Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: In de komende dagen hebben de Alpen te maken met meerdere storingssystemen waarbij er in het weekend en daarna met name veel neerslag gaat vallen in de Noordwestelijke staugebieden met ook veel sneeuw daarbij.

Gisteren lagen de Alpen in de zachte lucht en viel er met name in de westelijke en deels ook de noordelijke Alpen wat sneeuw en regen waarbij de sneeuwvalgrens behoorlijk hoog lag richting de 1700-2000 m. Later op de dag was het in de noordelijke Alpen een mix van wolkenvelden met met af en toe wat zon. In de zuidelijke Alpen waren de condities nog ietsje beter en liet de zon zich meer zien.

Zonnige condities met hochnebel in de dalen in het zuiden van Oostenrijk gisteren.
Later op de dag brak de hemel hier in het Tuxertal (achterste gedeelte van het Zillertal) open en kwam de zon nog even tevoorschijn.
Mooie zonsondergang gisteren in de Ötztaler Alpen op de grens van Oostenrijk en Italië op 3300 m. Leuk weetje: Op deze plek is het gletsjer mannetje Ötzi gevonden.

Vandaag hebben de noordelijke Alpen te maken met dichte wolkenvelden die zorgen voor diffuus licht en wat grijzer weer. Neerslag wordt er echter niet echt uit deze bewolking verwacht. In de loop van de middag kunnen er wel een aantal opklaringen zijn waarbij de zon zich wellicht nog wat laat zien. In de zuidelijke Alpen zal vandaag de zon het weerbeeld domineren, al kan er in de dalen wel hochnebel voorkomen. De bovengrens van deze hochnebel kan in de loop van de dag wellicht nog wat stijgen. Hierboven zal de zon echter volop schijnen. De dag begint met weinig wind, al zal deze in de loop van de dag op nadering van een koufront vanuit het westen steeds meer toenemen. Het is zacht voor de tijd van het jaar met een nul-graden grens die ligt rond de 3000-3200 m!

Radarbeeld Alpen -9.00h- Bron: Wetteronline

Komende nacht en morgenochtend trekt er dan vanuit het westen een koufront over de Alpen waarbij het begint met sneeuwen. Met name in de westelijke Alpen in Frankrijk en Zwitserland kan het flink door sneeuwen. Maar ook in Oostenrijk zullen sneeuwbuien vallen, al zal het hier deels worden afgewisseld worden met drogere momenten. De sneeuwvalgrens ligt morgen zo rond de 1000-1300 m hoogte. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het meest droog en zal de zon domineren. Later op de zaterdag zal de sneeuwvalgrens wellicht iets stijgen richting de 1500 m met het binnentrekken van een nieuw warmtefront. De meeste neerslag zal vallen in de westelijke staugebieden.

Komende nacht trekt vanuit het westen een koufront de Alpen binnen welke met name in de westelijke staugebieden voor sneeuw gaat zorgen.

Al snel zal in de nacht naar zondag weer een nieuw koufront de Alpen binnen trekken vanuit deze keer het noordwesten. Dat betekent dat het met name in de noordelijke Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen zal gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij meest rond de 1000-1200 m hoogte. In de zuidelijke Alpen hebben ze dan te maken met een Nordföhn waarbij het weerbeeld hier meest zonnig zal zijn, al kunnen er wel enkele sneeuwbuien overgrijpen naar de gebieden net ten zuiden van de Alpenhoofdkam.

Vanuit het noordpool gebied wordt koude en vochtige lucht van over de oceaan aangevoerd richting de Alpen. De straalstroom klapt vol op de noordelijke Alpen waardoor we ons mogen verheugen op zeer grote hoeveelheden sneeuw!

Richting maandag intensiveert de neerslag dan nog verder in de noordwestelijke staugebieden en zal de sneeuwvalgrens steeds verder dalen tot in de lagere delen. Deze zal dan uitkomen tussen de 400 en 600 m hoogte.

Ook op dinsdag sneeuwt het met name in de noordoostelijke Alpen nog wat verder. Vanuit het westen neemt de luchtdruk dan langzaam toe en gaat de neerslag er ook vanuit het westen uit. Alles bij elkaar mogen we dit dan toch de eerste echt grote sneeuwdump van dit seizoen noemen voor de noordelijke Alpen. T/m dinsdag kan er in de noordwest staugebieden dan ook zeer veel sneeuw gaan vallen. In de bergen zal op grote schaal 50 tot 120 cm aan neuschnee gaan vallen, maar meer is op veel locaties mogelijk. Met name de sneeuwvangers als de Berner Alpen, Walliser Alpen en de Vorarlberg mogen rekenen op wellicht nog meer sneeuw. Deze sneeuw komt dan ook mooi op tijd voor de kerstvakantie, waardoor de meeste skigebieden zich in een klap geen zorgen meer hoeven te maken over de sneeuwsituatie met kerst.

De verwachte totale hoeveelheid verse sneeuw t/m komende dinsdag. Paars: 40 – 50 cm, Geel: 50-70 cm, Rood: 90 – 120 cm en Donkerpaars: >120 cm. Bron: Bergfex

Na dinsdag blijven de Alpen dan in de koudere lucht liggen met op woensdag een tussenhoog waarbij ik zeer mooie plaatjes verwacht uit het Alpengebied met veel verse sneeuw en zon. Ook op donderdag verblijven de Alpen nog in de koudere lucht vanwege een noordoostelijke stroming. Op vrijdag nadert er dan weer een nieuwe storing vanuit het westen.

ECMWF ensembles. Temperatuur op 1500 m hoogte. Komende week bevinden de Alpen zich in de relatief koude lucht.

Ook richting het weekend lijken storingen vanaf de oceaan het weer te gaan beïnvloeden in het Alpengebied. Het lijkt er op dat er dan weer het nodige aan neerslag kan gaan vallen met ook sneeuw tot in de lagere delen. De details hiervoor zijn echter nog wel wat vroeg. Eerst maar eens genieten van de winterse omstandigheden in de Alpen komende week. Wij houden jullie op de hoogte van het vervolg. Voor nu een fijn weekend alvast!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!

Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.708 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer