Advertentie 

Het seizoen zit er zo goed als op, maar de winter komt nog met een toetje dit weekend. Na de afgelopen zachte dagen volgt er morgen een koufront met sneeuwval tot in de dalen. Vooral op zondag kan er flink wat sneeuw vallen aan de noord- en westkant van de Alpen. Dan zorgt stau voor veel sneeuwbuien.

De sneeuw is inmiddels zo goed als verdwenen op de piste hier nabij Innsbruck op 1000 meter hoogte. Het zonnetje schijnt en de temperatuur tikt de 15 graden aan: lente! Vanaf morgen komt daar verandering in en gaat het weer sneeuwen.

Koufront brengt weeromslag

Een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan en een depressie boven de Noorse zee zijn verantwoordelijk voor de stuwing van koude polaire lucht richting de Alpen. Hierdoor krijgen we te maken met een flinke weeromslag. Het zachte lenteachtige weer van de afgelopen dagen gaat ingewisseld worden voor een aantal winterse dagen.

De weerkaart met de temperatuur op 1500 meter hoogte. Een koufront gaat vanuit het noordwesten over de Alpen trekken en brengt de winter weer even terug. Bron WXCharts.com/Icon.

Aan het einde van de komende nacht bereikt het koufront als eerst de westkant van de Alpen en begint het in Frankrijk en Zwitserland te regenen en te sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt aan het begin van de nacht ruim boven de 2000 meter maar zakt met de passage van het front snel. Uiteindelijk duikt deze onder de 1000 meter, en komt op zondag zelfs uit onder de 800 meter. De dalen zullen dus ook weer wit gaan worden. Op onderstaande kaarten is de daling van de sneeuwvalgrens goed te zien. Aan het begin van de nacht ligt deze nog erg hoog (links), om vervolgens morgenmiddag vanuit het noordwesten steeds verder te dalen (rechts).

Heel veel sneeuw zit voor zaterdag trouwens niet in de verwachting. De meeste sneeuw wordt verwacht aan de noordkant en dan met name in Zwitserland en Oostenrijk. Met hooguit een paar centimeter zal het vooral gaan om een bescheiden tapijtje. Het koufront trekt snel over en de eerste neerslag zal nog regen zijn in de zachte lucht voordat de koudere lucht zijn werk gaat doen. Na passage van het front zal er door stau vooral in Zwitserland en het westen van Oostenrijk morgenmiddag- en avond al sprake zijn van vaker perioden met sneeuw. Daarom dat daar morgen lokaal al 10 tot 15 cm in de verwachting staat. De meeste sneeuw staat zondag op het programma.

De sneeuwval in cm verwacht tot de nacht naar zondag. Veel meer dan een klein wit tapijtje hoeven we nog niet te verwachten.

Zondag meer sneeuw

De noordwest stau zal zondag verder gaan intensiveren dan krijgen ook de Franse Alpen sneeuw. Het zwaartepunt is voor de noordkant van het bergmassief. De Italiaanse Alpen lijken alleen aan de noordgrens mee te kunnen profiteren, verder naar het zuiden blijft het waarschijnlijk droog. Door föhn effect zal het aan de zuidkant van de bergen wat zachter en ook zonniger zijn. De sneeuw zal buiig van karakter zijn en de hoeveelheden kunnen per regio dan ook verschillen. De meeste sneeuw zit in de verwachting voor het oostelijk deel van Zwitserland, Voralberg en het westen van Tirol. De sneeuwvalgrens ligt op zondag tussen de 600 en 800 meter. De sneeuwval in de dalen zal hiermee een feit zijn. Op onderstaande kaarten is links de verwachting sneeuwval te zien, en rechts de sneeuwvalgrens op zondagmiddag.

Zonnige maandag, dan stuivertje wisselen

Maandagnacht sneeuwt het her en der nog wat, maar het zal snel droger gaan worden. Nadat maandagochtend de laatste sneeuwval is opgehouden in Oostenrijk wacht een zonnige en droge dag in de gehele Alpen. Hogedruk neemt tijdelijk de regie over. De koudere lucht wordt dan ook weer verdreven vanuit het zuidwesten waardoor het wederom een stuk zachter gaat worden. Vanaf dinsdag lijkt dan weer lagedruk de regie over te nemen, met een zuidelijke koers over Italië dit maal. Aan de zuidkant van de Alpen, met name in Italië, zal het dan door een zuidelijke stau gaan sneeuwen. Aan de noordkant blijft het dan droog en met een föhneffect lijkt het dan wederom flink zacht te worden met temperaturen in de dubbele cijfers op 1500 meter hoogte.

Weerkaart voor volgende week woensdag, sneeuw met name in de Italiaanse Alpen met een zuidelijk koersende depressie. Aan de noordkant droog, zonniger en zacht. Bron: WXCharts.com/Icon.

We spreken dan echter wel over een flinke tijd vooruit, dus het blijft wederom even afwachten hoe een en ander gaat uitpakken. Eerst maar eens de kou inval en de sneeuwval aan de noordkant dit weekend. Fijn weekend!

(Visited 4.693 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier