Alpen - Sneeuwdump in het zuidwesten, vanaf zondag kouder.

Algemeen: Een lagedrukgebied gesitueerd boven de golf van Biskaje zorgt ervoor dat de wind om het Iberisch schiereiland heen waait en leidt tot een zuidelijke stroming in de Alpen. Deze stroming bevat nog steeds veel Mediterraan vocht dat tegen de zuidelijke Alpen geperst wordt en aanleiding geeft tot enorme neerslaghoeveelheden. De drukgradiënt die horizontaal uitgestrekt ligt tussen noordelijke en zuidelijke Alpen zwakt geleidelijk af waardoor de föhn zal verminderen. Morgen verandert de setting wanneer een neerslagzone vanaf het zuidwesten de Alpen binnentrekt. Vanaf zondag wordt het dan gevoelig kouder, vooral in het oosten, wanneer het hogedrukgebied boven West-Europa zich uitstrekt naar het Scandinavië en de wind naar het noorden draait.
Vandaag en morgen nog overvloedige neerslag in het zuidwesten.
Vandaag: Zoals aangehaald in de inleiding bevindt een lagedrukgebied zich ongeveer ter hoogte van de golf van Biskaje. Hierdoor waait de lucht om het Iberisch schiereiland heen en bereikt met een zuidelijke stroming de Alpen. Boven de Middellandse zee, die nog meer dan 18°C warm is nabij Italië, wordt zeer veel vocht opgepikt. Dit vocht botst tegen de Alpenhoofdkam die fungeert als een barrière. Aan de zuidkant condenseert al het vocht en valt er enorm veel neerslag, aan de noordkant ontstaan dalende luchtbewegingen en krijgen we de zogenaamde föhn. Vandaag krijgen we hetzelfde weer als de voorbije 2 dagen al verplaatst de meest intense neerslag zich wat meer naar het zuidwesten. Ook de föhn moet geleidelijk aan inboeten aan intensiteit. De hoeveelheden kunnen weerom lopen tot 1 meter met een variabele sneeuwgrens rond 1800-2200 meter aan de Italiaanse zijde, 2200-2400 meter in de Franse en Zwitserse Alpen.
Meer naar het oosten merken de Alpen niet van de vochtige lucht en blijft het gewoon de hele dag droog met zon en hoge wolken. Aan de Alpennoordkant ligt de nulgradengrens vrij hoog, rond 3000 meter.
Morgen: Vannacht en morgen valt er nog steeds zeer veel neerslag in de zuidelijke Alpen en meerbepaald het zuidwesten. In de loop van de middag wordt er echter ook meer vochtige lucht langs het oosten tegen de Alpen gestuwd. Dit zorgt ervoor dat de neerslag zich uitbreidt in oostelijke richting en dat er langs de hele Alpenhoofdkam neerslag gaat vallen. De sneeuwgrens daalt in het westen tot 1600-1800 meter en in het oosten tot 2200-2400 meter. Aan de noordkant van de Alpen blijft het droog met föhn opklaringen. Hier is het nog steeds gevoelig zachter met een nulgradengrens rond 3000 meter.
Zaterdag: Zaterdag komt de atmosfeer tot rust wanneer het lagedrukgebied boven de golf van Biskaje uitzakt naar de Algarve in Portugal. Hierdoor komen de Alpen een beetje in niemandsland waarbij de wind sterk afneemt in kracht. Dit is een gunstige situatie voor de vorming van hochnebel in de valleien. De atmosfeer koelt geleidelijk af met een nulgradengrens dalend tot 2000 meter over de hele Alpen. Langs de Alpenzuidkant is de atmosfeer nog licht onstabiel waardoor hier nog enkele buien mogelijk zijn. De hoeveelheden blijven wel zeer beperkt in vergelijking met de voorbije dagen. Enkel nabij het hoogste massief van Zwitserland (Monte Rosa- Matterhorn) kan er mogelijk wat meer neerslag vallen.
Zondag: Zondag komt een winterse drukconfiguratie op gang met hogedruk uitstrekkend naar Scandinavië. Aan de oostzijde van dit drukgebied wordt koude lucht naar Oost-Europa aangevoerd en zullen de temperaturen ook in de Alpen drastisch gaan dalen. Er komt hierbij ook een nordstau op gang waarbij er vooral in de Duitse en Oostenrijkse en in mindere mate de Zwitserse Alpen ten noorden van de alpenhoofdkam wat neerslag mogelijk is. De sneeuwgrens daalt hierbij van 1500 meter tot 500 meter in de loop van de namiddag. In Frankrijk en Italië blijft het droog en iets zachter met temperaturen rond 5°C op 1500 meter.
Volgende week: Droog en fris weer. Begin december stijgt vanaf het noordwesten de kansen op wisselvallig weer met sneeuw in de bergen. Op de lange termijn ligt nog alles open.
Zo, dat was het weer voor vandaag. Kijk vooral regelmatig naar de webcambeelden in de südstau gebieden alwaar zeer veel sneeuw kan vallen boven pakweg 2200 meter!
Morgen is Johann er weer met een update over de sneeuw en de (korte) winterinval zondag.
Tot ziens vanuit een wisselend bewolkt Leuven.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.