeel van de neerslag valt in het westen van de Alpen. Na een aantal vroege sneeuwbuien in de ochtend blijft het in de middag aan de zuidkant het langst droog. Ook in de rest van de Alpen zijn er vanmiddag opklaringen, maar nemen ’s avonds en ook op dinsdag de (sneeuw)buien weer toe. Hierbij valt de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpen en neemt ook de wind verder toe.

Veel sneeuw komende dagen. Vooral de west Alpen krijgen er heel veel bij met meer dan een meter waarbij de meeste sneeuw op woensdag en donderdag valt. (Bergfex.at)
Woensdag neemt de wind sterk toe en valt er veel neerslag in de Alpen. Hierbij komen de west Alpen in de warmere en de oostkant van de Alpen de koelere lucht te liggen (Wetterzentrale ECMWF 850 hPa temp).

Halverwege de week neemt de wisselvallig toe. De dinsdag en ook de woensdag beloven een paar turbulente dagen te worden. Een warmtefront wordt opgevolgd door een koufront en zorgt voor opnieuw veel neerslag. De wind neemt sterk toe er is grote kans op storm. Tot donderdagochtend kunnen grote hoeveelheden verse sneeuw gaan vallen! Waarbij de meeste sneeuw valt in de westelijke Alpen met ruim 1 meter. Aan de zuidkant blijft het nog het langst droog. Op dit moment geldt al een hoog lawinerisico en met de intensieve sneeuwval in combinatie met wind zal deze nog verder gaan toenemen komende dagen.

Komende dagen veel schommeling in de temperatuur. Vanaf vandaag gaan de temperaturen omlaag door een overtrekkend koufront van west naar oost over de Alpen. Richting volgend weekend lijken de temperaturen weer omhoog te gaan. (prikpunt: Innsbruck)

Later in de week, op vrijdag stabiliseert het weer zich en neemt de neerslag af. Ook de windsnelheid neemt af, maar blijft aanwezig en daarbij neemt ook de kans op zon weer toe. In het weekend draait de wind verder richting het zuidwesten. Hierdoor nemen ook de neerslag kansen toe aan de zuidkant van de Alpen. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn is afhankelijk van de temperatuur op dat moment.

Na een zachte vrijdag en zaterdag lijken de temperaturen naar het weekend weer omlaag te gaan. Op de kaart voor maandag zien we een noordelijke stroming in de verwachting. (Wetterzentrale, ECMWF)

Vooruitzichten

Vooralsnog gaan deze weer omhoog volgend weekend. Hierbij komen de west Alpen in iets warme lucht te liggen vergeleken de oostkant van de Alpen. Ook de sneeuwvalgrens fluctueert sterk door grote schommeling in de straalstroom. Dit betekent dat er regelmatig sneeuwbuien zijn, maar dat neerslag vaak ook kan vallen in de vorm van regen. Als we kijken naar de vooruitzichten voor na het weekend lijken de kansen juist weer toe te nemen op een koudere hoogte stroming.

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!

De situatie is mede door de gevallen sneeuw (lokaal 30 tot 50 cm) precair -en er geldt een code ORANJE

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties