Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  laag – Karl – ligt vandaag met kern boven de Adriatische Zee, een ander (hoogte) laag trekt via Frankrijk de westelijke Middellandse Zee op en smelt vervolgens samen met laag Karl. De Alpen verblijven dien ten gevolge onder de invloed van de zuidelijke lage druk. Na tijdelijke hogedruk en enige verzachting in de tweede helft van de week gaat een Scandinavisch laag en koufront in het weekend een volgend winter offensief inzetten.

Frans koudeputje met opnieuw wat sneeuw

Ex-Genua laag – Karl – is sinds gisteren onder verdere opvulling richting midden Italië getrokken en bevindt zich vandaag met zijn kern boven de Adriatische Zee. Uitgaande van een hoogtetrog snoert een volgend hoogtelaag via Frankrijk richting de Golf van Lion af en zal vervolgens ook het zeegebied van de Golf van Genua opzoeken.

GFS 500 hpA met daarop mooi het koudeputje (kP / afgesnoerde bel koudere lucht op grotere hoogte) te zien. Het ex- Genualaag (L) is verder doorgeschoven naar de Adriatische Zee

Het bleef daarmee vrij koud en was het dus ook gisteren weer genieten van de witte pracht en het winterse weer in de bergen, hieronder nog weer even genieten middels een winterse impressie vanuit Ober-Hochgurgl (Tirol) en Prato Nevoso Ski 6-11 (Monte Mondolè / Ligurische Alpen) alwaar de retour d´est er nog even een sneeuwschepje bovenop deed.

Wintersport al geboekt!? 

Met de zuidelijke lagedruk die vooral op hoogte weer een nieuwe “kou en vocht injectie” krijgt wordt het weerbeeld vooralsnog nog door lagedruk bepaald. Omdat de aanvoer “counter clockwise” weer wat wordt aangewakkerd moeten vandaag dus ook rekening houden met meer bewolking en ook weer toenemende neerslagkansen.

In eerste instantie viel / valt in de centrale Alpen wat neerslag, later dan vooral in de westelijke (Franse) Alpen. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1000 en 1500 meter. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -3 en 0 graden en op 3000 meter is het een graad of 8 in de minus!

Radar 07h50 Bron Wetteronline.de

Al met al zal de zon met het vele vocht in de atmosfeer het moeilijk hebben en zal de bewolking overheersen. Daarnaast is het deels ook Hochnebelartige bewolkt met lokale mist.

Er valt weer wat sneeuw in de westelijke Alpen. Thyon (Wallis) Sneeuwvalgrens circa 950 m
En ook in Val Tho heeft de sneeuwval ingezet!

Donderdag en ook vrijdag houden vooral de noordelijke Alpen last van bewolking en -of Hochnebel, meer naar het zuiden en in het zuiden zal met wat meer hogedruk echter ook de zon weer meer te zien zijn. In de loop van de vrijdag van het noorden uit en in het noorden steeds dikker wordende bewolking en eerste neerslag.

Op nadering van het koufront behorende bij een laagje wat via zuid Engeland richting Denemarken trekt wordt er tijdelijk nog ietwat zachtere lucht wordt aangezogen en gaan het kwik en ook de sneeuw en vorstgrens wat omhoog. Sneeuwvalgrens vrijdag en aanvankelijk op de zaterdag meest tussen de 1200 en 1500 meter.

Zaterdag komt het koufront en meer neerslag erin en gaan. GFS zaterdag 12h00

In de loop van de middag -avond stroomt van het noorden uit weer koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1200 tot 700 meter. De meeste neerslag wordt in de Nordstau van de Alpen verwacht, de Alpenzuidkant krijgt in de loop van de zondag van west naar oost te maken met de afdrogende werking van de inzettende Nordföhn.

Voor wat betreft de precieze details is het nog wat te vroeg maar uitgaande van de laatste model uitdraai mogen we neerslag hoeveelheden verwachten die tussen de 10 en 80 mm zullen gaan uitkomen, zwaartepunt Nordweststau gebieden. Omgerekend in vaste vorm zal er 10 tot 50 cm Neuschnee gaan vallen, hogerop ook nog meer!

GFS met de verwachte neerslag (cumulatief) periode zaterdag tm maandag. Vooral de Nordstau gebieden gaat nu het nodige aan aan neerslag / sneeuw krijgen

Maandag en dinsdag zitten we weer volledig in de koudere maritiem polaire lucht en het is en blijft onbestendig. Sneeuwvalgrens beide dagen gewoon weer tot in de dalen en lagere delen en een vorstgrens die aan de noordkant tot 800 a 500 meter zal afzakken. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) daalt het kwik naar -2 tot -5 graden, gewoon weer winters dus.

T850 hPa prikpunt centrale noordelijke Alpen
En voor de vorstgrens
GFS 850 hPA maandag 13 november, mooi vertegenwoordigt de blauwe kleur de koude anomalie

Kijken we nog even naar de wat langere termijn dan lijkt het onderkoelde novemberweer gewoon verder te gaan, weliswaar gaan de temperaturen met afnemende neerslag later in de week weer wat omhoog, al met al blijft het echter aan de koude kant spreek beneden “normaal”!

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Al met al gunstige vooruitzichten voor de sneeuw in de bergen met in gedachte de langzaam naderbij sluipende winter en het definitieve  “einschneien !

Tot zover vanuit een bewolkt Oberwallis waaruit wat lichte sneeuw valt. Temperatuur 0.9°C, DP -0.4°C . Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 917 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier