Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag is het op veel plaatsen zonnig met het langst nog bewolking in het noordoosten. Op vrijdag schampt een zwak koufront de Alpen die zorgt voor weer wat afkoeling en een paar vlokken sneeuw. In het weekend wordt het zachter en neemt de wind in kracht toe. Met name in de westelijke Alpen wordt het erg zonnig.

Gisteren trok er een koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen en viel er zo’n 5 tot 15 cm verse sneeuw.

In de noordelijke Alpen sneeuwde het af en toe even flink door zoals hier op de Zugspitze
Sommige sneeuwbuien trokken ook de Alpenhoofdkam over zoals hier te zien is bij Kronplatz, Aan de overkant is de sneeuwbui goed te zien.

Vandaag begint de dag met name in de noordoostelijk Alpen nog met bewolking en enkele sneeuwbuien. In het westen en zuiden begint de dag meest zonnig en blijft deze de hele dag schijnen. In de noordoostelijke Alpen lost deze bewolking ook steeds verder op en komt de zon daar ook kijken in de middag. Het is rustig weer en het belooft een mooie wintersportdag te worden vandaag. De nul-graden grens ligt vandaag tussen de 1700 tot 2700 m in het westen tot 1000 a 1500 m in het oosten van de Alpen.

Radarbeeld vanochtend rond 8.30u.

In de nacht naar vrijdag trekt er dan een zwak koufrontje vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Met name in de noord Alpen kan er wat sneeuw vallen, maar veel zal dit niet voorstellen. Het zal op de meeste plaatsen blijven bij enkele centimeters tot maximaal 10 cm lokaal in het noordwesten. De sneeuwvalgrens zal daarbij tussen de 800 en 1200 m uitkomen waarbij die in het noordoosten lager ligt dan in het noordwesten.

Vanuit het noordwesten trekt en een zwak koufrontje de Alpen binnen vannacht die met name in de noordelijke Alpen voor enkele centimeters verse sneeuw kan zorgen.

Vrijdagochtend dan in de noordelijke Alpen nog een enkele sneeuwbui en wat bewolking, maar deze zal in de loop van de ochtend gaan oplossen. De rest van de vrijdag zal dan meest zonnig verlopen met wat sluierbewolking daarbij. In het westen wordt het dan snel zachter terwijl het in het oosten nog iets koeler blijft.

Zaterdag lijkt het een mooie dag te worden met veel zonneschijn en afgezien van wat hoge sluierbewolking verloopt de dag meest helder. De temperatuur gaat wel flink in de lift met een vorstgrens die richting de 2500 – 3000 m oploopt. In de loop van de middag komt er vanuit het noorden wel meer bewolking opzetten waarbij er in de nacht naar zondag ook neerslag gaat vallen.

Dit weekend liggen de Alpen onder invloed van het hoge drukgebied ten zuidwesten van de Alpen. Daarmee wordt er ook erg zachte lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten. De zon zal veel schijnen.

Deze neerslag die houdt deels zondag overdag ook nog aan. De sneeuwvalgrens ligt daarbij behoorlijk hoog in eerste instantie en daalt van zo’n 2000 m tot 1300 m hoogte. Grote hoeveelheden neerslag worden er niet verwacht, maar de grootste hoeveelheden verwacht ik in Oostenrijk. Het is zeer zacht en met in de zuidelijke Alpen temperaturen die in de lagere delen misschien wel de 18 a 20 graden aan gaan tikken.

Op maandag dan uitbreiding van de hogedruk invloed tot over de Alpen. Het belooft een prachtige zonnige dag te worden met wel erg zachte temperaturen.

Op maandag is het ook nog zeer zacht in de hele Alpen met een vorstgrens die boven de 3000 m ligt. Het zal dan ook lenteachtig aanvoelen.

Woensdag volgt dan weer een koufront vanuit het noordwesten en kan er weer sneeuw gaan vallen in de noordwestelijke staugebieden.

Midden volgende week volgt er dan weer een koufront en wordt het weer kouder met op woensdag waarschijnlijk wederom een nieuw koufront met sneeuw vanuit het noordwesten tot in de lagere delen. Mogelijk dat de hoeveelheden sneeuw dan iets meer gaan zijn. Voor details is het echter nog wat veel te vroeg. We houden het voor jullie in de gaten.

Vanuit het noordwesten gaat er woensdag dan weer sneeuw vallen.

De dagen daarna wordt het tijdelijke weer iets zachter alvorens er in het weekend waarschijnlijk weer een portie koudere lucht over de Alpen trekt. Dit is echter nog wat onzeker. De westcirculatie lijkt voorlopig gewoon aan te houden met dan weer zachter en dan weer koudere lucht.

Afgelopen januari nam ik een kijkje in Canada in Lake Louise. Zie hier de mooie video beelden van deze prachtige winterbestemming!

Voor nu een fijne donderdag gewenst en alvast een prettig weekend.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.961 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Sneeuw, zon en zacht, daarna weer sneeuw”

 • Marcel
  20 februari 2020 at 09:22

  Zaterdag 29 februari vertrekken wij naar Gargellen.
  Wat zal het reisweer zijn die dag, voor zo ver mogelijk te zien.

  Heb laatst iets gelezen over een dump op de 28e?

  alvast bedankt,

  Marcel

  • Sander Engelen
   20 februari 2020 at 09:30

   Hoi Marcel,

   Het is erg lastig om nu al in detail iets te zeggen over het reisweer de 29e februari. Op dit moment hinten de modellen op een wat noordwestelijke stroming met wind en neerslag, maar dit kan zo maar weer worden bijgesteld komende dagen. De precieze locatie van de sturende drukgebieden is hierin bepalend. Vraag het over een aantal dagen nog maar eens.

   Groet,
   Sander

   • Marcel
    20 februari 2020 at 09:36

    Dank je wel voor je reactie.
    Is ook nog wel een tijdje weg natuurlijk.

    Ik vraag het van de week nog eens

    Marcel

 • Johann
  20 februari 2020 at 10:57

  @MrB @Rik (nav gisteren)

  Nog even inhaken nav reacties gisteren;
  De wind (storm) en afkoleing voor de maandag is ook vandaag nog niet uit de modellen verdwenen . Integendeel, ook ECMWF komt nu met een behoorlijk windveld. Met de jet die de NO Alpen schampt en een koufront kon het in de loop van de zondag en vooral op maandag langs de oostelijke Alpennoordkant behoorlijk turbulent gaan worden en ook een stuk kouder gaan worden. In de bergen (oostelijke regionen) moet met storm tot zware storm (windpieken) rekening worden gehouden!

  • MrB
   20 februari 2020 at 14:13

   Bedankt voor je toevoeging Johann. Hopelijk verandert er nog iets en krijgen we toch nog wat zonnig weer.

 • MrB
  20 februari 2020 at 14:14

  Bedankt voor je toevoeging Johann. Hopelijk verandert er nog iets en krijgen we toch nog wat zonnig weer.

 • Rik
  20 februari 2020 at 14:20

  Bedankt voor de update Johann! Hopen op
  het beste.. is er nog wel kans op zon voor zondag en maandag? En is de dinsdag een rustige dag?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier