Algemeen: een randstoring (laagje) trekt de komende 48 uur via België en Duitsland naar zuid Polen. Een daarmee samenhangende storing met neerslag (sneeuw) zal woensdag vooral de westelijke Alpen beïnvloeden. Donderdag -vrijdag volgt een volgende storing met opnieuw veel sneeuw in de westelijke Alpen. Na een neerslagpauze in de loop van de vrijdag en zaterdag krijgen we richting de zondag te maken met opkomende warmtefront neerslag (sneeuwval) met een geleidelijke wat stijgende sneeuwvalgrens. Zondag en maandag volgt vanuit het westen weer wat koudere sneeuw lucht!

100cm Neuschnee in westelijke Staugebieden

Gisteren konden we in de Alpen na een koudestart genieten van een onvervalste winterdag. Terwijl de temperaturen in het Alpenlaagland en voorland nog ruim in de plus kwam vroor het vanaf 800 tot 1200 meter licht en nog hoger matig tot (zeer) streng op de hoogste toppen. De lokale Hochnebel moest overdag wijken voor wolken en wolkenvelden waaruit later op de dag door toedoen van een zwakke (hoogte)trog weer wat sneeuwbuien vielen.

solden811
Het is pas november maar nu al winter in optima forma, foto vanuit Sölden (via FB)
brix
Winterse panorama Berggasthof Nieding / Kuhstall-Aprés Ski (Brixen im Thale)
valtho811
En ook een diep winters ValTho

Verder kon vooral in de inner-alpine en zuidelijke delen van de Alpen ook de zon nog even tussen de wolken door schijnen. In het Zwitserse Ticino was het zelfs overwegend zonnig. In de koude polaire lucht die boven de Alpen ligt en vooral ook op hoogte goed is vertegenwoordigd viel de neerslag aan de Alpennoordkant veelal tot in de lagere delen in de vorm van sneeuw.

cwvsmf-weaaax6q
Sneeuw op de Bettmeralp (Aletsch Arena), mooi is de sneeuwvalgrens te zien en het (nog) groene Rhonedal. Foto via Twitter Stefan Schnidrig (Meteo-Oberwallis)

In de nacht had vooral de Alpenoordkant nog last van bewolking en in het zuiden van Duitsland viel nog wat buiige neerslag (sneeuw). Elders klaarde het na wat sneeuwval in de avond weer en vooral boven sneeuw en in de hoger gelegen dalen kon het kwik weer flink onderuitgaan.

stmoritz
Hoe winterser wil je het hebben. WinterWonderLLand Engadin -St Moritz

En veel sneeuw westelijke Alpen

Na opnieuw een koude start met lokaal weer strenge tot zeer strenge vorst start de dag vooral in de oostelijke Alpen nog met zon. Lokaal is het aanvankelijk nevelig dan wel Hochnebel achtig bewolkt. In de loop van de dag neemt in de westelijke delen de (hogere) op nadering van een storing behorend bij een depressie boven de Benelux de bewolking geleidelijk weer toe en tegen de avond of in de avond gaat het daaruit sneeuwen.

ukmo911
UKMO fronten en isobaren voor donderdag 00h00
rr911
Tot de avond zal de neerslag het westen van Oostenrijk hebben bereikt. GFS18h00

De westelijke Alpen krijgen al in de ochtend te maken met de bewolking en opkomende sneeuwval. Het neerslaggebied trekt in de loop van de dag verder naar het oosten en zal zoals gezegd in de loop van de (na)middag de westelijke oostelijke Alpen bereiken. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal echter in de westelijk Alpen liggen en daar kan 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog meer.

rad911
Aktuele radarbeeld van 08h00. Bron WetterOnline.de
westsn
En de sneeuwval voor de westelijke Zwitserse en noordelijke Franse Alpen tot donderdagochtend 07h00

De zuidkant (Aosta, Piemont) blijft van de sneeuwval meest verschoond en daar valt weinig tot geen sneeuw en is het ook opgeklaard. Bij aanvang van de sneeuwval sneeuwt het tot in de dalen en lagere delen, overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 500 tot 900 meter. In het inner-alpine Wallis valt de neerslag tot in het dal in vaste vorm. Op 2000 meter vriest het een graad of 5 en bij dit alles staat een harde en in de bergen ook stormachtige zuidwestelijke wind.

svgwo18h00
GFS sneeuwvalgrens 18h00, algemeen ligt de sneeuwvalgrens morgen tussen de 600 en 900

Vooral de westelijke delen van Oostenrijk (Vorarlberg, west. Tirol)  krijgen met de bewolking en neerslag te maken, hoe meer naar het oosten hoe langer de zon en hoe droger. De sneeuwvalgrens varieert algemeen tussen 600 en 1000 meter, op 2000 meter vriest het 4 tot 6 graden. De wind is meest matig (opfrissend) uit zuid tot zuidoostelijke richtingen en in de oostelijke delen kan het licht föhnig worden

iist2448h
Verwachte sneeuwval Oostenrijk tot donderdagochtend 07h00 Bron sneeuwkaarten bergfex.ch

Aanhoudend winters met sneeuwval
Donderdag en deels ook vrijdag gaat het onbestendig verder met vooral in de westelijke Alpen tot in de westelijke delen van Oostenrijk steeds weer sneeuwval. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 600 en 900 meter, lokaal bij intensieve Stau neerslag echter ook tot in de dalen. Op 2000 meter vriest het 3 tot 8 graden. De harde en in de bergen stormachtige wind in combinatie met de sneeuwval zorgt ind e bergen voor zeer slechte condities waarbij ook het lawinegevaar sterk zal gaan toenemen. Ook het verkeer in en naar de Alpen als ook in de Duitse middelgebergtes moeten rekening houden met verkeersoverlast dan wel ongemakken door  de sneeuwval.

rrvrijdgfs
Vrijdag volgt een nieuwe portie sneeuw voor de westelijke Alpen

Weekend warmtefront, zachter en stijgende sneeuwvalgrens
In de nacht van vrijdag op zaterdag en een groot deel van de zaterdag komen we tussen de fronten van west naar oost tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht. Het wordt droog en de zon kan weer even door de wolken heen prikken. In de loop van de middag neemt in de westelijke Alpen de bewolking echter weer snel toe op nadering van een warmtefront en vervolgens gaat het van het westen uit opnieuw sneeuwen.

zatgfs
En in het weekend de verzachting op een warmtefront. Zondag dan via de achterdeur van het laagje weer wat kouder!

Met het warmtefront gaat echter ook wat zachtere lucht binnenstromen waardoor de sneeuwvalgrens naar 1200 tot lokaal 1700 meter zal stijgen, in de Franse Alpen tijdelijk ook tot 2000 a 2300 meter. In de loop van de zondag nadert met een occlusie front dan weer een portie wat koudere lucht aan en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1600 a 1400 meter. Het moge duidelijk zijn dat met de fronten er nogmaals het nodige aan neerslag gaat vallen, boven de 1500 tot 2000 grotendeels fo enkel in de vorm van sneeuw. Tot maandag mag men in de westelijke Alpen (westelijke Staugebieden) rekenen op 50 tot 100cm aan Neuschnee en lokaal ook nog meer.

totzond
Cumulatief gaat er tot en met zondag in de westelijke Alpen(stau) 50 tot 100cm sneeuw vallen en lokaal ook nog meer!

De koudere lucht die zondag binnenstroomt zal door toe doen van een noord Italië laag maandag en in het oosten ook nog op dinsdag boven de Alpen blijven liggen dan wel vanuit het noordoosten worden “onderhouden”. Een verzachting zit er ook dan nog niet in. Pas later op de dag en in de nacht op woensdag (afhankelijk van timing) gaat een volgend Atlantische frontensysteem (warmte)front een serieuze poging ondernemen om de koudere lucht te verdrijven. Naar het laat aanzien zal echter richting de donderdag alweer een koufront (occlusiefront) volgen en koelt het weer af.  In de koudere lucht zal de sneeuwvalgrens aan de noordkant tussen de 1000 en 1200 meter uitkomen, in de warmtefrontsector echter duidelijk hoger liggen.

Althans als het aan het GFS model ligt, het Europese model ECMWF simuleert vanaf dinsdag een sterk zonaal stromingspatroon waarbij het duidelijk zachter wordt en ook de koudere lucht vanuit het noordwesten niet meer wordt aangetapt.

ec00zona
Het ECMWF gaat ûit van een sterk zonaal (zachter) stromingspatroon vanaf begin volgend week welke langere tijd gaat aanhouden

Opgemerkt dient nog wel te worden dat de ECMWF -OPER- de laatste runs steeds boven in de bandbreedte van de ensembles vertoeft en dus een warme “uitbijter” is.  Dus nog maar even afwachten of dat sterke (zachte) zonale patroon er ook daadwerkelijk gaat komen?!

ec00ens911
Enesembles ECMWF (EC12) prikpunt centrale noordelijke Alpen met de warme OPER (geel)

Hoe dan ook,  de onzekerheden nemen vanaf begin volgende week behoorlijk toe. De komende dagen meer daarover. Daarmee sluiten we het Alpenweerpraatje voor vandaag af, morgen is Lander er weer en wellicht meld ik me dan ook nog vanuit de sneeuw die vanaf vanavond hier in Oberwallis gaat vallen. Fijne dag en ciao!

bildvr911
Langzaam “macht es zu” in Oberwallis, blik vanuit de weerkamer in westelijke richting.
bild911
…en in noordwestelijke richting (Aletsch Arena /Riederfurka)

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 796 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Veel sneeuw westelijke Alpen verwacht”

  • Kris Mampaey
    9 november 2016 at 19:40

    wow!! ik heb het gevoel dat de ski/wintersportkoorts me dit jaar nog meer in de greep heeft dan de voorbije jaren ……. en ik vind het niet eens erg!
    Dit jaar naar Samoëns 1600 in het Grand Massif. Een droom van een bestemming!
    http://chalet.egloo.perso.sfr.fr/Chalet_degloo/Accueil.html

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer