Advertentie 

Algemeen: De Alpen hebben die weekend te maken met een sterke westelijke stroming waarbij het vandaag en morgen nog droog is. Zondag trekt er een koufront de Alpen binnen waarna het geruime tijd vrij koud verder gaat met regelmatig sneeuwval vanuit het noordwesten.

Deze ochtend begint de dag behoorlijk vriendelijke met een mix van wolken en zon. Hoger in de bergen ligt nog veel sneeuw al worden de dalen steeds groener na de lenteachtige temperaturen van de afgelopen periode. Komende week komt er verandering en gaat er veel sneeuw vallen in de noordwestelijke staugebieden.

Prachtige zonsopkomst in het hooggebergte in het Italiaanse Süd Tirol.
Op veel plaatsen begint de dag met veel zon. De zuidhellingen worden wel langzaam groener zoals hier in het Virgental.
Nog diep winters ziet het eruit bovenin bij de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. De scheuren in het ijs zijn mooi zichtbaar. Er ligt nog een dik pak sneeuw over het ijs heen.
In de lager gelegen dalen begint het alweer grotendeels groen te worden. Komende week kunnen ze hier echter weer rekenen op de terugkeer van winters weer met veel sneeuwval.

Vandaag hebben de Alpen te maken met vrij fris weer waarbij er een mix is van zon en bewolking waarbij er mogelijk langs de noord en westkant van de Alpen nog een enkele (sneeuw)bui kan vallen. In het zuidoosten van de Alpen is het ook vrij onbestendig en valt er langdurigere en intensievere sneeuwval. Met name in Karinthië en Slovenië kan het intensiever zijn. De vorstgrens komt vandaag uit tussen de 1000 en 1800 m hoogte.

Vandaag kan er op verschillende plaatsen neerslag vallen. De meest intensieve neerslag wordt verwacht in het zuidoosten van de Alpen.

Morgen kan er vroeg in de ochtend nog een enkele sneeuwbui vallen in de Zwitserse Alpen vanaf 1200 m. Verder begint de dag meest zonnig. In de loop van de dag trekt er vanuit het noordwesten meer bewolking binnen die langzaam dichter wordt waarbij de wind ook aan gaat trekken. Eind van de middag en in de avond trekt een koufront dan de Alpen binnen vanuit het noordwesten en koelt het verder af en gaat het sneeuwen in de noordwest staugebeiden. Het zuiden zal het daarbij droog houden met een meest heldere hemel.

Vanuit het noordwesten stuwt er vochtige maritiem polaire lucht tegen de Alpen aan waardoor het in de noordweststaugebieden uitgebreid gaat sneeuwen.
Er stroomt daarbij koudere lucht vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Dit zijn de temperaturen rond de 1500 m hoogte.

Zondag worden er achter het koufront steeds weer nieuwe vochtige luchtmassa’s aangevoerd richting de Alpen waarbij het in de noordwestelijke Alpen min of meer aanhoudelijk zal blijven sneeuwen tot in de middelgebergtes aan toe. Het koelt nog iets verder af waardoor het tot in veel dalen wit kan worden. In het zuiden is het beter weer door de nordföhn die hier aanwezig is. Afgezien van deze föhnbewolking zal de zon meest schijnen bij wel een flinke wind.

In de nacht naar maandag kantelt de stroming verder naar het noorden en worden er opnieuw zeer vochtige luchtmassa’s aangevoerd waarbij de temperatuur winters blijft het het aanhoudend en intensief zal sneeuwen.

Maandag dan wederom een herhaling van zetten en trekken er wederom zeer vochtige luchtmassa’s vanuit het noordwesten de Alpen binnen en zal het aanhoudend blijven sneeuwen. Het gaat op veel plaatsen dus ruim 48 uur aanhoudend sneeuwen waarbij er forse hoeveelheden kunnen gaan vallen. In de noordwestelijke staugebieden kan er in totaal zo’n 30 tot 70 cm vallen in het noordoosten en 50 tot ruim 100 cm in de noordwestelijke Alpen. We kunnen dus wel spreken van een flinke sneeuwdump. Het was alweer even geleden dat er sneeuw van betekenis is gevallen in delen van de noordelijke Alpen, maar nu kunnen ze in de late winter/vroege voorjaar dus weer rekenen op een flinke opfrisser. Inneralpin zal er beduidend minder sneeuw vallen en in de zuidelijke Alpen zal het meest droog blijven.

Er wordt vanuit het noorden steeds koudere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens steeds lager uit zal komen. Wederom zijn dit de temperaturen rond de 1500 m.

Op dinsdag en woensdag houdt deze noordelijke stroming nog aan en gaat de neerslagintensiteit er wat uit. Ook dan kunnen er van tijd tot tijd toch nog de nodige sneeuwbuien vallen en is het zicht veelal niet al te best.

De totale hoeveelheid sneeuwval t/m volgende week woensdag. Op grote schaal gaat er meer dan 50 cm sneeuw vallen met in de hoge bergen hoeveelheden die boven de 100 cm sneeuw kunnen gaan uitkomen. Bron: Bergfex.at
Later in de week draait de stroming zelfs verder naar het noordoosten waardoor er nog iets koudere lucht vanuit Scandinavië en Rusland richting de Alpen zal uitstromen. Doordat de lucht over land komt, zal deze droger zijn en gaat de neerslag in het noorden er uit.

Later in de week draait de stroming vanuit het noorden langzaam naar het noordoosten. Daarbij wordt er drogere lucht aangevoerd en gaat de sneeuwval er langzaam weer uit en laat de zon zich weer meer zien. Wel wordt er vanuit deze hoek nog weer koudere lucht aangevoerd waardoor het tot in de dalen ook overdag grotendeels blijft vriezen. De winter komt dus echt even terug in de Alpen na toch wel een lenteachtige periode.

Voorlopig lijkt het ook aan de koudere kant te blijven en blijft het de hele volgende week winters in de Alpen. Voor nu wens ik iedereen een heel fijn weekend toe!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 56 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Sneeuwdump noorden en terugkeer winter”

 • Marjon Jansen
  12 maart 2021 at 17:52

  Hey Sander, dank voor je weerbericht weer! Wordt dus nog ff een échte terugkeer van de winter, wat verwacht je aan centimeters voor het Stubaital (nu ik het niet meer bij de koffieautomaat kan vragen, doe ik het maar hier😉)? Omstandigheden zijn daar trouwens nog steeds perfect in de hogere delen, zie foto! Groet, Marjon

 • Sander
  12 maart 2021 at 21:52

  Ha Marjon! Ziet er prachtig uit! Is dat de Franz Senn Hütte in het Oberbergtal? Herken het vanuit de zomer (denk ik). Stubaital krijgt ook verse sneeuw! Denk in het dal tussen de 20 en 30 cm verse sneeuw en hogerop richting de 50 cm of meer. Hoeveelheden blijven altijd lastig te voorspellen, maar sneeuwen gaat het zeker! Dus een leuke mooie opfrisser! Geniet van de prachtige bergen nog daar! Groet, Sander

  • Marjon Jansen
   13 maart 2021 at 19:34

   Dankjewel Sander, dat is nog een heel serieuze opfrisser ja, voor half maart👍. Ben benieuwd! Je hebt het goed gezien, foto is inderdaad de Franz Senn Hütte, op de toerskies gestart vanaf Seduck in het Oberbergtal. Echt prachtig, en ontzettend rustig, het hele dal voor onszelf.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier