Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een koufront met neerslag heeft de Alpen gepasseerd en trekt verder richting het zuidoosten. Na de Noordföhn van gisteren, klaart het vandaag duidelijk op. Op woensdag wordt het weer wisselvalliger met name aan de westkant van de Alpen met opnieuw sneeuw. De komende paar dagen verlopen relatief koud. Richting het weekend gaan de temperaturen weer omhoog en gaan we een drogere periode tegemoet.

Vandaag steeds meer opklaringen en ruimte voor zon. Morgen wisselvalliger in de West-Alpen

Afgelopen paar dagen is er erg veel sneeuw gevallen in de Alpen. De meeste sneeuw is gevallen in de Franse Alpen, het westen van de Zwitserse Alpen en delen van de Italiaanse Alpen. Deze regio’s hebben sneeuwhoeveelheden gekregen van 40 tot 70 cm boven de 1500 meter. Onder deze sneeuwvalgrens was het meestal regen, maar ging de grens later wel steeds verder richting het dal. Ook in Oostenrijk en de oostelijke Italiaans viel er nieuwe sneeuw, meest de 1000 m, maar minder dan aan de westkant van de Alpen. Over het algemeen zijn de sneeuwcondities overal erg verbeterd, maar zijn de hoeveelheden voor begin februari ook weer niet bijzonder veel te noemen.

Winterse plaatjes in Courchevel, Franrijk. Vooral de West-Alpen hebben de afgelopen 3 dagen een flink pak sneeuw erbij gekregen met op de meeste plaatsen meer dan een halve meter.

‪Veel sneeuw is er gevallen aan de zuidkant van de Alpen, bijvoorbeeld in het Italiaanse rifugio veel zo’n 50 cm

Door de verse sneeuwval, slecht zicht en stevige wind moest de FIS slalom wedstrijd in St. Moritz gisterochtend afgelast worden.

In de loop van de dag klaarde het steeds meer op, maar stond er wel een krachtige tot stromachtige wind vanuit het noorden. (‪Matterhorn, Zwitersland)

Kleinwalsertal, Oostenrijk gisterenmiddag lieten de eerste zonnestralen zich al zien. Vandaag belooft het een mooie zonnige dag te worden.

Hirschegg en Mittelberg gisteren. Bleek zonnetje, verse sneeuw, fantastisch uitzicht!

Vanochtend in Ata Badia, Italië. De sneeuwval is voorbij. Tijd voor de zon.

Gisteren viel er aan de noordzijde van de Alpen ook nog wat sneeuw en was het zicht slecht door de Noordföhn. Door de hoeveelheid verse sneeuw van de afgelopen dagen moesten sommige evenementen worden afgelast zoals de FIS skiwedstrijd in St. Moritz, omdat er meer dan 20 cm bij de start lag in combinatie met sterke wind werd de wedstrijd daarom uitgesteld. Deze sterke wind en nieuwe sneeuw waren te danken aan een overtrekkend koufront vanuit noordelijke richting. Hoewel de sneeuwvalintensiteit steeds meer afnamen, bleef de stormachtige noorderwind de hele dag aanwezig. Dit heeft tot gevolg gehad dat het lawinegevaar de afgelopen dagen sterk gestegen is.

Lawinegevaar 3 in veel delen van Oostenrijk op dit moment

Vergeleken gisteren is het lawinegevaar is afgenomen, maar nog altijd erg hoog met bijna overal niveau 3.

In Frankrijk waar de meeste sneeuw is gevallen geldt helemaal een hoog lawine risico. Er geldt hier zelfs een niveau 4 op de schaal van 5. 

Vandaag begint de dag duidelijk een stuk vriendelijker. Met uitzondering van het meest oostelijke stukje van de Alpen belooft het vandaag echt ‘Kaiserwetter’ te worden. In de ochtend is het veelal nog bewolkt, maar later in de middag is er steeds meeer ruimte voor de zon. Daarbij neemt de nog altijd aanwezige noordwesten wind ook langzaam in kracht af. De nulgraden grens ligt op 2000 m aan de westkant van de Alpen en 1500 m aan de oostkant van de Alpen. Met flinke hoeveelheid versgevallen sneeuw in combinatie met deze stevige wind is het lawinerisico duidelijk omgegaan. In Zwitserland en Oostenrijk geldt in de meeste regio’s een gevaar van 3 op de schaal van 5. In Frankrijk is het gevaar zelfs opgelopen tot niveau 4! Er is sprake van een lawinegevaar dat Triebschnee wordt genoemd. Dit betekent dat veel sneeuw verplaats is door wind en hierdoor op verraderlijke plekken een gevaar vormt.

Vandaag is een ‘Scandinavian blocking’ op de weerkaart te zien. Een Hoog boven Scandinavie en een Laag boven Zuid-Europa. Deze brengt de komende paar dagen een koudere luchtstroom opgang vanuit het oosten.

Sneeuwverwachting voor woensdag t/m donderdag. Vooral de West-Alpen kunnen er weer wat centimeters bijkrijgen.

Koudere lucht bereikt de Alpen waardoor het vandaag en morgen weer een stuk kouder is.

Morgen is er een duidelijk verschil tussen de Oost- en West-Alpen. In de Oost-Alpen blijft de zon duidelijk de overhand houden. In de namiddag zou er wel een vlokje sneeuw kunnen vallen meer richting het westen, zoals in het Vorarlgebergte. Het zijn vooral de West-Alpen, met name Frankrijk, Zwitserland en delen van de Dolomieten waar het morgen weer een stuk wisselvalliger is. Hierbij kan zo’n 30 cm nieuwe sneeuw gaan vallen. Ook op donderdag blijft het wisselvallig, maar blijft het voornamelijk droog. De temperaturen blijven de komende dagen laag met een sneeuwvalgrens vaak tot in het dal.

Warme lucht wordt ver richting de pool geslingerd deze dagen. Deze warme komt via een omweg weer terug, waardoor de oostelijke stroming niet zo koud is als men zou verwachten. (Weerkaart voor vrijdag)

Later in de week gaan de temperaturen weer omhoog. Opvallend op de weerkaarten is te zien dat er een sterke zuidelijke stroming is richting de pool die afgelopen en ook komende dagen actief is. Hierdoor is het in het hoge Noorden uitzonderlijk warm. In Spitsbergen is het deze week zelfs af en toe warmer dan bijvoorbeeld Nederland. Het heeft ook gevolgen voor de lange-termijn verwachting voor de rest van Europa. Dit heeft te maken dat er vaak ook geschiedenis zit in een weersvoorspelling. De warme lucht die op dit moment richting het noorden wordt geslingerd komt via een omweg later weer terug. De relatief warme lucht koelt weliswaar af boven Rusland, maar er zit wel meer warmte in het systeem. Hierdoor is de sterke oostelijke storming voor de komende dagen een stuk minder koud dan je zou verwachten. Het is daarom altijd goed te kijken wat er de dagen vooraf is gegaan.

Voor de Alpen is er duidelijk een tweedeling. Vanaf vrijdag gaan de drukgebieden zich herpositioneren. Het Hoog boven Scandinavië zakt verder richting het oosten en het Laag trekt naar het westen. De Oost-Alpen krijgen nog te maken met deze relatieve koelere lucht vanuit het oosten. Terwijl de West-Alpen te maken krijgen met een warme stroming vanuit het zuiden. De warme lucht kruipt steeds dichterbij en het wordt warmer aan deze kant. Na eerst nog een paar koude dagen en sneeuwval op woensdag en donderdag in de West-Alpen, lijkt het verder overwegend droog te blijven in het weekend. Veel zon is er voor de oostelijke Alpen terwijl er iets meer bewolking is aan de westkant komende periode.

Herpositionering van de drukgebieden. In het weekend zakt het Hoog boven Scandinavie richting het zuiden en trekt het Laag westwaarts. Dit veroorzaakt een tweedeling in de Alpen. 

Mooie ijswolken vanochtend boven Mittelberg, Oostenrijk. De komende dagen beloven koud en zonnig te worden (Hans ter Braak).

Kortom, de sneeuw van de afgelopen dagen is mooi meegenomen in de Alpen. We kunnen weer even vooruit hoewelop dit moment de hoeveelheid sneeuw nog altijd onder normaal is voor begin februari. Op woensdag en donderdag gaat er nog wat nieuwe sneeuw vallen in de West-Alpen. Daarna lijken we een drogere en zonnigere periode tegemoet te gaan. Op de langere termijn zijn de temperatuur weer iets aan de warme kant. Vooral de komende dagen beloven erg mooi te zijn met een paar koude en zonnige dagen. Ik zou zeggen geniet ervan, maar pas wel goed op voor de lawines.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
 Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 995 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier