Alpen - Sneeuwrijke start nieuwjaar
Met een westelijke aanvoer trekt vandaag een zwak koufront van west naar oost over de Alpen. Met de aanvoerrichting die schommelt tussen NW en ZW gaan de temperaturen omhoog en omlaag met daarbij regelmatig sneeuwbuien de komende dagen.
(Sneeuw)buien met schommelde sneeuwvalgrens
Allereerst de beste wensen voor het nieuwjaar gewenst! 2018 begint goed. Het is de meest sneeuwrijke start van het winterseizoen in de Alpen in meer dan 20 jaar. Ook na de kerstdagen heeft het door gesneeuwd. Gisteren was er meer ruimte voor de zon wat een aantal mooie plaatjes opleverde.
Sneeuwrijke december
Het is lang geleden dat er in december zoveel sneeuw viel. In de gehele Alpen viel afgelopen maand bovengemiddeld veel neerslag. Daarbij kwam de temperatuur in het algemeen iets boven het gemiddelde met 0.5 °C uit en was het veelal grijs.
Hierbij was het vooral aan de noordkant van de Alpen iets warmer dan normaal.
In het overgrote Alpendeel viel er meer neerslag. De variatie aan weersituaties was afgelopen maand groot. Met een vaak voorkomende Nord- en Südstau konden alle Alpenlanden profiteren van de sneeuwval. In het oosten van Zwitserland viel plaatselijk meer dan twee keer zoveel neerslag dan gemiddeld in december. Niet alleen hogerop de berg, maar ook in de dalen bleef de sneeuw liggen en werden er sneeuwrecords gehaald. Ook in Oostenrijk viel veel sneeuw. In Voralberg en Tirol was meer dan 50% meer neerslag dan normaal voor deze tijd van het jaar. In het oosten van Oostenrijk was het juist iets warmer en droger dan normaal.
Gisteren bevonden de Alpen zich nog in de warme sector. Het was een typische dag -oben blau unten grau-. De temperaturen waren zeer mild voor de tijd van het jaar en de zon liet zich op veel plaatsen goed zien. In de dalen bleef de Hochnebel op sommige plaatsen hardnekkig. Tijdens deze korte dagen heeft de zon niet genoeg kracht en kan Hochnebel de hele dag aanhouden. In Innsbruck was dit gisteren het geval en werd het luchtvaart verkeer stilgelegd.
Vandaag trekt een zwak koufront over de Alpen vanuit westelijke richting. De temperatuur gaat iets omlaag en er zijn regelmatig (sneeuw)buien. Met de toenemende dynamiek in de atmosfeer en dalende temperaturen zal de Hochnebel minder hardnekkig zijn dan vandaag. De sneeuwvalgrens is meer dan 1500 meter en kan dalen tot onder de 1000 meter in de loop van de dag. Het merendeel van de neerslag valt in het westen van de Alpen. Na een aantal vroege sneeuwbuien in de ochtend blijft het in de middag aan de zuidkant het langst droog. Ook in de rest van de Alpen zijn er vanmiddag opklaringen, maar nemen ’s avonds en ook op dinsdag de (sneeuw)buien weer toe. Hierbij valt de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpen en neemt ook de wind verder toe.
Halverwege de week neemt de wisselvallig toe. De dinsdag en ook de woensdag beloven een paar turbulente dagen te worden. Een warmtefront wordt opgevolgd door een koufront en zorgt voor opnieuw veel neerslag. De wind neemt sterk toe er is grote kans op storm. Tot donderdagochtend kunnen grote hoeveelheden verse sneeuw gaan vallen! Waarbij de meeste sneeuw valt in de westelijke Alpen met ruim 1 meter. Aan de zuidkant blijft het nog het langst droog. Op dit moment geldt al een hoog lawinerisico en met de intensieve sneeuwval in combinatie met wind zal deze nog verder gaan toenemen komende dagen.
Later in de week, op vrijdag stabiliseert het weer zich en neemt de neerslag af. Ook de windsnelheid neemt af, maar blijft aanwezig en daarbij neemt ook de kans op zon weer toe. In het weekend draait de wind verder richting het zuidwesten. Hierdoor nemen ook de neerslag kansen toe aan de zuidkant van de Alpen. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn is afhankelijk van de temperatuur op dat moment.
Na een zachte vrijdag en zaterdag lijken de temperaturen naar het weekend weer omlaag te gaan. Op de kaart voor maandag zien we een noordelijke stroming in de verwachting. (Wetterzentrale, ECMWF)
Vooruitzichten
Vooralsnog gaan deze weer omhoog volgend weekend. Hierbij komen de west Alpen in iets warme lucht te liggen vergeleken de oostkant van de Alpen. Ook de sneeuwvalgrens fluctueert sterk door grote schommeling in de straalstroom. Dit betekent dat er regelmatig sneeuwbuien zijn, maar dat neerslag vaak ook kan vallen in de vorm van regen. Als we kijken naar de vooruitzichten voor na het weekend lijken de kansen juist weer toe te nemen op een koudere hoogte stroming.
Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar
In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!
De situatie is mede door de gevallen sneeuw (lokaal 30 tot 50 cm) precair -en er geldt een code ORANJE
Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!
Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
11 Reactie op “Alpen – Sneeuwrijke start nieuwjaar”
Comments are closed.
gelukkig nieuwjaar! Niet de gehele zuidkant is droog vandaag, in de dolomieten sneeuwt het goed door !
Klopt! Deze nemen de komende uren af en blijft het de rest van de middag droger. Later vannacht kunnen er ook nog wat sneeuwbuien overtrekken daar.
Hallo Roy
zit er ook veel sneeuw aan te komen de komende dagen in Obergurgl ?
groeten
Hallo Nico,
Zoals het er nu naar uit ziet kan ook in Obergurgl sneeuw verwacht worden. Vooral boven de 800-1200 m kan op woensdag en donderdag sneeuw gaan vallen. Rekening gehouden kan worden met hoeveelheden van 50-60 cm. Op donderdag gaan de temperaturen wel iets omhoog en komt de sneeuwvalgrens iets hoger te liggen.
Dag Nico,
Wat houdt een eventuele noordelijke hoogtestroming los van de koudere temperaturen in voor al dan niet neerslag na volgend weekend?
Groeten Wim
Hallo Roy,
Het is nog ver weg maar is er kans op een genulaag en retour d’est dit weekend? Ga deze maand richting Val Cenis. Levert meestal een mooie dump op voor dit gebied.
Gr Peter
Hallo Peter,
Dank voor je reactie. Een Retour d’ Est kan zeker een mooie dump opleveren. Van een Retour d’Est is sprake als koude lucht via de Franse Alpen zijn weg vindt naar de golf van Genua. Als koude lucht in botsing komt met relatief warme en vochtige lucht boven het Mediterrane gebied onstaat er een vaak kleine en venijnige stormdepressie. Ook wel het Genua laag genoemd.
Vooralsnog lijkt de komende dagen en ook het weekend de dominantie aanvoer vanuit westelijk richting te komen met veel storingen. Een Retour d’ Est gebeurt niet heel vaak. Normaal gesproken passeren stormdepressies met grote snelheid en heeft de wind in bijna alle gevallen iets van een westelijke component in zich en niet de oostelijke die nodig is voor de Retour d’ Est. Wellicht komt een dergelijke weersituatie later deze winter nog een keer voor.
Dag Roy, vraag gesteld aan Nico was natuurlijk voor jou bestemd. Wat voor weer levert die mogelijke noordelijke hoogtestroming na het weekend in dag geval op? Koud, neem ik aan, maar ook sneeuw? Groet Wim
Hallo Wim,
Op de laatste weerkaarten lijkt de noordelijke stroming iets westelijker te komen liggen. Hierdoor krijgen de West-Alpen de koelere lucht en in de Oost-Alpen blijft het relatief warm. Daarbij neemt ook de neerslag kans toe in het weekend en de dagen erna. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn en waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen is nog lastig te zeggen op dit moment. Ik verwacht dat de meeste neerslag gaat vallen deze zaterdag en zondag in de West-Alpen.
Hallo Wim,
Op de laatste weerkaarten lijkt de noordelijke stroming iets westelijker te komen liggen. Hierdoor krijgen de West-Alpen de koelere lucht en in de Oost-Alpen blijft het relatief warm. Daarbij neemt ook de neerslag kans toe in het weekend en de dagen erna. Of dit in de vorm van regen of sneeuw zal zijn en waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen is nog lastig te zeggen op dit moment. Ik verwacht dat de meeste neerslag gaat vallen deze zaterdag en zondag in de West-Alpen.
Dank Roy, wat een service! Groeten en een fijn 2018