Advertentie 

Algemeen; de Alpen liggen tussen een hoog –Angela – met kern boven de Britse Eilanden en een depressie – André – met kern boven de Oostzee in een noord tot noordoostelijke hoogtestroming. Zaterdag beïnvloedt een warmtefront behorend bij een laag wat richting de Oekraïne trekt met name de Alpennoordzijde waarbij de vochtige luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam worden gestuwd. In de schaduwzijde van de Alpenhoofdkam zijn de zuidelijke regionen weer begunstigd.

Sneeuw zorgt toenemend voor problemen en overlast

Extreme sneeuwval zorgt in grote delen van oost Europa en de oostelijke Alpen voor veel overlast en problemen. Lokaal viel er al meer dan een meter aan sneeuw en hogerop in de bergen meer dan 2 meter. Door een stevige tot stormachtige noordelijke wind werd / wordt de sneeuw lokaal ook sterk vervracht.

Gaarne ontvangen we info en beelden m.b.t de situatie vanaf locaties in de Alpen, sturen naar foto@alpenweerman.nl. Bedankt

Onverminderd sneeuwval vanmorgen o.a. in Königsleiten Zillertalarena Foto Alexander @alex_anderrr
Ook in de hogere delen van het zuidoosten van Italië is extreem veel sneeuw gevallen door zgn lake snow effect

Lawine gevaar
Het moge duidelijk zijn dat zoveel sneeuw in combinatie met wind voor veel overlast zorgt en diverse berg – ski gebieden hun activiteiten moesten aanpassen dan wel deels of zelfs geheel stilleggen. In de bergen is het lawine gevaar gestegen tot één na hoogste niveau  rood en zelfs de wat lagere delen en dalen lopen “gevaar”.  Bijzonder precair is de situatie in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam vanaf de Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Steiermark en Oberösterreich alwaar een nivo 3 (oranje) tot 4 (rood) is afgegeven en waarschijnlijk vanaf dit weekend regionaal het hoogste niveau 5 (rood-zwart)

Gisteren werden er in het Zwitserse Davos waar verhoudingsgewijs niet eens zoveel sneeuw is gevallen, 2 afzonderlijke groepen off -piste skiërs door verschillende lawine’s getroffen waarbij voor 1 persoon de hulp te laat kwam

Salzuburger Lawine gevaar (code rood / 4) Elke vorm van off-piste wordt dingend afgeraden

Houd de komende dagen goed de diverse waarschuwingen die de Bergbahnen en skigebieden uitgeven in de gaten en volg deze op. Zich off piste begeven, ook in de lagere gebieden, is vragen om problemen en de komende dagen levensgevaarlijk!

Met groot materiaal sneeuwruimen gisteren in Mülhbach am Hochköning. In het dopr is al ruim een meter gevallen en op 1500 meter ligt ruim 2 meter sneeuw. Via Ingmar Lambregts / Hochkönig Lodge 

Barre en zware tijden ook voor de hulpverleners. Obertauern via WEATHER/ METEO WORLD @StormchaserUKEU Photo: Polizei Salzburg
Dienten am Hochkönig via Unwetteralarm GmbH @unwetteralarm
Wel even schrikken wanneer je ’s morgens de gordijnen open doet! Obertauern, Oostenrijk Foto Petra Turnowsky

Extreme sneeuwhoeveelheden worden er ook gemeld van het Tatra gebergte in Polen alwaar de sneeuw ook meters hoog ligt.

Witek Kaszkin Zakopane Polen
Piec Statow -(Zakopane, Polen) 4 januari j.l.
En ter vergelijking een foto van afgelopen zomer

Ook het verkeer richting en van de Alpen ondervindt in toenemende mate last van de sneeuwval en gladheid. Diverse wegen en passen zijn inmiddels afgesloten of slecht begaanbaar en geldt er een Schneekettenobligatorium. Houd dus rekening met (grote) vertragingen  en oponthoud, dit geldt zowel voor de noordelijke Alpenregionen als ook voor de wat hoger gelegen gebieden in zuid Duitsland en de Duitse middelgebergtes.

Dienten am Hochkönig via Unwetteralarm GmbH @unwetteralarm

Dit weekend zal de situatie nog verder verslechteren omdat er om nadering en passage van een warmte front en occlusie front nog meer sneeuw gaat vallen.

Radarbeeld Alpen 08h00 Via Wettteronline.de

In de Staugebieden gaat het vanaf vanmiddag aanhoudend en intensief sneeuwen en tot maandag gaat er tot in de lagere delen en dalen 50 tot 100 cm sneeuw bijvallen. In de Stau van de oostelijke Alpenhoofdkam kan lokaal 100 tot 150 cm en hogerop nog meer gaan vallen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de zondag verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval zich naar de oostelijke Alpennoordkant waarbij het ook daar in de loop van de maandag tijdelijk droger wordt.

De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want in de loop van de maandagmiddag en avond neemt de bewolking vanuit het noordwesten weer snel toe en vervolgens gaat het opnieuw sneeuwen.

Deze sneeuwval hangt samen met een laag dat komende vanaf het zeegebied ten noorden van Schotland via de Noordzee, Polen, richting de Zwarte Zee trekt alwaar het donderdag wordt verwacht.

UKMO fronten en isobaren kaart voor dinsdag.

Bijbehorende fronten zullen dinsdag en op woensdag voor nog meer sneeuw gaan zorgen. Vooral op de dinsdag kan de sneeuwval zich dan wat verder over het Alpengebied uitbreiden.

GFS met de neerslag (sneeuw) voor dinsdag

De meeste neerslag zal echter ook nu weer in de noordelijke Staugebieden gaan vallen! Algemeen geldt hoe verder naar het west en zuid(westen) hoe minder tot geen sneeuw. In hoeverre de (zuid)westelijke en zuidelijke Alpen als ook het inner Alpine Wallis sneeuw gaan meepakken is nog even afwachten!

Vanaf donderdag zien we dan eindelijke wat verandering komen in het vastgeroeste noordelijke stromingspatroon. De amplitude van het Britse blokkade hoog neemt geleidelijk af en we evolueren dan naar een zonaal stromingspatroon met een noordelijk verlopende jet. Er komt dan een einde aan de Nordstau sneeuwval en ook de temperaturen gaan in stijgende lijn.

ECMWF zaterdag met dan een krachtige westelijke stroming (zonaal) met oplopende temperaturen

In het weekend duikt de jet dan weer wat zuidelijker en met een naar noordwest draaiende stroming gaat een koufront (zondag) weer nieuwe sneeuwval inleiden waarbij het weer tot in de lagere delen en dalen gaat sneeuwen. Ook in het verdere verloop houden we een overwegend zonaal stromingspatroon waarbij een meanderende jet steeds weer tot over de Alpen weet door te dringen. Het blijft ook dan onbestendig met steeds weer sneeuw en in de lagere delen tot circa 800 a 1200 al naar gelang warmtefront(en) ook regen.

Gezien de nog lange termijn en de nodige onzekerheden moeten we voor wat betreft deze prognoses nog een slag om de arm houden en dat geldt ook voor de details. Daarover dan later meer.

ECMWF (EC12) ensembles Alpennoordkant

Vanuit een koud en half bewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst en Oostenrijk sterkte met de extreme sneeuwval

Bettmeralp met een nieuwe webcam locatie piste “Schöne Bodu”

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 3.166 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Sneeuwchaos Oostenrijk, ook elders stijgende sneeuwkansen”

 • Hanski
  5 januari 2019 at 12:02

  Helder, feitelijk weerbericht weer.
  Is er een voorzichtige prognose voor franse alpen (meribel e.o ) te geven?

  • Johann
   5 januari 2019 at 12:22

   @Hanski – Dinsdag en woensdag ook hier stijgende sneeuwkansen. Mocht in het verder verloop de westelijke hoogtestroming of evt zelfs noordwest er in gaan komen dan kan het ook eindelijk weer eens gaan sneeuw in de westelijke (Franse) Alpen. Gezien het hardnekkige karakter van het hoog met positie boven de Britse eilanden (omega blokkade) is vooreerst echter nog geduld gevraagd omdat juist de Franse Alpen onder invloed van het hoog staan en alle neerslag (storingen) frustreert. Ook hier in Wallis grote sneeuwarmoede evenals de zuidkant, tot 1500 a 1700 meter vrijwel alles groen / bruin.

 • Piet
  5 januari 2019 at 18:26

  Weer een mooi en helder bericht. Dank daarvoor! Gisteren werd een klein kansje op sneeuw in de Dolomieten aangehaald eind volgende week. Het lijkt erop dat die kans er niet meer is als ik dit zo lees. Jammer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier