Algemeen: Met een sterke zuidwestelijke hoogte stroming worden relatief zachte en zeer vochtige luchtmassa’s aangvoerd waarbij vooral in de weststau gebieden veel neerslag gaat vallen. In de loop van de week draait de wind naar het noordwesten en wordt het kouder.

Gisteren begon de dag op veel plekken redelijke zonnig, maar nam de bewolking in de loop van de dag snel toe en begon het tegen de avond vanuit het zuidwesten te regenen en sneeuwen.

Schrocken

De dag begon op wat hogere bewolking na helder en droog in het sprookjesachtige Schröcken.

Gross Glockner

Ook hier bij de hoogste berg van Oostenrijk, de Gross Glockner (3798 m) begon de dag met een zonnetje. Echter dreven en al snel dichte wolken binnen en zaten ze hier in de mist.

Astental

Ook hier in het Astental begon de dag gisteren helder.

Hier in het Oostenrijkse Kitzbühel was het gisteren nog prima skiweer

Ook in het nabij gelegen Skiwelt in het Oostenrijkse Tirol is het op de hogere pistes behoorlijk goed skiën.

De Italiaanse Dolomieten ontwaakten gisteren in dit prachtige winterse landschap met een verse laag sneeuw in Cortina d’Ampezzo.

De dag begint op de meeste plekken zwaar bewolkt met op uitgebreide schaal neerslag bij een sterke tot in de bergen stormachtige wind. Op dit moment valt er vooral neerslag in de westelijke helft van de Alpen, maar de neerslag zal zich in de loop van de dag vanuit het zuidwesten steeds verder naar het oosten gaan verplaatsen.

radar

Radarbeeld van vanochtend 8.15 h. Vanuit het zuidwesten trekt de neerslag over de Alpen heen.

De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen tussen de 1300 in het noorden en 1800 meter in het zuiden. Op 2000 meter is het tussen de -3 en 0 graden en op 3000 meter schommelt de temperatuur rond de -6 tot -10 graden. Er valt veel sneeuw met zo’n 40 tot 60 cm aan verse neuschnee en lokaal misschien nog wel meer.

De Oostenlijke Alpen krijgen later op de dag vanuit het zuiden en westen te maken met met intensievere neerslag. De sneeuwvalgrens ligt hierbij in het noorden in Oostenrijk rond de 1000 m en ten zuiden van de Alpenhoofdkam rond de 1600 tot 1900 m. De wind is stormachtig met in de bergen windsnelheden die kunnen oplopen tot boven de 100 km/h. De meeste sneeuw gaat vallen ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Hier wordt tot dinsdagochtend zo’n 30 tot 50 cm verse sneeuw verwacht. In het noorden is het beduidend minder en is het met zo’n 10 cm neuschnee wel gedaan. Wel moeten we dus met name in de west en zuidalpen rekening houden met regen tot in de dalen. Hogerop zullen de condities daarentegen sterk verbeteren en neemt het lawinegevaar helaas ook toe.

Enorm dikke pakken sneeuw in het Franse Tignes. Dit zal de komende dagen alleen maar meer worden!

Dinsdag & Woensdag

In de loop van dinsdag draait de wind dan naar west tot noordwest en wordt er weer koudere en meer vochtige lucht aangevoerd richting de Alpen. Met name in de Noordwest Alpen gaat het dan wederom flink sneeuwen bij een sneeuwvalgrens die flink gedaalt is tot zo’n 700 meter. De temperatuur gaat daarbij flink onderuit en is zo’n 5 tot 7 graden kouder als de dagen ervoor. In het noordwesten kan er zo’n 20 tot 40 cm neuschnee vallen. Verder naar het Oosten toe valt er minder neerslag. In Vorarlberg kan men rekenen op 10 tot 20 cm verse sneeuw. Nog verder naar het Oosten is het met zo’n 5 cm verse sneeuw wel gedaan. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het droog en is het wat föhnig.

Op woensdag wordt het dan nog wat kouder en kunnen er vanuit het noorden wat sneeuwbuien tegen het Alpenmassief stuwen. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht. De sneeuwval grens ligt tot in de dalen en het Alpenlaagland. Algemeen moet men rekenen op zo’n 5 tot 10 cm verse sneeuw.

donderdag

Op donderdag wordt met een noordwestelijke stroming vooral koude en vochtige lucht aangevoerd waardoor het opnieuw vooral in de noorwestelijke Alpen zal gaan sneeuwen. Ook in Italië gaat het sneeuwen door de ontwikkeling van een Genua laag.

Op donderdag ontwikkeld zich in de Golf van Genua in het noorden van Italië een hoogtelaag wat in de Zuidalpen voor wat verse sneeuw kan gaan zorgen. Op donderdag en vrijdag zien we ook een lage drukgebied vanaf de Noordzee langzaam naar het oosten trekken. Op donderdag levert dit vooral in de west en noordwest Alpen sneeuw op. Vanaf vrijdag richting het weekend wordt er met een Noordelijke stroming koude en deels vochtige lucht aangevoerd waarbij er in de Noordelijke Alpen wat verse sneeuw kan gaan vallen.

zaterdag

Met een noord tot noordoostelijke stroming wordt koude en periodiek vochtige lucht aangevoerd waarbij vooral in de noordelijke staugebieden wat verse sneeuw kan vallen.

Kijken we dan naar de ensemble verwachtingen van het GFS dan zien we dan de temperatuur flink naar beneden gaat deze week en de hele week ruim onder het langjarig gemiddelde blijft liggen. Kortom een winterse week in het vooruitzicht.

ensemble

De temperatuur op 1500 m hoogte met als prikpunt de centrale Alpen noordkant. De rode lijn geeft het langjarig gemiddelde weer. Goed te zien is dat de temperatuur daar dik onder ligt komende week met tegen het weekend zeer koud met zo’n -11 graden op 1500 meter.

Voor nu een hele fijne dag en we gaan zien met wat voor mooie sneeuwrijke plaatjes we morgen wakker worden vanuit de westelijke Alpen. Morgen meldt Johann zich weer met het Alpenweer.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.050 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen| Sneeuwdump met later winterse temperaturen”

 • Henrik
  11 januari 2016 at 12:20

  Ha Sander, mooi bericht! Ik lees donderdag Genuadepressie met sneeuw voor de zuidalpen. Hoeveel sneeuw gaat er ongeveer vallen dan denk je? Op bergfex is hier nog niets van terug te zien bij bijvoorbeeld Madonna di Campiglio. Alleen maar zon daar komende week.

  Groeten

  • Sander Engelen
   11 januari 2016 at 12:31

   Hoi Henrik, Het is geen grote Genua depressie met de dumps die we wel eens zien. Het is een hoogte laagje die voor wat verse sneeuw kan zorgen. Grote hoeveelheden zou ik niet verwachten. Ik schat zelf over het algemeen zo’n 5 cm met lokaal misschien 10 cm verse sneeuw in de Italiaanse Alpen. Ik had dit wellicht wat anders moeten formuleren in het weerbericht;)

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer