Advertentie 

Met een westelijke aanvoer trekt vandaag een zwak koufront van west naar oost over de Alpen. Met de aanvoerrichting die schommelt tussen NW en ZW gaan de temperaturen omhoog en omlaag met daarbij regelmatig sneeuwbuien de komende dagen.

(Sneeuw)buien met schommelde sneeuwvalgrens

Allereerst de beste wensen voor het nieuwjaar gewenst! 2018 begint goed. Het is de meest sneeuwrijke start van het winterseizoen in de Alpen in meer dan 20 jaar. Ook na de kerstdagen heeft het door gesneeuwd. Gisteren was er meer ruimte voor de zon wat een aantal mooie plaatjes opleverde.

Obergoms – Oberwallis gisterenmiddag in de stralende zon. Temperatuur van -1 °C en een actuele sneeuwhoogte van 80-100cm . Vanaf vandaag nieuwe sneeuwbuien.
Een prachtige dag ook in Italië bij Alpe di Siusi @alpedisiusi
Een perfecte dag gisteren in het Franse skigebied Val Thorens
Kaiserwetter ook in het Oostenrijkse Mittelberg (Hans ter Braak)

Sneeuwrijke december

Het is lang geleden dat er in december zoveel sneeuw viel. In de gehele Alpen viel afgelopen maand bovengemiddeld veel neerslag. Daarbij kwam de temperatuur in het algemeen iets boven het gemiddelde met 0.5 °C  uit en was het veelal grijs.
Hierbij was het vooral aan de noordkant van de Alpen iets warmer dan normaal.

In het overgrote Alpendeel viel er meer neerslag. De variatie aan weersituaties was afgelopen maand groot. Met een vaak voorkomende Nord- en Südstau konden alle Alpenlanden profiteren van de sneeuwval. In het oosten van Zwitserland viel plaatselijk meer dan twee keer zoveel neerslag dan gemiddeld in december. Niet alleen hogerop de berg, maar ook in de dalen bleef de sneeuw liggen en werden er sneeuwrecords gehaald. Ook in Oostenrijk viel veel sneeuw. In Voralberg en Tirol was meer dan 50% meer neerslag dan normaal voor deze tijd van het jaar. In het oosten van Oostenrijk was het juist iets warmer en droger dan normaal.

Alpe d’ Huez spande de kroon de dagen na kerst is hier 175cm aan sneeuw gevallen. Ook 2018 gaat hier sneeuwrijk van start met nog een halve meter sneeuw in de verwachting  @Alpedhuez

Gisteren bevonden de Alpen zich nog in de warme sector. Het was een typische dag -oben blau unten grau-. De temperaturen waren zeer mild voor de tijd van het jaar en de zon liet zich op veel plaatsen goed zien. In de dalen bleef de Hochnebel op sommige plaatsen hardnekkig. Tijdens deze korte dagen heeft de zon niet genoeg kracht en kan Hochnebel de hele dag aanhouden. In Innsbruck was dit gisteren het geval en werd het luchtvaart verkeer stilgelegd.

Door de Hochnebel werd het vliegverkeer gisteren stilgelegd op de luchthaven in Innsbruck. Webcambeeld gisterenavond Innsbruck – Nordkette (Hungerburg) 870 m.

Vandaag trekt een zwak koufront over de Alpen vanuit westelijke richting. De temperatuur gaat iets omlaag en er zijn regelmatig (sneeuw)buien. Met de toenemende dynamiek in de atmosfeer en dalende temperaturen zal de Hochnebel minder hardnekkig zijn dan vandaag. De sneeuwvalgrens is meer dan 1500 meter en kan dalen tot onder de 1000 meter in de loop van de dag. Het merendeel van de neerslag valt in het westen van de Alpen. Na een aantal vroege sneeuwbuien in de ochtend blijft het in de middag aan de zuidkant het langst droog. Ook in de rest van de Alpen zijn er vanmiddag opklaringen, maar nemen ’s avonds en ook op dinsdag de (sneeuw)buien weer toe. Hierbij valt de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpen en neemt ook de wind verder toe.

Veel sneeuw komende dagen. Vooral de west Alpen krijgen er heel veel bij met meer dan een meter waarbij de meeste sneeuw op woensdag en donderdag valt. (Bergfex.at)
Woensdag neemt de wind sterk toe en valt er veel neerslag in de Alpen. Hierbij komen de west Alpen in de warmere en de oostkant van de Alpen de koelere lucht te liggen (Wetterzentrale ECMWF 850 hPa temp).

Halverwege de week neemt de wisselvallig toe. De dinsdag en ook de woensdag beloven een paar turbulente dagen te worden. Een warmtefront wordt opgevolgd door een koufront en zorgt voor opnieuw veel neerslag. De wind neemt sterk toe er is grote kans op storm. Tot donderdagochtend kunnen grote hoeveelheden verse sneeuw gaan vallen! Waarbij de meeste sneeuw valt in de westelijke Alpen met ruim 1 meter. Aan de zuidkant blijft het nog het langst droog. Op dit moment geldt al een hoog lawinerisico en met de intensieve sneeuwval in combinatie met wind zal deze nog verder gaan toenemen komende dagen.

Komende dagen veel schommeling in de temperatuur. Vanaf vandaag gaan de temperaturen omlaag door een overtrekkend koufront van west naar oost over de Alpen. Richting volgend weekend lijken de temperaturen weer omhoog te gaan. (prikpunt: Innsbruck)

Later in de week, op vrijdag stabiliseert het weer zich en neemt de neerslag af. Ook de windsnelheid neemt af, maar blijft aanwezig en daarbij neemt ook de kans op zon weer toe. In het weekend draait de wind verder richting het zuidwesten. Hierdoor nemen ook de neerslag kansen toe aan de zuidkant van de Alpen. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn is afhankelijk van de temperatuur op dat moment.

Na een zachte vrijdag en zaterdag lijken de temperaturen naar het weekend weer omlaag te gaan. Op de kaart voor maandag zien we een noordelijke stroming in de verwachting. (Wetterzentrale, ECMWF)

Vooruitzichten

Vooralsnog gaan deze weer omhoog volgend weekend. Hierbij komen de west Alpen in iets warme lucht te liggen vergeleken de oostkant van de Alpen. Ook de sneeuwvalgrens fluctueert sterk door grote schommeling in de straalstroom. Dit betekent dat er regelmatig sneeuwbuien zijn, maar dat neerslag vaak ook kan vallen in de vorm van regen. Als we kijken naar de vooruitzichten voor na het weekend lijken de kansen juist weer toe te nemen op een koudere hoogte stroming.

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!

De situatie is mede door de gevallen sneeuw (lokaal 30 tot 50 cm) precair -en er geldt een code ORANJE

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.508 times, 1 visits today)

11 Reactie op “Alpen – Sneeuwrijke start nieuwjaar”

 • Harry
  1 januari 2018 at 09:37

  gelukkig nieuwjaar! Niet de gehele zuidkant is droog vandaag, in de dolomieten sneeuwt het goed door !

  • Roy Molenaar
   1 januari 2018 at 09:48

   Klopt! Deze nemen de komende uren af en blijft het de rest van de middag droger. Later vannacht kunnen er ook nog wat sneeuwbuien overtrekken daar.

 • nico
  1 januari 2018 at 09:38

  Hallo Roy
  zit er ook veel sneeuw aan te komen de komende dagen in Obergurgl ?
  groeten

  • Roy Molenaar
   1 januari 2018 at 09:52

   Hallo Nico,
   Zoals het er nu naar uit ziet kan ook in Obergurgl sneeuw verwacht worden. Vooral boven de 800-1200 m kan op woensdag en donderdag sneeuw gaan vallen. Rekening gehouden kan worden met hoeveelheden van 50-60 cm. Op donderdag gaan de temperaturen wel iets omhoog en komt de sneeuwvalgrens iets hoger te liggen.

 • Wim Danhof
  1 januari 2018 at 10:47

  Dag Nico,

  Wat houdt een eventuele noordelijke hoogtestroming los van de koudere temperaturen in voor al dan niet neerslag na volgend weekend?

  Groeten Wim

 • peter
  1 januari 2018 at 14:29

  Hallo Roy,

  Het is nog ver weg maar is er kans op een genulaag en retour d’est dit weekend? Ga deze maand richting Val Cenis. Levert meestal een mooie dump op voor dit gebied.

  Gr Peter

  • Roy Molenaar
   1 januari 2018 at 16:37

   Hallo Peter,

   Dank voor je reactie. Een Retour d’ Est kan zeker een mooie dump opleveren. Van een Retour d’Est is sprake als koude lucht via de Franse Alpen zijn weg vindt naar de golf van Genua. Als koude lucht in botsing komt met relatief warme en vochtige lucht boven het Mediterrane gebied onstaat er een vaak kleine en venijnige stormdepressie. Ook wel het Genua laag genoemd.

   Vooralsnog lijkt de komende dagen en ook het weekend de dominantie aanvoer vanuit westelijk richting te komen met veel storingen. Een Retour d’ Est gebeurt niet heel vaak. Normaal gesproken passeren stormdepressies met grote snelheid en heeft de wind in bijna alle gevallen iets van een westelijke component in zich en niet de oostelijke die nodig is voor de Retour d’ Est. Wellicht komt een dergelijke weersituatie later deze winter nog een keer voor.

 • Wim Danhof
  1 januari 2018 at 19:35

  Dag Roy, vraag gesteld aan Nico was natuurlijk voor jou bestemd. Wat voor weer levert die mogelijke noordelijke hoogtestroming na het weekend in dag geval op? Koud, neem ik aan, maar ook sneeuw? Groet Wim

  • Roy Molenaar
   1 januari 2018 at 20:56

   Hallo Wim,
   Op de laatste weerkaarten lijkt de noordelijke stroming iets westelijker te komen liggen. Hierdoor krijgen de West-Alpen de koelere lucht en in de Oost-Alpen blijft het relatief warm. Daarbij neemt ook de neerslag kans toe in het weekend en de dagen erna. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn en waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen is nog lastig te zeggen op dit moment. Ik verwacht dat de meeste neerslag gaat vallen deze zaterdag en zondag in de West-Alpen.

 • Roy Molenaar
  1 januari 2018 at 20:52

  Hallo Wim,
  Op de laatste weerkaarten lijkt de noordelijke stroming iets westelijker te komen liggen. Hierdoor krijgen de West-Alpen de koelere lucht en in de Oost-Alpen blijft het relatief warm. Daarbij neemt ook de neerslag kans toe in het weekend en de dagen erna. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn en waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen is nog lastig te zeggen op dit moment. Ik verwacht dat de meeste neerslag gaat vallen deze zaterdag en zondag in de West-Alpen.

 • Wim Danhof
  1 januari 2018 at 21:55

  Dank Roy, wat een service! Groeten en een fijn 2018

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier